POBEDA ZA KRAJ - ORLOVI SE KUĆI VRAĆAJU UZDIGNUTA ČELA: Odbojkaši posle 5 setova srušili Kanadu i trijumfom se oprostili od OI

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Odbojkaši Srbije slavili su nad Kanadom sa 3:2 (16:25, 22:25, 26:24,25:19, 18:16) u poslednjem meču grupne faze na Olimpijskim igrama u Parizu.

Izabranici Igora Kolakovića trijumfom su se oprostili od ovogodišnjih igara.

Inače, izabranici Igora Kolakovića su još pre ovog duela ostali i bez teoretske šanse za plasman u narednu fazu Olimpijskih igara, pošto su odbojkaši Japana juče osvojili set koji im je bio neophodan da budu jedna od dve najbolje trećeplasirane ekipe.

Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Srbiju su do pobede predvodili Aleksandar Atanasijević sa 18, Marko Ivović sa 16 i Miran Kujundžić sa 14 poena.

Kod Kanade bolji od ostalih bio je Stiven Mar sa 28 poena.

Kanada je takmičenje završila kao četvrta u grupi sa sva tri poraza.

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia 
foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

TOK MEČA

5. SET

Orlovi su za nijansu bolji u odlučujućem setu (4:3), ali Kanađani brzo stižu do preokreta (4:5). Protivnik je uspeo da "slomi" otpor Srbije i stekne veliku prednost (10:6).

Ipak, četa Igora Kolakovića je neverovatna - stiže do preokreta (12:11).

Selektor Srbije traži tajm-aut na 14:13. Mogu li naši momci do pobede?!

Lopta je pogodila blok našeg tima i otišla u aut - 14:14.

Stižu Orlovi do treće meč lopte - 15:14, ali ne daju se Kanađani (15:15).

Luburić za 16:15 i četvrtu meč loptu! nestvaran smeč Kanađana (16:16).

Atanasijević iz nemoguće situacije (17:16) - peta meč lopta za Srbiju!

Ivović za pobedu (18:16).

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia 
foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

4. SET

Srbija odlično otvara četvrti set, najzad ona prava igra našeg tima (4:1). Kanađani grčevito pokušavaju da se približe (8:6), ali Orlovi to ne dopuštaju (10:8).

Sjajna Srbija nastavlja da uvećava prednost u četvrtom setu (16:11), dok protivnik ne može da odreaguje na sjajnu igru našeg tima (24:18), koji osvaja i četvrti set (25:19). Gledaćemo "zlatni set".

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia 
foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

3. SET

Popravila se igra Orlova u trećem setu, servis je dosta stabilniji (2:0). Međutim, već u nastavku Kanađani "zbijaju redove" i stižu do izjednačenja (2:2). Usledila je borba za svaki poen, igra oba tima je izjednačena (7:7).

Uspevaju izabranici Igora Kolakovića da kontrolišu tok meča, pa stižu i do prednosti (15:14). Sjajna igra Orlova u trećem setu, nalaze se nadomak osvajanja seta (21:19), međutim Kanađani su spremni na sve samo da ovaj meč završe u tri seta (21:21). Ipak su ga naši odbojkaši, polse "igre živaca" produžili za bar još jedan set (26:24).

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia 
foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

2. SET

Nastavlja Kanada i u drugom setu sa dominacijom (4:9). U nastavku naši su zaigralli mnogo bolje i polako smanjili zaostatak (9:12).

Kanađani pametnom igrom uvećavaju prednost, strpljivo i polako (12:15).

Orlovi sve vreme "dišu za vratom" nadmoćnom protivniku, ali nemaju ideju, kao ni snage za preokret (19:22). Doduše, Kanađani imaju i više sreće u pojedinim momentima, te osvaja i drugi set (22:25).

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia 
foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

1. SET

Opipavanje pulsa na početku meča, dosta izjednačena igra oba tima (5:5). Sledi igra živaca (7:7), koju prekida selekcija Kanada koja pravi mini-seriju i stiče lepu prednost (7:10). Kanađani su se razigrali u išli u opasan ritam (10:16), naši momci ređaju greške što protivniku olakšava posao.

Orlovi ne mogu da pronađu rešenje za sjajnu igru motivisane Kanade (12:19), koja osvaja prvi set (16:25).

21.00 - Meč je počeo!

Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Nažalost, naši momci su učešće na Olimpijskim igrama završili, jer više ne postoji ni teoretska šansa da se domognu četvrtfinala.

Srbija je prema matematici mogla dalje kao jedna od dve najbolje trećeplasirane ekipe, ali sad joj ni maksimalna pobeda protiv Kanade neće biti dovoljna, jer je Japan uzeo set protiv SAD, te naše momke poslao kući.

(Kurir sport)