SRBIJA ILI HRVATSKA? Vaterpolo odlučuje ko je najuspešnija država Eks Ju na Olimpijskim igrama

Dado đilas

Vaterpolisti Srbije i Hrvatske u nedelju odlučuju ko će osvojiti Olimpijske igre.

Međutim, ovo finale donosi i više od pobede i zlata. Donosi odluku koja zemlja iz bivše Jugoslavije je najuspešnija na Olimpijskim igrama u Parizu.

Hrvatska je trenutno 30. na listi sa šest medalja, dok je Srbija mesto ispod sa četiri medalje. Međutim, redosled najuspešnijih se rangira po kvalitetu, a ne po kvantitetu. Odnosno, po broju zlatnih medalja. A tu su Srbija i Hrvatska trenutno izjednačene sa po dva zlata.

Podsetimo, zlatne medalje za Srbiju su osvojili strelci Zorana Arunović i Damir Mikec u miks dublu, i teniser Novak Đoković. Srebro je osvojila Aleksandra Perišić u tekvondou, a bronzu su uzeli košarkaši.

Hrvatskoj zlato donose braća Sinković u veslanju i džudistkinja Barbara Matić. Srebro je osvojila teniserka Dona Vekić. Razliku u broju medalja prave treća mesta. Hrvatskoj su bronzane medalje doneli Lena Stojković u tekvondou, Sandra Elkasević u atletici i Miran Maričić u streljaštvu.

Dakle, ko pobedi u finalu vaterpolo turnira, taj će biti i najuspešniji u regionu na 33. Lenjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Kurir sport