SRBIJA DAJE 4.780.000 EVRA, A ONI NIŠTA! Da li je ovo realno? Tri velike države nisu novčano nagradile sportiste za medalje na OI!

Castel Franck/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Imali smo razne vidove podsticaja kako bi se sportisti motivisali u borbi za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, a jedan od njih bio je i novac.

Na Olimpijskim igrama podeljene su 1.044 medalje, a većina osvajača odličja je pored najvećeg sportskog priznanja i uspomene za ceo život za svoje dostignuće dobila i novčanu nagradu od svoje države.

Srpski sportisti iz Pariza su se vratili sa pet osvojenih medalja. Uzeli smo tri zlata, jedno srebro i jednu bronzu.

Za neverovatan uspeh naša država je bogato nagradila svoje heroje, pa su tako osvajači zlatnih odličja dobili po 200.000 evra, Aleksandra Perišić koja je osvojila srebro 100.000 evra, a naši košarkaši za bronzu po 60.000 evra. Dakle, ukupno za novčane nagrade svojim sportistima Srbija je izdvojila čak 4.780.000 evra.

Zanimljivo, za razliku od naše zemlje koja je bila jedna od najizdašnijih na sveta, postoje države koje nisu novčano nagrađivale svoje sportiste.

Verovali ili ne, velike sile poput Švedske, Velike Britanije i Norveške iz svojih budžeta ne izdvajaju novac za osvajače medalja, pa tako čak 84 sportista nije dobilo ništa za medalju.

Britanci su po ukupnom broju medalja treći na Olimpijskim igrama. Imaju 14 zlata, 22 srebra i 29 bronzi, ukupno 65 medalja.

Šveđani su osvojili 11 medalja - četiri zlata, četiri srebra i tri bronze. Međutim, Duplantis i družina neće dobiti ništa za svoj uspeh.

Isti slučaj je i kod Norvežana koji imaju četiri zlata, jedno srebro i tri bronze.

Kurir sport / J.M.

This browser does not support the video element.

Srbija Amerika Olimpijske igre  Kurir sport