PRAVDA I SPORT SU POBEDILI! Amerikanka UKRALA Rumunki bronzanu medalju, a sada MORA DA JE VRATI!

EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Ana Barbosu konačno može da se raduje osvojenoj bronzi na Olimpijskim igrama u Parizu.

Rumunska gimnastičarka Ana Barbosu prošla je kroz pravi pakao od kada je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Sreću je iskusila na nekoliko sekundi tog 5. avgusta, pošto kada je pogledala na ekran ocene su već bile prepravljene i shvatila je da njena medalja ide u ruke Džordan Čajls, takmičarke iz Amerike.

Međutim, nisu se predavali iz Rumunije, uložili su žalbu Sportskom sudu za arbitražu u Lozani i medalja je vraćena Ani Barbosu posle pet dana, ali tu je počela nova drama. Sada su Amerikanci smatrali da su oštećeni, prezentovali su nove dokaze tako da je Rumunka ponovo strepila, ali sada više nema razloga da brine. Medalja će biti njena pošto su Amerikanci shvatili da ne mogu da opet dobiju na sudu.

Gimnastičarski savez SAD oglasio se na društvenim mrežama i objasnio da je Sud u Lozani odgovorio da prema njihovim pravilima nije moguće prezentovati novi dokaz i zato svakako neće biti razmatrana njihova žalba. Svesni su poraza u ovom postupku, ali poručuju da će ipak "pravdu potražiti na drugi način", što je malo verovatno.

O čemu se radi i zašto je uopšte nastala cela frka?

U toku takmičenja američki tim uložio je žalbu na rezultat svoje takmičarke Džordan Čajls i tako joj je prvobitna ocena promenjena sa 13.666 na 13.766, pošto su smatrali da težina vežbe nije ocenjena kako treba (prepravljena sa 5,8 na 5,9). Na taj način je Čajlsova ostala za 0.066 poena ispred Ane Barbosu i uzela je "njenu medalju", iako je prvobitno bila petoplasirana.

TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rumuni su takođe bili nezadovoljni bodovanjem, i smatrali su da je i Ana Barbosu "zakinuta" i njihova žalba nije prošla na takmičenju, ali su na višoj instanci tražili pravdu. Sudu u Lozani uložili su primedbu da je žalba Amerikanaca na bodovanje Džordan Čajls usledila prekasno, odnosno nakon predviđenog minuta za to. Žalba je usvojena i tim potezom je Ani Barbosu vraćena medalja, da bi potom Amerikanci dostavili dokaz da su sve uradili u skladu sa protokolom i da su se žalila na ocenu posle 47 sekundi. Ali, i da su u pravu, to sada ništa ne vredi.

Na kraju su najviše ispaštale dve gimnastičarke. Igranje sa emocijama i mentalnim zdravljem već je dovelo do toga da Džordan Čajls obriše sve društvene mreže, dok ni Ana Barbosa ne može da proslavi osvajanje medalje na Olimpijskim igrama kao što je to zamišljala kao dete.

Kurir sport / Mondo