OLIMPIJAC KOJI JE SILOVAO DEVOJČICU ZAPLAKAO PRED KAMERAMA POSLE PARIZA Osuđeni pedofil kroz suze poručio: Ovo čemu sam izložen...

Ramon van Flymen / AFP / Profimedia

Učešće reprezentativca Holandije u odbojci na pesku, Stivena van de Veldea (29), podiglo je veliku buru u svetskoj javnosti.

Holanđanin je 2016. godine osuđen na četiri godine zatvora, pošto je priznao da je kao 19-godišnjak silovao 12-godišnju devojčicu.

Pošto je odslužio deo kazne, vratio se odbojci na pesku i nastavio profesionalno da se bavi ovim sportom i to veoma uspešno.

Njegov dolazak na Olimpijske igre u Parizu izazvao je žestoko negodovanje ljubitelja sporta. Brojna udruženja koja se bave pravima žena i bore protiv nasilja pred početak Igara pokrenula su kampanju da se Holanđaninu zabrani nastup u Parizu, ali to se nije desilo.

Zato se publika potrudila da mu maksimalno zagorča život. On i njegov saigrač bili su na žestokom udaru navijača na svakom meču.

Ispali su u osmini finala, a pošto se vratio u zemlju stao je pred kamere i obratio se javnosti.

"Rekao sam sebi da možda ne bi trebalo da idem u Pariz. Napravio sam strašnu grešku pre deset godina i moram da živim sa tim, ali povređivati ljude oko mene, poput mog saigrača Metjua, supruge i deteta, jednostavno je previše" rekao je Stiven i dodao:

"To me je nateralo da se zapitam, je li sve ovo vredno toga? Molim vas, ostavite moju porodicu na miru".

Van de Velde je 2016. godine preko Fejsbuka stupio u kontakt sa devojčicom iz Engleske, pošto mu je ona poslala zahtev za prijateljstvo. Ubrzo je otišao u Englesku, svestan njenih godina, tamo je opio i tri puta silovao. Devojčica ga je prijavila policiji, pa je odbojkaš izručen u Englesku gde mu se sudilo.

Na suđenju je priznao zločin i osuđen je na četiri godine zatvora. Zatim je poslat na izdržavanje kazne u Holandiju. Međutim, tamo mu je kazna smanjena jer je delo koje je napravio od silovanja preinačeno u "seksulani čin koji narušava društvene norme". Tako je pušten iz zatvora nakon samo 13 meseci.

Žrtva silovanja je nakon zločina imala ozbiljne psihičke probleme.

Kurir sport / J. M.

This browser does not support the video element.

Atmosfera pred doček  Kurir televizija