TOMAS BAH PODNEO OSTAVKU NA MESTO PREDSEDNIKA MOK: Ruski funkcioner ga nazvao "kancerom", a prvi favorit da ga nasledi je Englez

Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je da se neće kandidovati za novi mandat.

Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia 
foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Prema rečima nemačkog funkcionera koji ima 70 godina, nova vremena zahtevaju nove vođe. Još nije poznato ko bi mogao da nasledi Tomasa Baha, a jedan od glavnih favorita je Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletske federacije.

Prvi čovek Svetske bokserske federacije Umar Kremljev nije imao lepe reči za Tomasa Baha. On je ogorčen što će boks, kao jedan od najatraktivnijih sportova biti izbačen sa narednih Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine. Kremljev je poručio i da razmišlja o vlasitoj kandidaturi za predsednika MOK, a potom je izneo i nekoliko opaski za OI u Parizu.

BSS 
foto: BSS

- Kancerogeni tumor je odsečen, takmičenja se tretiraju kao borbe gladijatora. Hrana koju jednu sportisti puna je crva, a medalje su nekvalitetne. Bah je bio u pravu kada je rekao da ne može da se nosi. Pretvorio je sport u prljavu politiku i počeo da uništava discipline. MOK mora da radi u interesu zemalja - rekao je Kremljov za TASS, a na pitanje o svojoj kandidaturi za prvog čoveka MOK je dodao:

- Sve je Božja volja!

Nikola Anđić 
foto: Nikola Anđić

Prema oceni ruskih stručnjaka, Tomas Bah je doneo ispravnu odluku, ali za Sebastijana Koua tvrde da je još veći rusofob. Svoje mišljenje grade na argumentima da Britanac kao šef Svetske atletike više od osam godina ne dozvoljava sportistima iz Rusije da se takmiče pod zastavom i himnom.

Kurir sport

This browser does not support the video element.

Sara Ćirković, boks, bokserka  Bokserski savez Srbije