SKANDAL SA NAMEŠTANJEM MEČEVA: Kineski snukeraš Džao se vraća takmičenjima posle suspenzije

Profimedia

Kineski snukeraš Džao Sintong vraća se takmičenjima krajem meseca po isteku suspenzije koju je dobio zbog učešća u nameštanju mečeva.

Šampion Otvorenog prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva iz 2021. godine jedan je od 10 kinekih snukeraša koji su suspendovani u sklopu najvećeg skandala u vezi sa nameštanjem mečeva, iako nije direktno učestvovao.

Džao bi trebalo da učestvuje na jednom od kvalifikacionih turnira za glavna takmičenja, u Sofiji 20. septembra, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

On je prvobitno suspendovan na dve i po godine, ali je kazna umanjena na godinu i osam meseci nakon njegovog priznanja krivice i to je bila najmanja kazna.

Platio je 7.500 funti troškova i prihvatio je optužbe da je bio u društvu drugog igrača koji je namestio dva meča i kladio se na mečeve.

Njegova suspenzija stupila je na snagu kada je prvi put suspendovan prošlog januara, a stekao je pravo nastupa 2. septembra.

Džao je i dalje suspendovan u Kini, do jula 2025. godine.

"Udruženje bilijara i snukera Kine potvrdilo je da se suspenzija odnosi samo na kontinentalnu Kinu i da je Džau dozvoljeno da igra na turnirima van Kine kada mu istekne suspenzija Svetske profesionalne bilijar i snuker asocijacije", navodi se u saopštenju.

Osvajač Mastersa 2021. godine Jan Bingtao suspendovan je do decembra 2027. godine. On je priznao optužbu za nameštanje četiri meča u kojima je igrao i optužbu za klađenje.

Doživotne suspenzije dobili su Lijang Venbo i Li Hang.

(Beta)