NOVAKOVA PRIČA PODELILA SVET: Dijeta dovela Đokovića na tron
Knjiga drugog tenisera sveta Novaka Đokovića "Servisom do pobede" izazvala je polemiku o značaju pravilne ishrane u vrhunskom sportu, ne samo među navijačima, već i među nekadašnjim vedetama "belog sporta".
Nekadašnji šampion Vimbldona Pet Keš kaže da je priča o pravilnoj ishrani i treningu počela tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, ali da njegovi prethodnici nisu bili preterano pažljivi.
„Čuo sam priče od starijih velikana tenisa u Australiji da su oni igrali veoma dobro ali i da su voleli isto tako i da popiju puno alkohola. Osim toga oni nisu brinuli o ishrani, jeli su krompir i crveno meso. Jednom sam pitao Bjerna Borga o ishrani i on mi je rekao da svaki dan jede crveno meso i krompir, a on je na treninzima igrao pet setova“, rekao je Keš.
Erik Butorac, nekadašnji dubl igrač koji sada radi za ATP, kaže da današnji vrhunski teniseri uopšte ne piju alkohol.
„Mislim da su najbolji igrači poptuno izbacili alkohol, a i većina ostalih igrača ih prati u tome. To je pomalo smešto jer je naš sponzor ’Korona’. Tako imamo situaciju da na svakom koraku teniseri imaju besplatne ’Korone’ ali na kraju nedelje obično se dešava da flaše ostaju netaknute.“
Butorac veruje da najbolja četvorka u tenisu (Đoković, Nadal, Federer, Marej) konstantno podiže lestvicu kada su u pitanju treninzi i dijeta.
„Ako pogledate kolika je razlika u zaradi između prvog i petog na svetu jasno je zbog čega ovi momci rade sve u svojoj moći da napreduju.“
Novak Đoković dugo je pre usvajanja glutenske dijete bio treći na svetu. Nakon što je usvojio poseban režim ishrane počeo je da dominira svetskim tenisom.
"Meni je ta dijeta promenila život na pozitivnu stranu, a pozitivno je uticala i na moju karijeru, kao i na sveukupno osećanje na ivan terena“, rekao je Đoković.
„Novak je postao neverovatno popularan tek kada je došao do prvog mesta na ATP listi“, smatra Butorac.
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta