Poznati menadžer Jon Cirjak, pre nekoliko dana je izjavio da će ukoliko bivšem treneru Novaka Đokovića i najmlađem pobedniku u istoriji Vimbldona Borisu Bekeru treba novac da se spasi bankrota i ispliva iz finansijskih problema, on rado biti osoba koja će mu ga dati.

Cirjak, bivši menadžer legendarnog tenisera, venačni je kum Lepe Brene i Slobodana Živojinovića i najbogatiji sportista sveta. Rođen je u Transilvaniji i posle Drakule je najpoznatija osoba iz tog kraja. Tvrdi da je ima 35-oro dece, od čega 32-je vanbračne.



Prvi je bivši ili sadašnji profesionalni sportista koji je zaradio više od milijardu dolara, što ga svrstava na 840. mesto liste najbogatijih ljudi na svetu. Drugi kome je to pošlo u životu je Majkl Džordan.

Jon Cirijak danas ima 78 godina i uglavnom se bavi biznisom koji nije direktno vezan za sport. Iako i dalje "drma" svetom tenisa, čak je i vlasnik nekih turnira, pare uglavnom zarađuje od privatne banke, osiguravajuće kompanije, avio-kompanije, turističke agencije... Trenutno zapošljava oko 14.000 Rumuna u firmama.


Cirijak je stanovnik Monaka, živi sa suprugom i troje dece koje je dobio u braku, ali naglašava da brojka od 32 vanbračne dece nije konačna i da radi na povećanju tog broja. Rumun je pokazao i drugu, lepšu stranu odnosa prema deci, pošto je u rodnom Brašovu sagradio naselje gde je smestio oko 300 napuštenih mališana i koji uživaju u svim blagodetima života.

Prvi sport kojim je počeo da se bavi bilo je rvanje. Potom je prešao na hokej i čak učestvovao na Zimskim Olimpijskim igrama u Austriji. Odlučio je da se bavi profesionalnim tenisom 1966. godine. Od tada je osvojio 25 titula u singlu i 27 u dublu sa čuvenim Ilije Nastaseom. Osvojio je Rolan Garos 1970. godine i to je jedan od razloga zašto je šljaka njegova omiljena podloga. Ne samo u igračkom, već i poslovnom smislu.

Po završetku igračke karijere bio je trener i menadžer Borisa Bekera, Štefi Graf, Gorana Ivaniševića, Anrija Lekonta, Marata Safina, Giljerma Viljasa, Meri Džo Fernandez...



Cirijak je vlasnik turnira u Madridu iz Masters serije, sa ciljem da ga jednog dana pretvori u peti Gren slem. Dosta kontroverzi izazvala je njegova odluka da u Madridu postavi šljaku plave boje.

Za kraj, pored kumovskih veza sa Brenom i Bobom, Cirijaka za Srbiju vežu mnoge lepe uspomene, pa je tako donirao 100.000 dolara za popravke kuća posle majskih poplava 2014. godine.


Kurir sport

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zvezdaši , gde ćete biti 19. oktobra?