Srpski teniser Novak Đoković pobedio je velikog rivala Rafaela Nadala iz Španije 6:3, 6:2, 6:3 i osvojio rekordnu sedmu titulu na Austaralijan openu.

Đoković je ispisao istoriju jer je postao najuspešniji teniser ikada u Melburnu i sa brojem trofeja osamostalio se ispred Roja Emersona i Rodžera Federera, ali i stigao do 15. gren slema u karijeri.

Trijumfom u reprizi finala iz 2012. godine, kada je takođe Đoković slavio, svetski broj jedan približio se Nadalu, koji ima 17, i Federeru sa 20 najznačajnijih trofeja.

U sudaru titana, kako su svi mediji opisali finale, na terenu Rod Lejver arene pitao se samo jedan teniser - Novak Đoković.

Srpski as je sjajno servirao (80 odsto uspešnosti posle prvog i 84 posle drugog servisa), a koliko je bio dominantan potvrđuje i podatak da je Nadal samo jednom imao brejk loptu i to u trećem setu, za ukupno nešto više od dva sata igre.

Tako ubedljivom igrom, sličnom kao u polufinalu protiv Francuza Luke Puja, jednostavno španski teniser nije imao šansu...

Ujedno, Đoković je povećao međusobni skor protiv Nadala na 28:25, ali i na prvom mestu ATP liste baš u odnosu na najbližeg pratioca.

Australijan open igrao se za ukupan nagradni fond od 29.687.000 dolara.

eeee.jpg
EPA/MAST IRHAM 
foto: EPA/MAST IRHAM

Najveće tenisko rivalstvo u istoriji dobija 53. čin, od kojih se svakako najduže pamti finale Melburna iz 2012, kada je Đoković slavio posle skoro šest sati veličanstvene borbe.

S jedne strane, Đoković želi rekordnu sedmu titulu u Melburnu i ukupno 15. gren slem, koji bi mu dao dodatni vetar u leđa u "poteri" za Rodžerom Federerom i njegovih 20, a sa druge preporođeni Nadal, bez izgubljenog seta do finala, sa ciljem da osvoji 18. gren slem.

TOK MEČA

3. set

6:3 - Đoković je osvojio Australijan open! Najveće tenisko rivalstvo u istoriji, 53. po redu dobilo je pobednika - A TO JE NOVAK ĐOKOVIĆ!

5:3 - Đoković je na korak od titule! Španski teniser je sve uporniji da u ovaj susret unese dozu drame (40:40). Đoković mu ne dozvoljava da se razigra i osvaja ovaj gem!

4:3 - Nadal ne odustaje! Španac unosi nezivesnost u treći set

4:2 - NOVAK POTVRDIO PREDNOST BREJKA! Španac je drop šotom pokušao da skrati poene, ali mu to nije pošlo za rukom. Sad Novak počinje da greši, šalje loptu u aut (30:30), španski teniser koristi priliku koja mu se pružila i dolazi do prve brejk šanse na meču (30:40). Novak šalje nezgodnu loptu i tera protivnika na grešku (40:40). Novak odlično napada i dolazi do prednosti, servira za gem i osavaja isti!

3:2 - Nadal smanjuje Novakovu prednost. Španac je u ovom gemu igrao sa dosta koncentracije i Novaku prepustio tek jedan poen

3:1 - Đoković potvrdio prednost brejka!

2:1 - BREJK ĐOKOVIĆA! Nesiguran je bio Španac na servisu! Pravio je greške ne forhendu i jedna duga paralela donela je Novaku dve brejk šanse! Srbin je iskoristio drugu...

1:1 - Đoković uzvraća udarac. Izjednačenje!

0:1 - Nadal je dobro otvorio treći set! Namučio je Novaka i osvojio gem

hhh.jpg
EPA/Julian Smith 
novak đoković osvojio drugi setfoto: EPA/JULIAN SMITH

2. set

6:2 - Đoković osvaja drugi set! Nadal nije imao odgovor na Đokovićev servis. Srbin bez izgubljenog poena privodi drugi set kraju

5:2- Dva brejka prednosti za Novaka Đokovića! Igra Rafaela Nadala kao da se raspala, Srbin je sjajnom taktikom potpuno slomio otpor protivnika. Španac je u ovom setu osvojio samo 40% poena na svoj servis

4:2 - Najduži gem na Novakov servis! Dosad Srbinu nije trebalo mnogo vremena da osvoji poene, ali Nadal nije lak zalogaj! Španac prepoznatljivom igrom, snažnim forhendom ne dozvoljava Noletu da lako dođe do poena (40:40). Usledila je velika borba i Đoković potvrđuje prednost brejka

3:2 - Brejk za Novaka! Španac previše forsira forhend i pravi greške (30:0), usledio je as Nadala (30:15), a onda i odličan ritern Novaka posle kojeg Rafa šalje lopticu u mrežu (40:15). Novak koristi prvu brejk šansu - Srbin je izašao na mrežu, Rafa uspeo da odgovori, ali je loptica otišla u aut...

2:2 - Nadal greši, šalje lopte u aut, te Novak lako osvaja ovaj gem

1:2 - Rafa sve sigurniji na svom servisu. Iako je Đoković odigrao sjajnom Španac ipak uspeva da stigne do druge prednosti na meču

1:1 - Novak sigurnom igrom poravnava rezultat

0:1 - Nadal je ovog puta siguran! Đoković ga je 'lomio', nametao svoj ritam, riternom pokušao da mu poremeti igru, ali nije uspeo

1. set

6:3 - Đoković osvaja prvi set! Novak je zadržao 100% učinak prvog servisa i bez mnogo muka osvaja i ovaj gem

5:3 - Nadal je servirao za ostanak u setu i izborio ostanak! I to kako! Bez izgubljenog poena, prvi put na meču...

5:2 - Nole siguran na svom servisu! Još jedan osvojen gem bez izgubljneog poena

4:2 - Španac smanjuje Novakovu prednost! Velika borba vodila se u ovom gemu, Novak je dugim loptama pokušavao da uzdrma Nadala, uspevalo mu je na trenutke, ali je španski teniser na odigrao svoju igru i osvojio gem

4:1 - Novak nastavlja da gazi, beleži svoj treći as na ovom meču i još jednom potvrđuje prednost brejka

3:1 - Rafa prekida Novakovu mini-seriju i šalje poruku da srpski teniser neće lako izaći na kraj sa njim

3:0 - Rafa je dosad upisao čak 5 neiznuđenih grešaka! Đoković drugim asom na meču potvrđuje prednost brejka!

2:0 - BREJK ZA NOVAKA! Dobar Novakov napad, šalje duge lopte što Nadala čini nervoznim... Španac je pod pritiskom (30:0), i Novak dolazi do prve brejk šanse (40:15) koju koristi!

1:0 - Odlično je počeo Novak, siguran na svom servisu, upisuje i prvi as (40:0), Nadal greši i Nole osvaja prvi gem u prvom setu bez izgubljenog poena

* Novak je imao priliku da bira, i izabrao je da prvi servira

Bivši australijski teniser Roj Emerson, šestostruki osvajač Gren slema u Melburnu, doneo je pehar namenjen pobedniku ovogdišnjeg Australijan opena.

hhhh.jpg
AP 
roj emerson sa peharom AOfoto: AP

Teniski svet, ali i cela sportska planeta, sa nestrpljenjem očekuju današnje finale Australijan opena između Novaka Đokovića i Rafela Nadala koje će bez dileme biti istorijsko.

epa06.jpg
EPA 
novak đokovićfoto: EPA

"Nadal je igrao neverovatno do finala, nije izgubio ni set, a nisam ni ja bio loš u poslednjih nekoliko mečeva. Finale dolazi u pravom trenutku za obojicu. Siguran sam da će biti dobar meč i verujem da će ljudi uživati" izjavio je Đoković.

Slično razmišlja i Nadal.

"Kroz karijeru smo gurali jedan drugog do samog limita. Srećan sam što imam takav rivalitet i ono što će se dogoditi biće još jedna epizoda", istakao je Nadal, koji bi u slučaju da osvoji titulu postao prvi u istoriji sa najmanje dve titule na svakom gren slemu.

epa02.jpg
EPA 
rafael nadalfoto: EPA

Finale je na programu od 9.30.

Đoković vodi u međusobnim susretima sa 27:25.

Takođe, srpski as dobio je i poslednji duel, u polufinalu Vimbldona prošle godine posle dva dana igre i pet setova borbe.

kurir.rs / kurir sport