Srpski teniser Miomir Kecmanović ove sezone igra definitivno najbolji tenis u karijeri

U Majamiju je pokazao da plasman u četvrtfinale Indijan Velsa nije bio slučajnost. Srpski as dogurao do osmine finala Mastersa u Majamiju, pošto je u trećem kolu savladao Sebastijana Kordu i za novo četvrtfinale će se boriti protiv šampiona Indijan Velsa Tejlora Frica.

Sjajni rezultati doneće mu ozbiljan napredak na ATP listi. Preskočiće Rodžera Federera i u najgorem slučaju u ponedeljak će biti na 43. igrač sveta.

Malo je poznato da mladi srpski teniser ima poznate pretke.

Miša je dobio ime po dedi sa očeve strane, čuvenom prof. dr Miomiru Kecmanoviću, infektologu koji je Srbiju i Jugoslaviju spasavao od opake variole vere pre tačno pola veka.

sss.jpg
AP 
foto: AP

Nažalost, Miša nije upoznao dedu. Doktor Miomir Kecmanović preminuo je tri godine pre nego što se njegov imenjak rodio.

Čuveni prof. Kecmanović heroj je epidemije variole vere u Jugoslaviji, koja je ujedno bila i poslednja epidemija ove opaske bolesti u Evropi. Profesor Kecmanović, zaposlen na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Čim je potvrđena vest da su na Kosovu registrovane velike boginje, 16. marta 1972. godine, Kecmanović je odmah avionom otišao u Prištinu, a zatim u samo žarište Đakovicu.

Deda mladog tenisera nikada nije isticao sebe u prvi plan, ali svi su znali i vidlei šta šta je sve učinio u toj borbi. Doktor Kecmanović odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, što je bilo jedno od najviših civilnih odlikovanja u SFRJ.

Zanimljivo, slavan je bio i Miomirov deda sa mamine strane. Jovan Pavlov, čovek koji je usmerio Mišu na tenis, bio je general jugoslovenske vojske.

Pavlov je na početku sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, početkom 90-ih godina, bio poznat po tome što se javno zalagao protiv rata. Kada je rat počeo, Jovan je bio u Sloveniji. Njegove ćerke Tanja i Maja, Mišina mama, morale su da se presele iz Hrvatske, u kojoj su tada živele, u Srbiju.

"Mi smo zbog njega smatrane 'neprijateljima' i morale smo da se preselimo u Srbiju. A naš otac se javno, na televiziji, zalagao za mir", otkrila je jednom prilikom Miomirova tetka Tanja.

Kurir sport