Prerano je ove godine počela da se diže bura zbog Novaka Đokovića i njegovog dolaska u Australiju koje se možda neće ni desiti.

Tri meseca pre početka turnira počele su da stižu različite reakcije ljudi koji su nesložni u mišljenju da li bi srpskom teniseru trebalo da bude dozvoljen povratak u Australiju pre isteka zabrane od tri godine koja mu je izrečena početkom 2022. godine nakon što mu je oduzeta viza za boravak u toj zemlji.

Poslednji čovek koji se oglasio jeste poznati australijski advokat za imigraciona pitanja, Kon-Ming Tsai, koji je poručio da veruje da bi Endru Džils, novi ministar za imigraciona pitanja trebalo da ukine zabranu Novaku.

- Ovde nema faktora rizika ako mu se dozvoli povratak. Neće praviti problem zajednici, on je jedan od najboljih svetskih tenisera i može da privuče mnogo stranih posetilaca. U najboljem interesu Australije je da ukine zabranu i da se Đoković u januaru vrati - rekao je Tsai za "AP", a preneo je britanski "Eskpres".

Međutim, ne dele svi njegovo mišljenje. Prethodno je direktor Australijan opena, Kreg Tajli poručio da bi voleo da vidi Novaka na grend slemu u Melburnu, ali da će to pitanje morati da reši vlast.

screenshot-1.jpg
EPA/ Dave Hunt 
Tajli i Đokovićfoto: EPA/ DAVE HUNT

Oglašavali su se i političari koji su bez sloge govorili o čitavom slučaju.

Podsetimo, početkom godine najbolji srpski teniser je u Astraliji preživeo pravi pakao. Đoković je 4. januara krenuo u Australiju pošto mu je je prethodno odobreno izuzeće od obavezne vakcinacije.

Dan kasnije krenula je prava tortura. Prošao je nekoliko saslušanja i smešten je u pritvor na aerodromu u Melburnu, zatim i u ozloglašeni hotel u kom nije dobijao ni redovno hranu.

Đoković i njegov advokatski tim su odmah uložili žalbu na odluku granične policije o zabrani ulaska.

Uprkos svim pritiscima Novak Đoković je dobio Vladu Australije na sudu, pa je tom odlukom njemu vraćena viza za boravak u toj zemlji.

Međuti, Aleks Hok je iskoristio svoje diskreciono pravo i poništio vizu Novaku u skladu sa Migracionim aktom, pa je Srbin deportovan iz Australije.

Kurir sport