BEZ IZNENAĐENJA PRVOG DANA: Favoritkinje opravdale očekivanja u Dubaiju
Foto: WTA Dubai

WTA serija 1000

BEZ IZNENAĐENJA PRVOG DANA: Favoritkinje opravdale očekivanja u Dubaiju

Tenis -

Bez iznenađenja prvog dana turnira WTA serije 1000, najavljene brojne teniske poslastice na programu u drugom kolu

Prvi dan interesantnog turnira WTA serije 1000 u Dubaiju – koji u okviru programa Dubai Djuti Fri teniskog šampionata doživljava svoje 23. izdanje – nije proizveo niti jedno iznenađenje. Iako su među poraženim bile i osvajačice velikih trofeja u svojim karijerama, ipak je trenutna forma učesnica bila presudna za ishode mečeva koji su se igrali u vetrovitim uslovima.

Dvadeset treća igračica sveta Medison Kijz je uz samo 2 izgubljena gema protiv Italijanke Paolini zakazala još jedan susret visokog intenziteta protiv nositeljke Karolin Garsije. “Osećala sam blagu nervozu na početku meča, ali se prvoj pobedi na turniru “ne gleda u zube”. Karolina je protivnica “po meri”, i očekujem da će i naš naredni meč biti na visokom nivou prethodnih”, kaže Amerikanka, koja je ostvarila 3 pobede u njihova 4 dosadašnja susreta.

Dubai, WTA, tenoserke
foto: WTA Dubai

Dvostruka osvajačica Vimbldona Kvitova bila je malo više darežljiva, dozvolivši tek 3 gema Marti Trevisan. Iako je početak meča obeležio niz dugih razmena u poprilično vetrovitim uslovima, iskustvo i snaga Čehinje su donele željenu pobedu u svom 10. nastupu u Emiratu. “Iako ovde ne biva tako vetrovito – uslovi u Dohi su me dobro pripremili za ovakve uslove. Bitno mi je da pobeđujem u ovako jakoj konkurenciji, i svaki uspeh ovde mi izuzetno prija”, napominje Petra.

U ostalim mečevima, Jastremska je bila bolja u 2 seta od finalistkinje ovog turnira 2014 i prošlogodišnje četvrtfinalistkinje Australijen Opena Aliz Korne (6:2 6:3), Samsonova bolja od stanovnice Dubaija Badose posle maratonskih i na momente dramatčnih 6-7 7-6 6-4, Grend Slem šampionka u singlu i dublu Krejčikova sa komfornih 6-4 6-2 od Rumunke Begu, a Buzkova nadmoćna protiv Amerikanke Kenin sa 6-1 6-1. U svekineskom duelu Kinven Ženg pobedila je Šuai Žang 6-3 6-1, Amerikanka Anisimova Ruskinju Zvonarevu sa 6-3-6-2, kvalifikantkinja Tomova iz Bugarske Letonku Kanepi 6-3 6-1, a sjajna mlada Čehinja Fruhvirtova sa 6-3 6-4 još uvek “ranjenu” Amerikanku Kolins posle surovog poraza od Švjontek u Dohi – u kome je uzela samo 1 gem.

Nekadašnje “čudo od deteta” Kanađanka Fernandez je u svom prvom nastupu u Dubaiju bila bolja od Austrijanke Grabher 6-4- 6-2 – i zakazala svoj prvi meč u karijeri sa najboljom igračicom sveta Igom Švjontek, koja je osvojila prethodni turnir u Dohi provevši na terenu ukupno 3 sata. “Neka se strategijom igre u tom meču bave moji treneri – a ja ću nastojati da uživam u tom meču i iskustvu”, kaže Lejla pred drugo kolo protiv apsolutne favoritkinje iz Poljske.

Dubai, WTA, tenoserke
foto: WTA Dubai

Od mečeva u dublu – najinteresantniji je bio “rovovski boj” između parova Kalinskaja-Vondrušova i Melihar-Martinez-Perez, u kome su favoritkinje iz istočne Evrope tek posle 16-14 u odlučujućem taj-brejku trećeg seta odnele pobedu, dok su svoj pedigre pobedama opravdale višestruke Grend Slem šampionke Mladenović-Baboš (2-0 protiv Aleksandrove i Mihalikove) i Pavličenkova i Ribakina (isti rezultat – protiv Flipkens i Sigmund).

Iako su neprijatne vremenske pojave u Dubaiju u periodu održavanja teniskog šampionata – vetar, kiša pa i pustinjske peščane oluje – umele da poremete raspored održavanja mečeva i njihove učesnike i učesnice u prošlosti – ne bi trebalo očekivati da će favoritkinje biti preterano izazvane faktorima van terena, uključujući I publiku koja im je ovde najčešće dosta naklonjena. U svakom slučaju, već drugo kolo priprema mnogo uzbudljivije mečeve – i iskustvo iz jakih treninga i uvodnih nastupa u ovim uslovima bi moglo da bude važno za sticanje prednosti u mečevima početne faze turnira.

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track