Srpska teniska ekspedicija možda bogatija za dva imena u takmičenju u singlu, karijerni prvenci „na vrh reketa“ Međedoviću i Stevanovićevoj

Na korak do svog prvog plasmana u glavni žreb Vimbldona nalazi se 19-godišnjiHamad Međedović, 156. igrač sveta koji je posle pravog Grend Slem meča drugog kola kvalifikacija uspeo da pobedi specijalistu za ovu vrstu podloge – Litvanca Berankisa – sa 2:1 u setovima (7:6 6:7 6:4).

U nadi da će do petka uspeti da se oporavi od izuzetnih napora koje je trijumf protiv iskusnog protivnika danas zahtevao – našeg igrača će na poslednjoj prepreci (iznenađujuće) čekati nosilac posebne pozivnice za kvalifikacije – 346. igrač na ATP rang listi i 9 godina stariji teniser iz Velike Britanije - Bili Heris. „Tumarajući metak“ iz domaćeg „arsenala“ specijalista za travu se vratio u meč protiv favorizovanog Uga Gastona isčupavši izjednačujući set sa 7:5 u taj-brejku i sa 6:4 u završnom delu igre, i sigurno će biti zdušno bodren na putu da ostvari još jedno „letnje čudo“ za pristalice Albiona od domaće publike. U tom ambijentu će Hamadu biti potrebna sva fizička i mentalna snaga i koncentracija na ostvarenje ovog kapitalnog cilja, još više istaknutog po tome što bi za njega ovo predstavljao drugi uzastopni plasman u glavni žreb Grend Slem turnira (posle Rolan Garosa u maju).

screenshot-1.jpg
EPA/Javier Cebollada 
foto: EPA/Javier Cebollada

Nišlijka Natalija Stevanović (devojačko Kostić) briljira na vimbldonskoj travi i ove godine, izjednačivši svoj prošlogodišnji uspeh ulaskom u završnu rundu kvalifikacija za glavni žreb (poražena od Inglis sa 2:1). Dvesta dvadeset treća igračica WTA liste iz Srbije je dominantno eliminisala četvrtu nositeljku Amerikanku Mandlik uz samo 4 izgubljena gema, i zakazala odlučujući duel za ostvarenje ovog važnog karijernog cilja protiv dvadeset pete nositeljke kvalifikacija Basols Ribere iz Španije (131 na WTA listi). Ono što bi najviše moglo da poremeti Nataliju pred i tokom ovog meča bila bi – trema i tenzija usled opterećenja imperativom pobede, to jest „deža vi“ meča poslednjeg kola kvalifikacija iz 2022. – jer je u dosadašnjim mečevima pokazala da se kvalitet njenog tenisa na ovoj podlozi može smatrati na nivou igračica iz Top 100. Prema tome – Natalija i Hamade – verujte u sebe i sve svoje moći – i srećno do glavnog žreba!

U ostalim mečevima kvalifikacija vredi istaći očekivan plasman u završnicu Italijana Arnaldija, Nemca Otea, Mađara Marožana, Japanca Daniela, lep predstojeći meč Čeha Mahača i teniskog povratnika Francuza Puja, čuda iz Pariza Brazilca Sejbota Vilda, Švajcarca Strikera, Amerikanaca Mmoa i Kudle - i još jedan zanimljiv duel „naše gore lista“ Kovačevića i Francuza Kuakoa – uz žaljenje da je nekadašnja velika nada svetskog tenisa Koreanac Čung morao da preda svoj meč protiv spomenutog tenisera iz zemlje Gala već početkom drugog seta zbog povrede. Prednost uigravanja kroz kvalifikacije na travi je značajna – i ni jednom od budućih protivnika onih koji se izbore za plasman u glavni žreb na ovaj način neće biti svejedno što igraju upravo protiv njih.

Kod žena ćemo u poslednjem kolu kvalifikacija – između ostalih – gledati Amerikanke Vandevej, Tauzend i osvajačicu Australijen Opena Sofiju Kenin, Dankinju Tauson, Nemicu Sigmund, Kineskinju Bai, čudesnu 16-godišnjakinju Andreevu iz Rusije, Australijanku Gadečki, autorku najvećeg iznenađenja dana Kanađanku Žao (izbacila 2. nositeljku Aranču Rus), Švajcarkinju Golubić, Čehinju Brendu Fruhvirtovu, Slovenku Kaju Juvan, Ukrajinku Dajanu Jastremsku i trostruku osvajačicu Vimbldona u dublu i redovnu učesnicu glavnog žreba u singlu (najbolji plasman – 4 kolo) Su Vej Hsi iz Tajvana. Skoro sigurno je da za neku od njih plasman u prvo kolo turnira neće biti maksimalni domet ove godine u Ol Ingland Klubu.

Vuk Brajović / Kurir sport