ISTORIJSKI DAN U TORINU, PO MNOGO ČEMU! Šta je Alkaraz spremio za Novaka i kakav spektakl će nam prirediti Rus i Italijan?!
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

ZAVRŠNI MASTERS

ISTORIJSKI DAN U TORINU, PO MNOGO ČEMU! Šta je Alkaraz spremio za Novaka i kakav spektakl će nam prirediti Rus i Italijan?!

Tenis -

Specijalni izveštač iz Torina - Vuk Brajović

Veliki je ovo dan za tenis – upravo onakav kakvog su ga njegovi ljubitelji priželjkivali – cele godine!

Fortuna je htela da se u programu završnog vikenda Mastersa u Torinu nađu igrači o čijim kvalitetima se najviše pričalo ove godine, dosadašnji (i sigurno budući) osvajači Grend slemova, oni koji u sebi objedinjuju tri ere ovog izuzetnog sporta.

U svom 16. nastupu na Završnim Mastersima, uz šest trofeja (48 pobeda i 18 poraza) i osvojenih 6 trofeja u 2023. 36-godišnji Novak Đoković predvodi ovu grupu fantastičnih sportista i ove godine. Jedini dosadašnji osvajač ovog turnira od preostalih učesnika je Danil Medvedev, (2020, skor 11 pobeda i 8 poraza do sada) koji se prvi put kvalifikovao za London ili Torino 2019. – a ove godine je uzeo 5 titula (uz 66 pobeda i 17 poraza).

Protivnik Novaka Đokovića u večernjem terminu je njegov novi najveći rival – Karlos Alkaraz – sa kojim je od prošle godine već odigrao 4 meča (2-2). Dvadesetogodišnjak iz Mursije je prvi put u Torinu, do kojeg je došao osvojivši 6 titula ove godine (skor 65-11) – a do čijeg polufinala je ostvario 2 pobede i 1 poraz.

Novak Đoković, Hubert Hurkač
foto: Profimedia

I, konačno – teniser o kome se najviše priča ovih dana u Italiji – Janik Siner – je u svojoj najboljoj sezoni do sada je osvojio 4 titule (60-14), drugi put se nalazi u programu Završnog Mastersa (’21 bio alternacija za najboljih 8, ’22 se povukao zbog povrede) – i zahvaljujući čijoj pobedi nad Runeom će teniska Srbija moći da navija za svoj omiljenog “sportskog sina” dok nastoji da sedmi put osvoji trofej u Pala Alpituru.

Ovo je trinaesti put u 54 godine istorijata ovog turnira da se top 4 igrača kvalifikuju za polufinale, kao i 6. put da se prvi i drugi igrač sveta sučeljavaju u polufinalu. U prvom meču dana – svojim teniskim umećem će nas počastiti Medvedev i Siner, u čijem rivalitetu Rus void 6-2 ali je Italijan taj koji ga je dobio u poslednja dva (finala Pekinga i Beča). Njihov jedini dosadašnji meč u Torinu je bio “paklen”, gde je Medvedev uzeo prvi set 6-0, ali onda na jedvite jade uspeo da se izbori za pobedu, spasivši 2 meč lopte za konačnih 6-7 (5) I 7-6 (8) u preostalim setovima.

Janik Siner, Siner
foto: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Siner je prvi Italijan u polufinalu Mastersa u istoriji – i jedini igrač koji je neporažen ove nedelje i kome se eventualno smeši imetak od 4.8 miliona dolara ako tako ostane do kraja turnira. Najuspešniji je teniser sezone po rezultatima u dvorani (16-1 !) uz 11 pobeda (I 5 poraza) protiv top 10 protivnika, jedini uz Medvedeva (66) i Alkaraza (64) sa preko 60 pobeda ove godine.

Sa druge strane mreže – Rus je treći put u poslednje 4 godine učesnik polufinala, a pored osvojene titule u 2020. bio je finalista godinu dana kasnije. Ove godine je učestvovao u čak 9 finala ATP turnira (5-4), a od 66 pobeda – 49 je ostvareno na brzoj podlozi. Ostvario je 12 pobeda (uz 8 poraza) protiv kolega iz Top 10 selekcije, a drži ATP rekord (57-1) po broju pobeda u mečevima u kojima osvoji prvi set.

Danil Medvedev
foto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

Večerašnji program krasi perjanica dosadašnjih mečeva na turniru, peti međusobni okršaj Đokovića i Alkaraza u karijeri – čiji rivalitet je primer uzajamnog sportskog poštovanja, a o čijem poslednjem susretu – trileru iz Sinsinatija u kojem je posle skoro 4 sata borbe i jedne spašene meč – lopte – Novak uzeo trofej i nagovestio osvajanje svog 24. Grend slema u Njujorku koju nedelju kasnije. Španac je najmlađi učesnik polufinala još od sunarodnika Nadala (20 godina – 2006.) i nastojaće da postane najmlađi finalista još od Samprasa (20) koji je osvojio titulu 1991.

U finalima ove sezone Karlos ima 6 pobede i 2 poraza, i cilj mu je da pobedom nad Novakom uđe u prvo finale ATP turnira koji se igra u dvorani.

“Najbolji svih vremena” – kako ga bez ustezanja oslovljava njegov večerašnji protivnik – Novak Đoković je u svom 12 polufinalu Završnog ATP Mastersa (skor 8-3), u nastojanju da 9. put uđe u finale (skor 6-2) po čemu će se izjednačiti sa Lendlom na 2. mestu nastupa u samoj završnici ovog turnira u istoriji. Zanimljivo je da je ispred njih jedino Federer (10 finala) – sa kim Novak (još uvek) deli prvo mesto po broju osvojenih Završnih Mastersa (6). Novak je ove godine ostvario najviše pobeda protiv rivala iz Top 10 selekcije (skor 15-4), a od poraza protiv Alkaraza u Vimbldonu imao je 19 uzastopnih pobeda – niz koji je Siner prekinuo pobedom od 2:1 u utorak.

Karlos Alkaraz
foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Zanimljivi su I pokazatelji statistike koju je obradila analitička kompanija “Tennis Data Innovation Insights” – razvrstani u 7 kategorija: poeni osvojeni u napadu, procenat konverzije, procenat “ukradenih” poena (kada protivnik ima inicijativu, ali drugi igrač “otme” poen), kvalitet servisa, kvalitet riterna, kvalitet forhenda i kvalitet bekhenda.

Po njima, najbolji u prve dve kategorije je Alkaraz (29.1 u napadu, 73.9 konverzija), Siner je najbolji “kradljivac” (39.5), Alkaraz ima najbolji kvalitet servisa (8.9), Medvedev dominira u riternu (8.5), Siner raspolaže najboljim forhendom (9.0). Đoković je najbolji na bekhendu (8.2) – a u ostalim registrima je drugi posle Alkaraza (napad – 26.5), najlošiji u konverziji (67.5) i po “ukradenim” poenima (33.0) – dok je drugi u servisu (8.8) i kvalitetu riterna (7.7 – ali za čak 8 decimala ispod Rusa) i treći u kvalitetu forhenda (8.7, iza Medvedeva 8.8 i Alkaraza 9.0).

Upravo ova statistika odslikava sve što je Novak imao da kaže u komentaru na svoje dosadašnje nastupe – gde su pokazatelji u konverziji i “krađi” poena – ali i riternu – doveli do poraza protiv Sinera i gubitku važnog seta protiv Hurkača – čemu je svakako kumovala i izuzetno brza podloga. Ovde takođe iznenađuje i Novakovo drugo mesto među polufinalistima u segmentu servisa – znajući da je bukvalno zahvaljujući početnom udarcu osvojio Pariski Masters prošle nedelje – što ukazuje i na pad fokusa pri njegovom izvođenju (dve duple greške u prelomnim trenucima mečeva sa Sinerom i Hurkačem) – pa zato nije čudo što je važan deo treninga bio posvećen upravo preciznosti i agresivnosti pri servisu.

Šta bi moglo da odluči predstojeće duele u Olimpijskoj dvorani u Torinu?

U prvom polufinalu – faktor svežine je upitan (Siner - fizičko stanje posle maratona sa Runeom, Medvedev – manje od 24 sata posle poraza od Alkaraza) pa se u tome možda može tražiti i razlog dosta ubedljivog poraza Rusa protiv Španca – u nastojanju da se što manje potroši pred okršaj sa protivnikom koji ga je dva puta pobedio u dvorani u poslednja 2 meča – ali i ostrašćenom domaćom publikom sa kojom Medvedev ima više nego naglašene probleme u poslednje vreme. Ko je fizički u boljem stanju će moći da bude i više fokusiran na mentalni deo pripremljenosti i realizaciju strateških zamisli – što kod Sinera znači pametna ofanziva – a kod Medvedeva pragmatična defanziva koja se transformiše u ofanzivu u skladu sa tokom poena.

Naravno, na ovakvoj podlozi servis i ritern još više dobijaju na značaju, te će osećaj stečen po ovim udarcima i mentalna i fizička pripremljenost da se odigra željeno, nađe “pukotina” u protivnikovoj igri i onda krene ka konverziji udarca u poen biti ključni za ishod meča. Siner bi trebao da učini sve što može da ne dozvoli Medvedevu da uzme prvi set – jer će biti strašno teško izvući se iz “smrtnog zagrljaja” koji Rus itekako ume da primeni na protivnike kada ostvari početnu prednost. Ipak – Janik je pokazao da zna kako sa Medvedevom – kod koga variijabila motivacije u datom meču može da bude “faktor iks” koji te nedavne uspehe Italijana može da potre – na turniru ovakve važnosti i profitnog momenta (u smislu bodova i zarade) pred važnu narednu sezonu.

Peti meč klasika Đoković – Alkaraz nije izgledao izvesno tek pre nekoliko dana, kada je Novak ostvario svoju 19. pobedu u nizu ponovnim uspehom protiv Runea – a Alkaraz nastavio svoj razočaravajući niz porazom od Zvereva. A onda – velika promena: Alkaraz “vaskrsava” kroz sjajne pobede nad Rubljovom i Medvedevim, osvežen i osokoljen mudrim savetima Huan Karlosa Ferera i dobrim treninzima – a Novak proživljava dramu kroz poraze od Sinera, gubitak važnog seta u pobedi nad neugodnim Hurkačem – a zatim i ključnu pobedu Sinera protiv Runea.

Novak Đoković
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Ovaj emotivni tobogan nije po volji našeg šampiona, koji je kroz izuzetno fokusiran program treninga nastojao da se konsoliduje u mentalnom smislu – u pripremi sveopšte strategije koja će na najbolji mogući način izneti i iskoristiti njegovo iskustvo i kvalitete protiv još jednog izdanja Alkaraza u takmičarskom naboju. Sigurno je da ono što smo imali prilike da vidimo od Alkaraza u pobedi protiv Medvedeva nije prijalo Novakovim navijačima – gde je Španac “rešetao iz svih oružja” ali i kroz prikazane izlive emocija na terenu pokazao koliko mu je stalo da podigne svoju igru na najviši nivo – ali upravo u takvim situacijama Novak demonstrira svoju jedinstvenost tokom cele karijere.

Drugim rečima – može Alkaraz da dobije Medvedeva i bez izgubljenog gema, da se oseća kao da je na “sedmom nebu” pred njihov meč – ali Novak je Novak, i meč protiv njega je uvek meč u kome on ima početnu prednost svih impozantnih ostvarenja u njegovoj karijeri – i razloga zbog kojih ih je ostvario. Đoković će morati da nađe načina da promptno odgovori na Alkarazovu agresivnost – pre svega preciznim viner-servisima, ali što pre i ometanju njegovog servisa kroz što bolji ritern – a onda potiskivanju što dalje od osnovne linije i zone komfora – po modelu viđenom u Sinsinatiju. Novak će gađati Alkarazov bekhend – to je skoro sigurno – ali će ga takođe “isčikavati” na forhendu i promenom uglova i dužine udarca “raditi” na tome da destabilizuje “mod predvidivosti” na koji bi Alkaraz mogao da računa u toku izgradnje poena – što bi moglo da mu donese nekoliko važnih “jeftinih grešaka” i poena uz urušavanje samopouzdanja kod protivnika – i istovremeno podizanje istog kod sebe.

Ako Novak uspe da primeni šampionsku šemu igre – jer, ipak, Alkaraz je po prvi put u polufinalu ovog turnira i nema značajna ostvarenja na takmičenjima u dvorani – onda bi ovaj meč mogao biti okončan i u dva seta, i značio bi da je Novak ponovo ubedljivo najveći kandidat za osvajanje svoje sedme titule na Završnom ATP Mastersu. Ako stvari ne krenu po planu, za Novaka će biti ključno da “ostane u igri “ što dublje u setu,zadrži servis-gemove, primeni pametnu defanzivu sa što više osvojenih poena na Alkarazov servis, proba da dođe do taj-brejka – i onda na iskustvo “kljucne” protivnika kada je najvažnije za presudnu rezultatsku prednost. Iako je i u Parizu i ovde imao lose momente u taj-brejkovima, Novak je ipak “kralj” ovog odlučujućeg dela seta – i nijednom teniseru na svetu nije svejedno da li će izbeći da na ovaj način rešava ishod seta protiv Novaka.

Ono što je sigurno – i važno za sve ono što nas očekuje u današnjem polufinalnom programu pretposlednjeg takmičarskog dana u Torinu – je da će Medvedev, Siner, Đoković i Alkaraz dati sve od sebe da ostvare pobedu protiv najvećih rivala teniske scene današnjice – što je jedina prava najava za praznik sporta i uživanje koje će nam ovi velemajstori prirediti!

Kurir sport

Bonus video:

00:15

Novak u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track