DANAS NAS U RIMU OČEKUJU DVA SPEKTAKLA: Cicipas protiv "vaskrslog" Čileanca, a može li Pol da iznenadi Hurkača?!
Foto: Stefano Costantino / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

RIM

DANAS NAS U RIMU OČEKUJU DVA SPEKTAKLA: Cicipas protiv "vaskrslog" Čileanca, a može li Pol da iznenadi Hurkača?!

Tenis -

Tri puta je osvajao Masters u Monte Karlu, ali i pored četvrtog uzastopnog plasmana u četvrtfinale Rima Stefanos Cicipas do sada ovde nije osvajao trofej. Finalista iz 2022. danas igra protiv vaskrslog Čileanca Đarija (24. na svetu), u nastojanju da po deveti put uđe u finale Mastersa na šljaci – a četvrto u glavnom gradu Italije. Od 2022. godine Grk ima 8 pobeda i samo 2 poraza u ovoj fazi turnira serije 1000. Popularni „Cici“ u Rimu puca od samopouzdanja, pa je dopisniku Kurira u poverenju rekao da sebe smatra favoritom ne samo da osvoji Rim nego i Rolan Garos, što se može opravdati zaista visokim nivoom agresivne igre, servisima i riternima, pokrivanjem terena i kreiranjem opasnosti iz svakog ugla.

Izazivać iz Čilea bi se današnjom pobedom pridružio zemljaku Tabilu među 4 nabolja igrača ove godine u Rimu, čime bi postali prvi duo iz ove južnoameričke zemlje kome bi to pošlo za reketom na jednom ATP turniru od 2006. (Vinja del Mar) i prvi put van Čilea posle plasmana Gonzalesa i Masua 2004. na Olimpijskim igrama u Atini. Đari je zaista jedna od najzanimljivijih priča o povratku ili dolasku u teniski vrh poslednjih godina, jer je po relegaciji na igranje čelendžera uspeo da pronađe motivaciju i formu za ovogodišnji najbolji plasman u karijeri, što znači da ima duboko samopouzdanje i istrajnost da prihvati svaki izazov, pa čak on bio i toliko dominantan igrač na ovoj podlozi kao Cicipas.

Pobedom nad neugodnim Baezom posle zaostatka od jednog seta veliki server Hubert Hurkač je već uspeo da ostvari plasman u četvrtfinale svih devet Masters turnira, a ove godine izgleda fantastično na njemu ne baš toliko do sada naklonjenoj šljaci, uz 11 pobeda I samo 2 poraza čime je oborio svoj dosadašnji rekord (9 pobeda) iz 2022. Osvajanje prvog turnira na šljaci u Eštorilu u aprilu pružilo je veliki podsticaj popularnom Hubiju, pa se smatra da su nade za plasman pobedom u trećem meču u karijeri protiv Tomija Pola (1-1 do sada) veoma opravdane. Za ono čega bi Poljak trebao da se pobrine u ovom meču nije mu bilo potrebno ništa više nego da isprati prethodni između Pola i Medvedeva, pa bi bilo važno da – uz strahovite učinkovite servise – što pre pronađe rešenja za vinere i pazi na Polovu izraženu mogućnost da mesa udarce i kombinuje razmene sa osnovne linije sa dropovima iz kojih stvara situaciju za prednost.

Prava osica na terenu, Amerikanac Tomi Pol je fino iskoristio Rim da se vrati u željenu formu posle problema sa povredama – eliminisavši u prethodnoj rundi branećeg šampiona Medvedeva u samo dva seta – posle iznurujućeg meča koji je Rus imao protiv našeg sjajnog Hamada Međedovića. Ovo je bila prva pobeda Tomija Pola na šljaci protiv igrača iz Top 20, pa bi današnjim uspehom treći najbolje rangirani igrać iz SAD po prvi put u karijeri ostvario 2 vezane pobede nad Top 10 igračima na istom turniru i time ušao u u svoje dvanesto polufinale na ATP turnirima. Italijanska šljaka je do sada bila srećna za Pola, jer je na turniru u Parmi 2021. uspeo da se domogne polufinala, u kome je izgubio od zemljaka Korde – ali će protiv Hurkača imati do sada sigurno najboljeg servera kao protivnika, pa će izazov da produži poen, iscrpi Poljaka i kraćim dijagonalama i spomenutim dropovima učini njegovo bivstovanje na terenu neugodnim biti sasvim realan.

Među današnjim učesnicima četvrtfinala, po registru agresivnosti najviše se istakao Đari (čak 31%, više za 6% od narednog igrača) – kao i po uspešnosti u konverziji prilika u poene (74%), dok je Tomi Pol bio najuspešniji “kradljivac” naizgled izgubljenih poena (40%). Nije nikakvo čudo da je u segmentu uspešnosti servisa (9.2) i riterna (7.2) Hurkač lider među današnjom družinom u četvrtfinalu, što je za 3 odnosno 6 bodova iznad proseka na turneji. Takođe ne čudi da je Cicipas lider u segmentu uspešnosti forhenda (8.5, celih 9 bodova iznad proseka na turneji i 12 više od Đarija, Pola i Hurkača – dok je Amerikanac najbolji izvođać bekhenda (7.3) a Đari čak I loš (6.0) što će svakako puno značiti Cicipasu kao jasno rešenje za to kako bi trebao da struktuira svoju igru.

Ako koza laze, statistički rog bi mogao da bude važan indikator pred današnje mečeve muškog četvrtfinala u Rimu, gde bi barem blaga prednost Cicipasu i Hurkaču po svemu mogla biti opravdana. Iako je Grk možda najveći favorit od ove četvorice za dalji plasman, niko od prisutnih se ovde nije našao slučajno, pa ne treba isključiti mogućnost i drugačijih rezultata od generalno očekivanih. Dobro otvaranje meča će – kao i juče – biti od neprocenjive važnosti za konačni uspeh budućih polufinalista, ali tek ako budu ostali skoncentrisani i pribrani do kraja.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track