NEMAC FAVORIT, ALI... BAŠ DANAS BI MOGAO DA IMA PROBLEM! Zverev hoće šestu, Đari prvu masters titulu!
Foto: Screenshot

RIM

NEMAC FAVORIT, ALI... BAŠ DANAS BI MOGAO DA IMA PROBLEM! Zverev hoće šestu, Đari prvu masters titulu!

Tenis -

Specijalni izveštač Kurira - Vuk Brajović

Ako se finale kod dama svelo na tek po koji trzaj osvešćivanja Sabalenke protiv apsolutno dominantne Švjontek i duhovitu ali verovatno praznu pretnju drugačijim ishodom na finalu Rolan Garosa Beloruskinje, današnji vrhunac produženog 12-dnevnog Mastersa u Rimu kod muškaraca mogao bi biti mnogo manje izvestan.

Peti igrač sveta i osvajač, odnosno finalista iz 2017. I 2018. Saša Zverev i 24 – rangirani na ATP listi Čileanac Nikolas Đari odigraće njihov sedmi meč u 57. izdanju finala ovog turira. Zverev je do sada bio uspešniji (4 pobede) – ali ne na šljaci – gde je rezultat 2:2, pa će ovo ipak biti mnogo veći izazov za Nemca da se izjednači sa Danilom Medvedevim po broju osvojenih Mastersa (6) u karijeri igrača koji su rođeni posle 1990. Posle duže “suše” (Madrid 2022.) ovo je prvo finale Mastersa Saši, koji se nada da će još duži period neuspeha na turnirima ove kategorije (poslednja titula osvojena u Sinsinatiju 2021.) okončati upravo danas na turniru, na kome je 2017. postao najmlađi pobednik sa 20 godina.

Nemac je favorit za pobedu
Nemac je favorit za pobedufoto: Fabrizio Corradetti / AFP / Profimedia

Posle Čileanskog polufinalnog dana ipak smo dobili jednog učesnika finala iz ove južnoameričke zemlje bogate teniske tradicije, i to u slučaju Đarija prvi put. Pre 17 godina je slavni Gonzales bio na istom mestu gde je njegov sunarodnik sada, ali će Nikolas nastojati da se izjednači sa drugim asom iz Čilea – Marselom Riosom – po tome što je osvojio jedan turnir Masters serije. Trećom pobedom nad Zverevim Đari bi ostvario drugu pobedu nad top 10 igračem na istom turniru po prvi put u istoriji, po čemu bi se pridružio Gonzalesu i Riosu po tom uspehu iz Melburna 2007. odnosno Monte Karla 1997. Ako bi danas podigao trofej na Ćentraleu, Đari bi postao najniže rangirani igrač koji je osvojio jedan Masters posle neverovatnog uspeha Ćorića (tada 152.) u Sinsinatiju 2022. I prvi igrač van top 20 selekcije koji bi to učinio na šljaci posle tada 47. Feliksa Mantilje upravo na ovom turniru 2003. godine. Ponos južnoameričkog tenisa će danas takođe biti aktuelan, jer bi Đari postao prvi igrač sa tog kontinenta posle Del Potra u Indijan Velsu 2018. I Korije na šljaci Monte Karla 2004. sa pobedom u finalu Mastersa.

Po izuzetno referentnoj statistici Tennis Data Innovation Insights koju na osnovu algoritama prati kretanje igrača i loptice i analizira vrstu i kvalitet udarca, situaciju u kojoj se igrači nalaze, fazu odigravanja poena i taktiku pri svakom udarcu – Đari je bio agresivniji igrač od njih dvojice (31% - 26%, iznad godišnjeg proseka na ATP turneji) ali je Zverev bio bolji u svim drugim registrima. Nemac je bio uspešniji u konverziji prilika za poen (71% - 70%), krađi naizgled izgubljenih poena (40% - 31%), kvalitetu servisa (9.1 – 8.9) i riterna (6.3 – 6.2), ali i značajno bolji pri izvođenju forhenda (8.3 – 7.7) i bekhenda (7.7 – 6.0).

Ono gde stvari postaju zanimljive je pregled istih parametara iz njihovog poslednjeg međusobnog susreta u Pekingu 2023.: agresivnost Đari (29% - 28%), konverzije Zverev (73% - 72%), krađa Zverev (28% - 27%), servis Zverev (9.4 – 8.7), ritern Đari (8.8 – 8.5) forhend Đari 9.5 – 9-0) i behkend Zverev (7.9 – 6.1), što nam jasno odslikava to da njihovi međusobni mečevi odstupaju od onog što prosečno prikazuju u susretima sa drugim igračima, čak i sličnog stila igre. Ovde je odličan bekhend pomogao Zverevu da ostvari prednost u igri sa osnovne linije (55% prema 45% u tom segment), ali je Đari imao odličan dan na forhendu (9.5, brzina 81 milja na sat, 2830 obrtaja loptice u minute) pa će – uz visok faktor agresivnosti prikazan u Rimu ove nedelje nastojati da velikim servisom i napadačkim stilom igre iz forhenda poništi ostale prednosti koje dosadašnji nastupi Zvereva nagoveštavaju.

Traži iznenađenje
Traži iznenađenjefoto: /IPA / Sipa Press / Profimedia

Puno toga nije funkcionlsalo u igri Zvereva protiv Tabila u prvom delu meča, a naročito servis (uz 5 duplih servis – grešaka), a izazov koji će danas predstavljati mnogo snažniji I raznovrsniji teniser poput Đarija – nošen posebnim motivima osvajanja prvog Mastersa u karijeri – neće predstavljati situaciju u kojoj će se neke stvari iz ove nedelje moći tako rutinski ponavljati za Nemca. Ono što bi moglo da bude ključno je kako će igrači reagovati u slučaju da jedan ili drugi uđu u nestabilniji period igre, kada bi on mogao da nastupi, i da li će uspeti da ga maksimalno iskoriste kako bi stekli odlučujuću prednost u smislu osvajanja tog seta. Osim u nekoliko statističkih registra, male su razlike u nastupu ove dvojice visokih i agresivnih igrača – ali bi stabilniji bekhend Zvereva mogao i ovoga puta da bude “sigurna luka” za razvoj poena iz razmena i defanzivu kojom bi Đarija mogao da dovede u poziciju da iz agresivnosti srlja i nedovoljno osmišljeno izlazi na mrežu. Izvrsne atlete poput njih će doći do svake loptice koju protivnik bude poslao na drugu stranu, ali šta će sa njom uraditi i koliko će konačan ishod svakog narednog poena uticati na njihovo dalje samopouzdanje – velika je nepoznanica u ovom trenutku.

Uz blagu prednost koju bi se na osnovu svega napisanog mogla dati Zverevu, sa velikim teniskim apetitom i nestpljenjem očekujemo početak finala 57. Izdanja Mastersa od 17:00 časova danas iz “večnog grada”.

Bonus video:

00:22

Trening Novak Đoković Košutnjak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track