ŠTA ČEKA NOVAKA PROTIV KARBALJES BAENE? Brz i pokretni Španac želi NAJVEĆI SKALP u karijeri: Na OVO Đoković mora da OBRATI PAŽNJU!
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

rolan garos

ŠTA ČEKA NOVAKA PROTIV KARBALJES BAENE? Brz i pokretni Španac želi NAJVEĆI SKALP u karijeri: Na OVO Đoković mora da OBRATI PAŽNJU!

Tenis -

Specijalni izveštač Kurira iz Pariza, Vuk Brajović

Dosadna pariska kiša je zakucala sve osim mečeva koji su se igrali na pokrivenim stadionima juče, a slična situacija nas po svemu sudeći čeka i danas na blatnjavom Rolan Garosu. Srećom, to neće uticati na mečeve Miše Kecmanovića protiv Danila Medvedeva (trenutno na terenu) i Novaka Đokovića protiv Roberta Karbaljes Baene (treći na Šatrijeu).

Tridesetsedmogodišnji Đoković se – iz pozicije branećeg šampiona i prvog na ATP listi - susreće po treći put na Slemovima sa 63. igračem sveta Karbaljes Baenom, u nastojanju da uđe u drugo kolo u devetnaest uzastopnih sezona. Novak je izgubio samo 1 i dobio 50 mečeva protiv igrača van Top 50 na Rolan Garosu, dok će Španac nastojati da iznenađenjem stigne do najveće pobede u karijeri, u kojoj je do sada ostvario 1 pobedu i 16 poraza protiv Top 10 tenisera.

Novak Đoković
foto: Foto Olimpik / ddp USA / Profimedia

Da bi ušao u naredno kolo, najbolji igrač sveta će morati da “spakuje” izazov pokretnog, brzog i motivisanog Španca u što uži deo terena, da ostvari izuzetno efikasan servis (koga se Roberto boji, po priznanju španskim medijima) iz koga će kreirati što više situacija za brze vinere, a da upornim “gađanjem” njegove slabije strane doprinese njegovim greškama i otvaranju dela terena za vinere ili drop-šotove. Pritom će Đoković morati da od početka nađe način da što pre potisne Roberta iz dužih razmena i ne dozvoli mu da uđe u teren ili kroz šetnju iz strane u stranu otvori prostor za brze vinere protivnika, koji će u tu svrhu maksimalno koristiti spin. Ovaj meč će biti veliki izazov u fizičkom smislu za Novaka, što bi moglo da utiče i na mentalni deo i samopouzdanje – odnosno traženje izvedenih rešenja u slučaju potrebe da se strategija adaptira tokom meča – a to ume da bude veoma rizično kod srbina u poslednje vreme. U nadi da će ček-lista koju je pripremio Tim Đoković biti korektno ispunjena, bilo bi dobro ovaj meč završiti barem u 4 seta i pripremiti se za izazovan nastavak turnira.

Novak Đoković
foto: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Šatrije će u večernjem terminu ugostiti pravu tenisku žurku koju će predvoditi domaći milijenik Monfis a pratiti ga 30. nosilac Museti. Pobednik tog meča bi trebao da se susretne sa Novakom Đokovićem u trećoj rundi, pa će naša teniska publika sigurno pomno pratiti njegov tok. Monfis juri zanimljiv rekord legendarnog Janika Noe (novoimenovanog selektora Tima Evropa za Lejver Kup) – 40 pobeda za jednog Francuza u Open Eri na Rolan Garosu. Museti je ponosan da bude jedan od osam Italijana u drugom kolu Slema, što za “Azure” predstavlja rekord u Open Eri takođe, a nastojaće da u pedesetoj pobedi na šljaci u dosadašnjoj karijeri dosegne treće kolo turnira.

Tvorac najvećeg razočarenja dosadašnjeg toka Rolan Garosa, četvrti igrač sveta Saša Zverev nalazi se u nizu od 7 pobeda na šljaci posle osvajanja Rima i eliminacije Nadala – i jedini je igrač koji je došao barem do polufinala u sva prethodna turnira na kojima je igrao. Današnji protivnik će mu biti belgijska legenda David Gofan (13 uzastopnih nastupa u Parizu) u njihovom šestom međusobnom meču, gde Zverev vodi tek sa 3-2 uz 3-1 na šljaci. Još jedan aktuelni rekorder sezone je Kasper Rud (ATP #7), dvostruki finalista ovde i najuspešniji po broju pobeda (36) i plasmana u finala turnira (5) u 2024., koji će u današnjem petom meču protiv 32. igrača sveta Davidovič Fokine (2-2 skor do sada) nastojati da mu se “osveti” za poslednji poraz iz 2021. koji mu je nanet pre ulaska u finale kroz maraton koji je trajao 4 sata i 35 minuta. Rud će nastojati da mu Pariz ove godine bude “treća sreća”, posle dva ovdašnja finala u poslednje dve godine, ali i dva osvojena ATP turnira aktuelne sezone, u Barseloni i Ženevi.

Kurir sport / Vuk Brajović

BONUS VIDEO:

00:11

Novak izlazi iz Urgentnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track