Specijalni izveštač Kurira sa Rolan Garosa - Vuk Brajović

Da li će se talas iznenađenja započet juče pobedom Arnaldija protiv šestog nocioca Rubljova nastaviti i danas u mečevima trećeg kola gornjeg (Novakovog) dela žreba – pomno će se pratiti tokom celog dana na Rolan Garosu.

Jedanaest od top 20 igrača su na programu danas, kao i još jedan mogući rekord za onog koji ih predvodi: ako Novak u svom 20. uzastopnom nastupu na ovom turniru po peti put pobedi 30. igrača sveta Lorenca Musetija, izjednačiće se sa Rodžerom Federerom po broju uspeha na Grend slemovima u istoriji (369 pobeda), a za jednu pobedu će se približiti (95) neverovatnom rekordu Rafaela Nadala po broju pobeda (112).

Plasmanom u finale Novak bi došao u priliku da se pridruži Nadalu i Kuertenu kao jedini teniser u 21. veku koji je uspeo da odbrani titulu na Rolan Garosu, što potvrđuje koliko je teško ovde biti uspešan u kontinuitetu.

Meč je zakazan za večernji termin na glavnom stadionu Filip Šatrije od 20:15, po čemu će se preklapati sa finalom Lige šampiona između Reala i Borusije Dortmund – ali se zna šta će velika većina ljubitelja sporta u Srbiji radije gledati…

profimedia0877271253.jpg
Foto Olimpik/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Foto Olimpik/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Igrač koji po formi i stanju zdravstvenog biltena opravdano predstavlja jednog od najvažnijih pretendenata na to da Novaku ne dozvoli taj uspeh je Saša Zverev, koji u nastojanju da sedmu uzastopnu godinu uđe u četvrto kolo Otvorenog prvenstva Francuske pred sobom po peti put u karijeri (vodi sa 3-1) a prvi na ovoj podlozi ima Holanđanina Talona Grikspura u prvom muškom meču zakazanom na stadionu Filip Šatrije (oko 15h). Takođe treći meč ali na stadionu Suzan Lenglen predstaviće svetskog #5 Danila Medvedeva protiv igrača koji je eliminisao Novaka Đokovića sa turnira u Ženevi Čeha Tomaša Mahača u sudaru stilova koji bi mogao da bude (iznenađujuće) fatalan za Rusa. Iako je Medvedev ostvario pobedu nad Mahačem u njihovom jedinom meču do sada (2022. Indijan Vels) Tomaš je ove godine pobedio dvojicu igrača iz Top 10 selekcije (Rubljov - Majami, Đoković - Ženeva) i nema nikakvu bojazan da se ozbiljno suprotstavi još jednom od njih, pogotovo na njemu omiljenoj šljaci. Medvedev nastoji da tek treći put u karijeri ovde uđe u četvrto kolo (četvrtfinalista 2021-22.) pa će mu šareni rezultati iz prethodnih godina (2 puta eliminisam u prvom, jednom u drugom kolu) predstavljati podsvesnu iritaciju pred sudar sa igračem koji (kao klasični šljakaš) ume da eksploatiše njegove nedostatke na ovoj (sporoj) podlozi.

profimedia0877558855.jpg
Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kasper Rud je najupešniji igrač sezone ATP turneje sa 37 pobeda i pet finala I tražiće da ostvari svoju 20. pobedu na šljaci u ovoj godini protiv prošlogodišnjeg četvrtfinaliste Ečeverija (0-7 protiv Top 10 tenisera) u nastojanju da se treći put uzastopce nađe u finalu ovog turnira i time pridruži Nadalu i Đokoviću kao jedini kome je u ovom veku to pošlo za reketom. Rud je Ečeverija dobio dva puta u isto toliko mečeva u protekle 2 sezone, a najreferentija svakako jeste ona ostvarena u Barseloni na šljaci pre nekoliko nedelja. Uz izgubljeni set (sa 1-6)!, dva taj brejka i dva seta koji su odliučeni brejkom više “Viking” bi ponovo mogao da oseti izazov od odličnog “Gaučosa”, koji je posredstvom neverovatno nesrećnih okolnosti po njegovog protivnika (Rinerneka – šutnuo reklamu, morao da preda meč i čak ugrozio plasman na olimpijadu) došao u poziciju da ode jedan korak dalje protiv iskusnijeg Norvežanina.

profimedia0859611748.jpg
USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia 
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ben Šelton (21.g.) uveliko najavljuje ulazak u Top 10 selekciju (trenutno #15) dok je njegov današnji 23-godišnji protivnik Feliks Ože Alijasim tu bio 2022. godine (#6). U nastavku juče započetog meča severnoameričke komšije odmeravaju po prvi put snage i sposobnosti na šljaci (Šelton - 1 od 2 titule, Ože Alijasim – 0 od 5) u sezoni u kojoj je na ovoj podlozi Amerikanac ostvario skor 8-3 a Kanađanin 11-4 pa se za konačnu sreću zato opravdano daju nešto veće šanse sada fizički potpuno oporavljenom Feliksu. Sreću nad srećama u njegovom četvrtom nastupu u glavnom žrebu jednog Grend Slema osetio je srećni gubitnik Slovak Kovalik pobedom protiv Karena Hačanova u drugom kolu, koji bi uspehom danas protiv vaskrslog Holgera Runea u njihovom prvom meču postao tek treći srećni gubitnik (posle ovde izvrsnog Francuzua Mutea na Ju Es Openu u 2022. I Gofana na Rolan Garosu 2012.) koji je ušao u četvrto kolo Slema iz ove pozicije. Danac je nekadašnji svetski broj 4., osvajač 2 (od 4) titule na ovoj podlozi sa 8 pobeda i 4 poraza na njoj ove godine i posle čudesnog povratka u meč protiv Kobolija verovatno maksimalno “naoštren” da mu se slični stresovi ne ponavljaju već u ovom kolu i uštedi energiju i nerve za ono što predstoji.

profimedia0781582760.jpg
David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trinaesti teniser sveta Fric i stoti Kokinakis do sada nisu igrali na šljaci (1-1, hard davne 2017 odnosno 2018 u Los Kabosu), a prednost je jasno na strani igrača iz SAD koji osmi put učestvuje u glavnom žrebu turnira i ove izuzetne godine za njega na ovoj podlozi ima skor 12-5 (Australijanac: 2-3). Zanimljivo je da je obojici plasman u treće kolo Rolan Garosa do sada bio najbolji, pa će se danas boriti da uštrp onog drugog ostvare svoj najbolji rezultat u Parizu. Samo jednom su u dosadašnjih 5 mečeva Tanasijev sunarodnik De Minor i Zverevljev Jan Lenart Štruf (3-2 za “Demona”) igrali na šljaci, gde je prošle godine u Monte Karlu Nemac bio ubedljiv (6-3 6-2) i želeće da ostvari svoju 12. pobedu na ovoj podlozi (uz 3 poraza) u aktuelnoj sezoni na ovoj podlozi. De Minor ima polovičan učinak na šljaci ove godine (8-4) i bez titule je na njoj, dok je Štruf ove godine postao peti najstariji igrač (33) koji je prvi put u karijeri osvojio ATP titulu, i to baš na domaćem turniru u Minhenu – pa bi bilo opravdano u ovim okolnostima dati blagu prednost popularnom “Štrufiju” za plasman u 4. kolo.

Dok svoj meč trebaju da završe veliki favorit i svetski #10 Grigor Dimitrov i opasni kvalifikant Zizu Bergs (vodi Dimitrov) sa nestrpljenjem pri prvoj četvrtini gornjeg dela žreba će se pratiti meč polufinaliste Rima Tomija Pola (nosilac broj 14) i Fransiska Serundola iz Argentine (broj 23) gde u dosadašnjim međusobnim mečevima vodi Serundulo sa 3-2. Fransisko je ostvario jednu pobedu u isto toliko mečeva odigranih na šljaci pre nekoliko nedelja u Madridu, ali je Pol redak teniser iz SAD koji voli da igra na šljaci što se vidi I u njegovim rezultatima ove godine (7-2, Serundolo 12-10). Mečevi “kul” Pola I strastvenog Serundola izrešetani su neizvesnošću, taj-brejkovima i smenama u vođstvu, pa bi njihov prvi susret na Slemu mogao da bude izuzetno interesantan za ispratiti danas – uz pravi tenisku užitak u potpunoj neutralnosti i nepredvidivosti ishoda.

profimedia0863474298.jpg
Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zanimljiva napomena na kraju pregleda mečeva kod gospode je da bi – ako se sve desi “po planu” – ovo bio drugi uzastopni Grend Slem na koje će se 9 od 10 najboljih igrača sveta naći u četvrtom kolu turnira najvišeg nivoa, a drugi Rolan Garos u poslednje 3 godine (2022.).

Kod dama će u akciji biti druga nositeljka Arina Sabalenka i četvrta Elena Ribakina, koje će za protivnica imati Špankinju Paolu Badosu (# 139, posle odsustva zbog povrede) odnosno 27. Igraćicu WTA liste Belgijanku Elize Mertens. Favorizovana Beloruskinja ima tri uzastopne pobede nad devojkom Stefanosa Cicipasa (4-2 ukupno) i sva je prilika da će se taj niz i nastaviti danas, dok bi petom pobedom u 6 mečeva Mertens postala igračica koju je Ribakina pobedila najveći broj puta na turneji do sada.

Manje ili više izvražene favoritkinje u ostalim važnijim mečevima programa su osma igračica sveta Ženg (protiv #70 Avanesijan), u odličnoj formi dvanaesta Kiz (protiv #24 Navaro), petnaesta Paolini (protiv trenutno #228 ali ovde odlične nekadašnje #4 Andreesku), devetnaesta Svitolina (protiv #64 Bogdan), sjajna kvalifikantkinja iz prošle godine Mira Andreeva (#38) protiv Amerikanke Sterns (#62) i veliki borac – domaća igračica Gračeva (#88) protiv do sada uspešnije ali slabije rangirane Begu (#127). Očajno vreme u Parizu bi moglo da poremeti tok i trajanje velikog broja navedenih mečeva, pa je samim time i mentalni faktor nešto što će igrati posebnu ulogu u toku i konačnom ishodu tih mečeva.

Kurir sport/Vuk Brajović

Srdjan Popović PRIZOR KOJI JE RASPAMETIO BEOGRAĐANE! Novak brusi formu za Rolan Garos