Drugi grend slem u sezoni dolazi do onog najvažnijeg - što su svi čekali. Veliko finaleRolan Garosa igra se danas od 14.30 u Parizu na centralnom terenu Filip Šatrije.

Aleksandar Zverev i Karlos Alkaraz ukrstiće koplja u Gradu svetlosti i u direktnom duelu koji će odlučiti kome će pripasti Kup musketara. Finalisti su nekima očekivani, drugima neočekivani, ali su, u svakom slučaju, ovo dva igrača koja su dosad pokazala najviše. Nemac je u polufinalu savladao Kaspera Ruda sa 3:1, dok je Španac u maratonskom meču u pet setova bio bolji od novopečenog broja jedan Janika Sinera.

Naravno, ono što u ovom trenutku najviše zanima navijače u Srbiji jeste kako ovo finale može da se odrazi na Novaka Đokovića, koji se povukao s turnira pred četvrtfinalni okršaj sa Kasperom Rudom. Nole je operisao meniskus i krenuo je u fazu oporavka, te se svi nadamo da će uspeti da zaigra na Olimpijskim igrama. Ipak, odustajanjem je predao prvo mesto Sineru, a ukoliko Alkaraz slavi u finalu, Srbin će pasti na treće mesto ATP liste. Samim tim, jasno je da će i Novak, ali i svi navijači u Srbiji navijati za Zvereva kako bi najbolji teniser u istoriji sačuvao drugo mesto. Nemac je pred poslednji meč na turniru najavio borbu do poslednjeg atoma snage protiv Karlitosa.

- Teško je opisati osećanja, mnogo toga mi se desilo na ovom terenu, najgora i najbolja sećanja, konačno sam u finalu ovde, iz četvrtog pokušaja. Daću sve od sebe u finalu - rekao je Zverev odmah posle polufinala. Karlos Alkaraz bio je veoma srećan posle četvoročasovnog maratona sa Sinerom, a posle pobede spomenuo je i Đokovića.

- Video sam da se Janik malo muči, obojica smo imali grčeve, morali smo da se borimo. Naučio sam lekciju iz prošlogodišnjeg meča s Đokovićem, ostao sam smiren, pokušao malo da skratim poene znajući da će grč proći. Jeste bilo čudno. Čekao sam svoju šansu i iskoristio je - istakao je momak iz Mursije.

ČEKANJE: Prilika za prekid niza koji traje devet decenija

Koliko Zverevu znači plasman u finale, najbolje govori činjenica da bi eventualnim osvajanjem pehara postao prvi Nemac koji je osvojio Rolan Garos u Open eri. Bez obzira na to što su pod zastavom "pancera" igrali vrhunski igrači poput Štefi Graf i Borisa Bekera, poslednji Nemci koji su osvojili grend slem turnir u Parizu su bili Gotfrid fon Kram i Hener Henkel, još u godinama pred Drugi svetski rat, pre čak devet decenija.

BONUS VIDEO:

Kurir Novak izlazi iz Urgentnog centra