DANILOVIĆ I STEVANOVIĆ KREĆU U BORBE NA VIMBLDONU: Srpkinje moraju kroz kvalifikacije do glavnog turnira
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

VIMBLDON

DANILOVIĆ I STEVANOVIĆ KREĆU U BORBE NA VIMBLDONU: Srpkinje moraju kroz kvalifikacije do glavnog turnira

Tenis -

Iako bi Srbija trebala da ima tek jednu teniserku u glavnom žrebu ovogodišnjeg Vimbldona, dve učesnice kvalifikacionog turnira sigurno će skrenuti pažnju na sebe i u ovoj uvodnoj nedelji mečeva aspirantkinja za nastup u glavnom žrebu najvažnijeg turnira sezone i obezbeđenoj zaradi od barem 60 hiljada funti za ulazak u prvo kolo.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja Rolan Garosa (uz dvostruku finalistkinju Paolini) bila je 23-godišnja Olga Danilović, došavši iz kvalifikacija do četvrtog kola turnira u Parizu i svog najboljeg plasmana na jednom od Slemova u karijeri. Sto šesnaesta igračica sveta će u Londonu kao 8. nositeljka u kvalifikacijama po prvi put ukrstiti rekete sa #150 Lukrecijom Stefanini iz Italije (3 pobede uz 1 poraz na travi ove sezone) da bi u slučaju pobede išla na bolju iz meča Amerikanke Čiriko (#218 WTA lista, 2 učešća u glavnom žrebu) i Hrvatice Ružić (#201, 21 godina, bez zapaženih rezultata ovde) i u završnom kolu kvalifikacija najverovatnije na opasnu 25-godišnju Mađaricu Dalmu Galfi (#128 WTA lista, učesnica 3 kola Vimbldona i Ju Es Opena) uz dosadašnjih 1:1 u međusobnim mečevima na šljaci Pariza I Budimpešte. Olga nije puno igrala na travi u dosadašnjoj karijeri (najveći broj pobeda u sezoni bio je 3) pa se nadamo da će, uz zdravo koleno, novostečena zrelost i elan posle Rolan Garosa uticati na to da se otvori novo poglavlje u njenom registru uspeha.

Natalija Stevanović
foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

“Živa vatra iz Niša” koja je opčinila Vimbldon prošle godine, Natalija Stevanović, ovoga puta ulazi u žreb sa mesta 195. na WTA listi a posle svog najboljeg plasmana na nekom Grend Slemu – trećeg kola te 2023. i eliminacije od višestruke šampionke Petre Kvitove u meču koji je nesrećno prekidala kiša kada se naša igračica rezultatski približila slavnoj protivnici. Protiv Amerikanke Tajle Preston Natalija nije imala ni jedan meč u zvaničnoj konkurenciji, kao ni protiv 29. nositeljke Sare Bejlek (verovatna protivnica) ili Aljone Falei – predviđene u drugom kolu. Prestonova je 146. na svetu, ostvarila je 3 pobede i poraza na travi ove sezone, pa je činjenica da je bila više izložena takmičenju na ovoj podlozi prethodnih nedelja stavlja u poziciju blage favoritkinje protiv Natalije (0-2 na travi u 2024.).

Da statistika ništa ne znači kada se igra protiv originalnog stila simpatične Nišlijke koji obiluje za travu “lepljivim” slajsovima i čopovima iz svih pravaca videlo se i prošle godine, ali ono što brine je da li su protivnice naučile nešto iz spektakularne serije koju je Natalija tada ostvarila i spremile kontra-igru za ono što sledi? U slučaju da Natalija uspe da prevagne u prva dva meča, moguće je da će je fajterski duh i elan podići na takmičarski nivo nalik onome iz 2023. i pred završno kolo kvalifikacija u kome bi je najverovatnije čekala Mađarica Bondar (9. nositeljka). Zanimljivo je da je Stevanovićeva do sada jedini meč sa kandidatkinjama za meč trećeg kola odigrala protiv Tihonove (1-0 iz 2022.) a da Bondar retko i bez većih uspeha igra na travi, tako da će Nataliji verovatno teže biti da pobedi u prva dva kola nego u trećem – iako se po profilu uspeha radi o teniserkama čiji dosadašnji uspesi su slični njenom (od 120. do 250. mesta na WTA listi).

Želimo im uspeh, znajući da će im upravo ove godine plasman u glavni žreb Vimbldona biti izuzetno značajan za sve što predstoji u njihovim karijerama!

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track