Svake godine – ali ne i ove – bi danas određeni žreb muškog singla ukazivao na izuzetan turnir koji bi kao konačnu poslasticu u četvrtfinalima, polufinalima i finalu predstavio najzanimljiviji program i najtraženije igrače sveta.

Glavni razlog za to je “Misterija Đoković” koju bi i Agata Kristi svojevremeno teško mogla da osmisli, a kamoli teniski komentatori koji su u velikoj meri ipak začuđeni time što je tek operisani sedmostruki osvajač ovog turnira odlučio da ostane u žrebu i to podcrta današnjim učešćem na egzibicionom turniru u Londonu.

Ipak, to nije i jedini razlog – pa da vidimo šta nam predviđanje toka žreba donosi…

profimedia0884543691.jpg
John Walton / PA Images / Profimedia 
foto: John Walton / PA Images / Profimedia

Pogledom na gornji deo žreba, čini nam se da je repesaž polufinala Siner – Alkaraz iz Pariza skoro izvestan, gde Janika čeka potencijalno zanimljiv meč u drugom kolu protiv zemljaka Beretinija (ako pobedi Fučoviča) i za nas možda još interesantniji susret sa Kecmanovićem u trećem kolu (ako Miša pobedi Nagala i verovatno Grikspura).

Četvrtfinale bi Italijanu na megdan dovelo Dimitrova ili Medvedeva, što je za njega svakako rešiv zadatak i lepa prilika za podizanje igre na željeni nivo pred revanš Alkarazu. Sa druge strane, Karlitosu se u trećem kolu ukazuje Tijafo, čija energičnost i motivacija mogu da stvore probleme Špancu u ovoj fazi turnira (kada ume da bude ranjiv), ali do četvrtfinala sa Polom ili Rudom branilac trofeja nema veće glavobolje – kao ni, verovatno, u tom meču.

Mečevi prvog kola koje u tom delu žreba izdvajamo kao neizvesne su Đari – Šapovalov (“Šapo” bolji na travi, ali i dalje van prave forme), francuski specijalitet Monfis – Manarino (bolji na travi od slavnijeg sunarodnika), Beluči – Šelton (amerikanac “načet” od strane Džaba u Majorci), Ženg – Žanvije (simpatičan kvalifikant iz Francuske odličan ove nedelje), Baez – Nakašima, Menšik – Bublik (Kazahstanac nepredvidiv, na svoju štetu najčešće) i Kepfer – Fonjini (“Fonja” u stanju da iznenadi – još barem ovaj put).

profimedia0789450280.jpg
John Walton / PA Images / Profimedia 
foto: John Walton / PA Images / Profimedia

Voleli bismo da je među ovim mečevima i susret Dimitrova i Lajovića, ali će Duciju biti teško da u ovom meču zakomplikuje stvari favorizovanom desetom nosiocu turnira. Srećom te u ovoj selekciji ne vidimo meč Kecmanović – Nagal, gde je Miša u Istbornu pokazao da ima kvaliteta da reši izazov u vidu borbenog Indijca, ali možda i pretpostavljenog narednog protivnika Talona Grikspura, protiv koga je izgubio u jedinom dosadašnjem meču pre nekoliko nedelja na travi Hertogensboša posle 3 paklena seta rešena u taj-brejku.

U trećem kolu bi meč Štruf – Medvedev mogao biti neizvestan, u četvrtom – Pol protiv Ruda, dok će biti zanimljivo videti hoće li na četvrtfinale Sineru izaći na teren Dimitrov ili Medvedev.

profimedia0870415094.jpg
Andreas SOLARO / AFP / Profimedia 
foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

U Novakovom delu žreba stvari su, očekivano, mnogo neizvesnije. U prvom kolu bi mogla da se vodi velika borba u mečevima Korde i Davidovič –Fokine, Cicipasa i Danijela. Nišikorija i Rinderneka, Zvereva I Karbaljes Baene, Mutea i De Minora, Alisa I Jubenksa, Karaceva i Hačanova, Ečeverija i Nardija, Safiulina i Serundola i našeg Đerea i kvalifikanta Puja.

Slično Novaku, uprkos drugačijim očekivanjima se u žrebu singla našao i Endi Marej, ali na njegovu žalost protiv odličnog Čeha Mahača – pa će “Ser” verovatno morati da više šansi za plasman u drugo kolo potraži u dublu sa bratom Džejmijem. Drugo kolo nam nosi zanimljive susrete Rubljov – Koria, Koboli – Tabilo, Hurkač – Fis i Rune – Džab, a treće Rubljov – Museti, Korda/Fokina – Cicipas, Fric – Koboli, Drejper – Zverev (velika “mina” za Nemca) i meč De Minora sa bilo kim od trojice mogućih učesnika Ože Alijasima, Đerea ili Puja.

U četvrtom kolu bismo trebali saznati hoće li u četvrtfinalu jedan protiv drugog igrati Rubljov i Cicipas – odnosno Fric i Zverev, gde im neće biti lako protiv Musetija i Korde, odnosno Kobolija i Drejpera, dok bi Holger Rune trebao da savlada Hačanova u trećem kolu za svoj najbolji plasman na Vimbldonu do sada. Hurkač ima fin prolaz do susreta sa De Minorom u četvrtoj rundi, ali se očekuje da će veliki servis učiniti svoje te da će se Poljak naći u četvrtfinalu možda I najlakše od svih ostalih.

screenshot-2.jpg
AP Photo/Kirsty Wigglesworth 
foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novak Đoković je ovde svakako posebna tema, jer – da je imao ovakav žreb bilo koje godine u poslednjih 10 – smatrao bi se već učesnikom barem polufinala. Kako je jasno da nije u željenoj formi posle operacije meniskusa, pauze u treninzima I bez pripremnih mečeva (osim današnjeg na Harlingemu) bukvalno svaki njegov protivnik figurira kao ozbiljna pretnja, bez obzira na rang ili međusobni skor. Vit Kopriva je neugodni kvalifikant koji je odneo 3 odlične pobede ove nedelje u Londonu, i dovoljno je dugo u glavnim žrebovima Slemova da zna kako “na daljinu” izazvati Novaka u ovom stanju.

U slučaju pobede bi ga čekao još jedan opasni kvalifikant – Moro Kanjas, takođe posebno motivisan da ponovi uspeh Nardia i Tabila iz ove godine protiv našeg šampiona. U trećem kolu Novak ide na Ečeverija ili spomenutog Nardija, do kojih bi trebao da barem za 30% digne svoju igru u odnosu na prvo kolo kako bi mogao dalje, gde ga u slučaju pobede u četvrtom čekaju “pakleni” Rune ili Hačanov.

profimedia0789457747.jpg
Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia 
foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Četvrtfinale protiv Hurkača (koji ga je ozbiljno namučio upravo ovde prošle godine) i polufinale protiv Frica ili Zvereva izgledaju skoro kao nerešive prepreke za Đokovića u ovom stanju, ali je misterija šta bi moglo da se desi sa njim u slučaju da nekim čudom uspe da se probije do četvrtfinala.

Plasman među osmoricu najboljih bi značio da je Novak po ko zna koji put “teniski vaskrsao” – i da se svi oni, uključujući i nas, spreme za nešto neverovatno po čemu bismo mogli da pamtimo i ovaj od najvećih turnira u teniskoj istoriji!

Vuk Brajović / Kurir sport