ANALIZA DANAŠNJIH MEČEVA NA VIMBLDONU: Sve oči uprte u jedan duel - on može MNOGO TOGA da pokaže

london

ANALIZA DANAŠNJIH MEČEVA NA VIMBLDONU: Sve oči uprte u jedan duel - on može MNOGO TOGA da pokaže

Tenis -

Specijalni izveštač sa Vimbldona: Vuk Brajović

Vimbldon je “kruna” svih teniskih turnira sezone, ali i po tome što su izazovi koje nastupanje na njemu nosi veoma složeni.

To što su se samo od nedelje do danas sa turnira povukli Kepfer, Davidovič-Fokina, Karenjo-Busta, Aleksandrova, Sabalenka i Azarenka podcrtava takvu konstataciju, gde se iza “jagoda sa šlagom” odvijaju često i velike borbe sa samim sobom - a kamoli sa protivnicima na skliskoj travi na očigled svih.

Današnji dan na Vimbldonu obeležiće Novakov meča protiv Koprice, ali pored toga biće tu još interesantnih duela.

Iga Švjontek
foto: Matthieu Mirville/DPPI/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Četiri velike šampionke će danas nastupiti na Centralnom terenu i “stogodišnjaku” (Terenu broj 1) – braniteljka titule Vondrušova, Elena Ribakina, Iga Švjontek i Sofija Kenin (jedna protiv druge) što će program obogatiti najkvalitetnijim ženskim tenisom, iako je teško predvideti da li se baš u ovom krugu nalazi kandidatkinja za osvajanje trofeja 13. jula. Uz njih su na terenu broj 2 i peta nositeljka Pegula i prošlogodišnja finalistkinja Žabur (#10), na terenu 3 u oproštajnoj godini odlična Kolins i terenu 12 Ostapenko i Kerber za zaista izuzetan presek najkvalitetnijeg ženskog tenisa na travi u ovom trenutku.

Kod muškaraca ćemo uživati u mečevima favorita Zvereva (protiv Karbaljes Baene), Hurkača (protiv Albota, gde se Hubi ove godine često mučio u prvim kolima Slemova ove godine), De Minora (protiv zemljaka Dakvorta), Cicipasa (protiv Danijela), Frica protiv O’Konela i Runea (protiv Kvona), ali je veoma zanimljivo primetiti da će današnjim programom u muškom singlu dominirati niz moguće neizvesnih mečeva dosta izjednačenih protivnika.

Feliks Ože Alijasim
foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Tu izdvajamo one koje će igrati Ože-Alijasim i Kokinakis, Korda i nadirući Mpeči Perikar, Karacev i Hačanov, Džab i Sejbot Vužd, zvezda u usponu Koboli i Hidžikata, Popirin i Monteiro, Museti i Lestijen, Fis i Stiker, vremešni Nišikori i Rindernek, Alis I Jubenks, Safiulin i Serundolo i Ečeveri i Nardi – pa bi ovaj dan mogao da bude poprilično dug na više terena Vimbldona. U tom smislu se nadamo da će naš Laslo Đere izbeći takve probleme u njegovom četvrtom meču od podneva po našem vremenu protiv kvalifikanta i nekadašnjeg Top 10 igrača i osvajača 5 ATP titula Luke Puja (realno od oko 17h po našem vremenu).

Dvesta dvanaesti Puj je mnogo iskusniji i uspešnij na travi od 51. igrača sveta (26 pobeda naspram tek 6 Laslovih), a i ove godine ima skoro 3 puta više pobeda (21 – 8) u odigranim mečevima, što predstavlja razlog za određenu brigu. Ipak, Laslo je sve oduševio izuzetnim nivoom tenisa koji je prikazao na Rolan Garosu tek nekoliko nedelja posle operacije podlaktice, pa nije ni čudo što po nekim zvaničnim procenama slovi za favorita za pobedu – ako je fizički spreman i bude odigrao kompaktno, koncentrisano i efikasno kao što je bio slučaj prošle godine (pre svega u izuzetnoj pobedi nad Šeltonom).

Laslovu igru na travi je te 2023. odlikovao odličan forhend (koeficijent uspešnosti 8.7 naspram turnirskog proseka od 7.4), uz pouzdan bekhend (7.1, izjednačen sa prosekom) i korektan ritern (6.3 – 6.5) i servis (7.6 – 7.8), ali je Laslo u toj sezoni odigrao više mečeva i bio sveukupno u boljem stanju nego što je često bivao slučaj u tekućoj. Laslo je ove godine na travi izgubio od finaliste Istborna Pursela već u prvom kolu, a Puj nanizao Van Aša, Veselog i Džonsa u kvalifikacijama bez izgubljenog seta, čime je pokazao da je trenutno u usponu forme i da ume da dođe do pobede i protiv velikih servera (Veseli) i protivnika koji uporno rovare po terenu (zemljaka Van Aša) u razmaku od dva dana.

Laslo Đere
foto: NSJsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treba se nadati da je Laslo imao dobar trenažni blok na travi po dolasku u London, da će ga danas servis i ritern služiti dobro kako bi se otvarale prilike za lake poene i traženje šansi za ulazak u teren I izgledne situacije za vinere. Laslo će morati da odgovori na sve fizičke zahteve ovog meča, a pre svega da bude veoma mobilan i u stanju da “pokupi” niske ravne lopte i slajsove tako da izbegne kraće udarce, pogađanje mreže i izbacivanje loptice u aut.

Stabilnost u tom segmentu će mu omogućiti da sa samopouzdanjem odigra tako da što pre uspostavi prevagu ili dominaciju u razmenama, čime bi osvojio poziciju na terenu iz koje bi određivao tok meča. Sasvim je moguće da bi ovaj meč mogao da potraje i duže, čak ode i u pet setova, ali će Laslov voljni momenat biti najvažniji indikator potencijala njegove uspešnosti – u nadi da će današnji izazov biti konačno pozitivno rešen.

Iako će sve oči biti uprte u Centralni teren i prvi meč Novaka Đokovića na jednom od najmanje predvidivih Vimbldona u ovom veku, svakako će biti puno prilika da se uživa u sjajnom tenisu ovog (po svemu sudeći) dugog takmičarskog dana u Londonu.

Bonus video:

00:26

Novak Đoković na terenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track