BURA OKO JANIKA SINERA SE NE STIŠAVA! Oglasio se i Patrik Muratoglu: "Igrači su postali žrtve"
Foto: EPA

tenis

BURA OKO JANIKA SINERA SE NE STIŠAVA! Oglasio se i Patrik Muratoglu: "Igrači su postali žrtve"

Tenis -

Afera oko dopinga Janika Sinera se ne stišava, veliki broj teniskih stručnjaka, bivših i sadašnjih igrača i trenera dalo je svoj sud, a sada se oglasio i čuveni Patrik Muratoglu.

Bivši trener Serene Vilijams nije zadovoljan nejednakim tretmanom u svetu tenisa.

- Kada sam čuo u utorak za slučaj Janika Sinera, bio sam šokiran. Posle patnji koje je prošla Simona Halep, kako je nešto moglo da bude tako drugačije? Neću reći da je on kriv ili ne. Očigledno ne. Stvar koju treba naglasiti je da postoje dvostruki standardi, dvoje igrača u istoj situaciji u tretirani drugačije, a to je pogrešno. Pravila bi trebalo da se primenjuju na sve. Za jednog igrača, koji je testiran pozitivan, u minimalnom procentu materije, Jedinica za integritet tenisa (ITIA) je odlučila da sve javno obelodani. Za drugog su sve držali u tajnosti. Zašto? To apsolutno nema smisla - rekao je Muratoglu, pa nastavio:

- Mislim da je ITIA na pravi način tretirala slučaj Sinera jer sve dok se ne dokaže da je kriv ili ne, to ne sme da se objavi. Posle svega, šteta je napravljena i teško je oporaviti se od toga. Ako Janik nije uradio ništa, onda nije trebalo ništa ni objavljivati. Sve to doprinosi nedostatku transparentnosti i nejednakom tretmanu. Bilo da je u pitanju teniser ili teniserka, slučajeve morate tretirati isto. Mislim da su sa tim svi saglasni, čak i više po tako važnom pitanju.

To nije jedina stvar na koju Muratoglu ima zamerke.

- Druga šokantna stvar je da su napisali da se Janik žalio tribunalu i da je njegova moguća suspenzija ukinuta jer je tribunal presudio u njegovu korist. Ne, to nije tribunal. To je privatna kompanija koju je iznajmila ITIA. Pravi tribunal je Sud za sportsku arbitražu, onaj mojem se Halepova obratila, koji je pronašao da ona nije kriva posle prave istrage i razmene viđenja. Oni su sebe nazvali tribunalom, radili s testove, donosili odluke o igraču i onda zaključili stvar unutar svog kruga. Na kraju, suspendovali su ga i ukinuli tu suspenziju u roku od nekoliko dana. Simona je privremeno suspendovana, žalba joj je dobijana mesecima, onda je opet suspendovana i tek tada je mogla na Sud za sportsku arbitražu da bi je proglasili nevinom. Sve javno od početka. Sve u svemu, slučaj naglašava veliki nedostatak transparentnosti u tenisu i to nanosi štetu našem sportu na značajan način, ali to povređuje i profesionalne igrače koji su bili žrtve nekorektnog tretmana - zaključio je Muratoglu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track