NOVAK POGODI SUDIJU - IZBACE GA, AMERIKANAC ŽENU NA TRIBINAMA - PROĐE BEZ KAZNE! Teniski stručnjak otkrio zbog čega je to tako!
Foto: AL BELLO / Getty images / Profimedia

objašnjenje

NOVAK POGODI SUDIJU - IZBACE GA, AMERIKANAC ŽENU NA TRIBINAMA - PROĐE BEZ KAZNE! Teniski stručnjak otkrio zbog čega je to tako!

Tenis -

Velika bura širom teniskog sveta pokrenuta je odlukom sudijkinje u stolici Ameli Turt da ne diskvalifikuje mladog domaćeg igrača Mikelsena iz finalnog meča turnira u Vinston-Sejlemu protiv Sonega posle situacije u kojoj je nervozni teniser u afektu lopticom pogodio ženu u prvom redu tribina sredinom prvog seta.

Naravno, brojni slučajevi kada su igrači i igračice bivali diskvalifikovani (Đoković, Kato, Šapovalov) ili im je navodno “progledano kroz prste” (Cicipas) su za tili čas prizvani u medijima i društvenim mrežama sa namerom da se prikažu “dvostruki standardi” koji po celom nizu pitanja ozbiljno ugrožavaju integritet i zajedništvo kriterijuma, standarda i odnosa prema njima u teniskoj zajednici i zvaničnim institucijama.

Sa ciljem da se razjasni šta je dovelo do “kontroverzne” odluke Turtove da diskvalifikacijom ne okonča veliko finale poslednjeg pripremnog turnira pre US Opena već samo opomene Mikelsena, Kurir je dobio izjavu od bivšeg profesionalnog međunarodnog teniskog sudije iz stolice koji je ovaj odgovorni posao obavljao na najvećim svetskim turnirima, te je i dalje odlično informisan o zbivanjima u telima koja odlučuju o primeni pravila u belom sportu.

“U situacijama kada se desi nešto poput onoga što smo videli u meču Mikelsen – Sonego – ali i mečevima Đoković – Karenjo Busta 2020. u Njujorku ili u slučaju Japanke Kato na Rolan Garosu, pravila nalažu da kada igrač pogodi nekoga na terenu ili publici lopticom ili reketom, svesno ili nesvesno, namerno ili nenamerno – gleda se krajnji ishod, odnosno da li je ta osoba zaista vidno povređena i da li joj je potreban neki medicinski tretman. Ako je pogođenoj osobi loše ili joj je potreban medicinski tretman, to dovodi do automatskog isključenja odnosno diskvalifikacije igrača ili igračice”, prenosi nam sagovornik koji je zamolio da ostane anoniman.

“U situaciji gde je Mikelsen pogodio osobu u publici, sudijkinja u stolici je bila obavezna da odmah priđe toj osobi i proveri da li je ona u redu ili ne. Kako je pogođena osoba sudijkinji rekla da nije povređena, da se oseća dobro – doneta je odluka da Amerikanac ne bude isključen, i to je suština u donošenju odluke sudije u stolici u takvoj situaciji. Nažalost, to nije bilo slučaj kod Novaka niti kod Kato, te su tada sudija u stolici i supervisor doneli drugačije odluke”, potvrđuje za Kurir on.

Na pitanje kako bi odlučivanje u ovakvim situacijama moglo da bude više transparentno za često zbunjenu i agitovanu publiku i pratioce, sagovornik nam prenosi:

“Od predstojećeg US Opena nadalje će se što češće primenjivati tzv. “Video Review” sistem, nesto slično VAR-u u fudbalu ili video-pregledima u košarci. To će omogućiti samim igračima da zatraže proveru nekih neuobičajenih situacija kao što su “not up, hindrance, through, foul shot” kao i “default” situacije u kojima se odlučuje da li je igrač zaslužio diskvalifikaciju ili ne. U tim slučajevima će supervisor moći da izađe na teren, pregleda situaciju na video-ekranu i potvrdi ili opovrgne odluku sudije u stolici na zahtev igrača.”

“U slučaju Mikelsena, kao i kod Novaka pre 4 godine, jasno je da namera da se neko povredi od strane obojice igrača nije postojala, ali je ishod drugačije procenjen na osnovu reakcije i stanja osobe koja je bila pogođena”, zaključuje za Kurir naš sagovornik.

Kurir sport / Vuk Brajović

BONUS VIDEO:

00:16

Novak Đoković, Ju-Es open, Njujork

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track