Prvi čovek Teniskog saveza Italije, Anđelo Binagi, žestoko je "pecnuo" Australijanca Nika Kirjosa nakon trijumfa Janika Sinera u finalu US opena.

Iako se poslednjih nedelja suočavao sa brojnim kritikama zbog doping skandala, pokazao je da poseduje neverovatnu mentalnu snagu, ostao je maksimalno fokusiran na teren i na kraju je u teškim okolnostima uspeo da se domogne svog drugog Grend slem trofeja u karijeri.

Pošto je u javnost isplivala vest da je Siner u martu dva puta bio pozitivan na doping testu, krenuli su žestoki udari na Italijana sa svih strana.

A najglasniji u kritikama na račun Sinera, čini se sasvim opravdano, bio je kontroverzi Australijanac Nik Kirjos.

Koristio je svaku moguću priliku da javno oplete po Italijanu i neretko je prelazio granice pristojnosti. Pa tako nije poštedeo ni Janikovu devojku Anu Kalinskaju koja je ranije bila sa njim u ljubavnoj vezi.

Siner je trpeo napade i na prozivke odbovarao sjajnim patijama na terenu. Na kraju je osvojio trofej, pa njegovi navijači sada mogu da likuju.

Predsednik TS Italije jedva je dočekao da odgovori Niku Kirjosu na brojne prozivke.

"Mnogo sam srećan, čak i više od pobede na Australijan Openu. Siner je sve postavio na svoje mesto. Nisam video Kirjosa. Gde je otišao? Pobegao je. Mislim da je Janik svima očitao lekciju na terenu. Osvojio je dva od četiri slema ove godine. Alkaraz je osvojio preostala dva, čekamo ga u finalu" izjavio je Binaga za italijanske medije."

Podsetimo, Nedavno je kao grom iz vedra neba odjeknula vest da je mladi italijanski teniser u martu dva puta pao na doping testu. Skandalozna vest skrivala se u strogoj tajnosti mesecima, a onda se samo pojavilo saopštenje da je na turniru u Indijan Velsu dva puta bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu kolstebol i da nije kriv.

Sinerov trener je dao objašnjenje u koje je malo ko poverovao. Za propust su optužili fizioterapeuta Džakoma Naldija i člana tima Umberta Ferera. Tvrdili su da je Naldi posekao prst na skalpel i da mu je Ferera do sprej koji sadrži kostebol. Njihovo objašnjenje je da je steroid dospeo u organizam Sinera preko kože - preneo ga je Naldi dok ga je masirao.

Kurir sport/J.M.

instagram/k1ngkyrg1os Nik Kirjos izvlači ajkulu iz mora