Sramni italijanski novinar Marko Bonariđo prošle godine je vodio žestoku hajku protiv Novaka Đokovića zbog dopinga, a sada je pun razumevanja za svog sunarodnika Janika Sinera.

Početkom decembra 2023. godine Italijan je pokušao da nabaci doping aferu srpskom teniseru Novaku Đokoviću. Optužio je tada Srbina da je namerno pokušao da izbegne doping test pred meč sa Kameronom Norijem u Dejvis kupu.

Novaku su tada sat i po pred početak meča javili da će biti podvrgnut doping kontroli. Novak je bio izuzetno besan jer su to učinili neposredno pred meč.

"Dobio sam notifikaciju sat i po vremena pre meča. Ja imam svoju rutinu i ne treba mi distrakcija. Da mi uzima krv, da razmišljam da li ću moći da dam urin. Potpuno nelogična odluka. Kada sam pričao sa predstavnikom doping agnecije, rekli su mi da je razlog bio da će biti jako kasno i da se pruži drugoj reprezentaciji vremena da se više odmori, ali sam im onda rekao da pobednik večerašnjeg duela ne igra sutra. Uvek sam podržavao da se testiram ja ili bilo ko, ali ne pred meč. Šta će to promeniti? Biću tu, kad se završi meč testirajte me. Meni predstoji vađenje krvi", izjavio je tada Đoković.

Italijanski novinar je optužio tada Novaka da je koristio "rupe" u propisima kako bi se izvukao.

"Tog 24. novembra, medicinski inspektor iz Međunarodne organizacije za integritet tenisa pojavio se u Đokovićevom domu sat i po vremena pred meč protiv Kamerona Norija kako bi uzeo par kapi njegove krvi za test. Tajming je bio ispravan, i izbor testa je bio ispravan, jer vađenje krvi traje par sekundi i jedva utiče na zagrevanje. Đoković je, uz ružno ponašanje prema inspektoru, pomerio proveru za posle meča, drugim rečima dva sata kasnije kada mikrodoza više ne bi bila vidljiva na testu", naveo je Bonariđo.

profimedia0903375355.jpg
Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia 
foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Nije se tu zaustavio...

"Da li je Srbin u riziku od kazne? Ne, jer za razliku od svih drugih sportova, antidoping pravila tenisa omogućavaju mu brojne 'rupe' u pravilima. Prva je da tokom turnira, čak i iznenadna poput ove, smatra se 'tokom takmičenja' i podleže drugačijim pravilima. Druga je da, prema pravilima, vreme u kom uzorak mora da bude dat nije više 'momentalno po prijemu notifikacije' već '60 minuta po završetku meča, što se pomera na 120, ako je u pitanju finale'. Ukratko, Đoković je imao pravo da natera ispektora da čeka", istakao je Italijan.

profimedia0903054918.jpg
Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

S druge strane, kada je isplivala vest da je njegov sunarodnik Janik Siner dva puta pao na doping kontroli momentalno je krenuo u prvu liniju odbrane.

Svim silama branio je Italijana od kritika i među prvima javio da će biti oslobođen optužbi.

Licemerje bez granica...

Kurir sport/J.M.

Instagram/djokernole Đoković i Siner igraju piklbol