Priča prvog seta između najboljeg tenisera svih vremena i njegovog protivnika iz Grčke može se najbolje opisati brojem poena koji su osvojili, Đoković - 25, Cilas - 6. Ubačen u “tenisku mašinu za mlevenje” mladi Grk – koji bi teško mogao da se nada i tome da bude Novakov sparing na nekom turniru – logično se “stisao” pred punim tribinama Pionira, i uz činjenično jedan jedini lepo odigrani poen kroz koji je spasio prvu set loptu, nije pokazao skoro ništa vredno pomena u takmičarskom smislu. 22 minuta do kraja prvog seta je trajalo ovo lakše zagrevanje pred 7000 članova jedne od najkorektnijih teniskih publika na svetu, a drugi set je nastavljen na isti način – gde u naredna 2 gema koja su trajala 6 minuta Grk osvaja samo 1 poen.

“Na Novakovu dušu” ide nekoliko poklona gostu iz eksperimenata – uglavnom iz prilaska na mrežu i agresivnije igre koju sugeriše selektor Troicki, ali svaki iole izraženiji udarac predstavlja nerešivu enigmu za mladog protivnika. Na Novakovom licu se video osmeh češće nego ikada, ali ne kada publika u šali dobacuje da mu “pusti gem” – jer je “el grande” željan pravih teniskih izazova, koje ovde nažalost neće iskusiti.

serbiagreecedaviscup52267.jpg
Starsport© 
foto: Starsport©

Ono što je skoro sigurno je da Stefanos Cicipas nije ni pratio lajv skor svojih kolega iz reprezentacije – dok je uživao u fudbalskoj utakmici Serije A. Razočarenje – svakako za svakog pravog ljubitelja tenisa, ali ako nekog njegovog formata nema – drugačiji rezultat nije ni bio očekivan.

A kakav je to bio rezultat iz istorijske perspektive? Nišioka je Novaku uzeo 2019. 3 gema, 2005. na Dejvis Kupu Mahveu iz Zimbabvea takođe toliko – pa je ovo najubedljivija pobeda na zvaničnim mečevima Novaka Đokovića svih vremena – 6:0 6:1, uz galantno prepušten gem na 5:0 i odlučujući poen osvojen mlakim asom od strane Grka. Kad već uzbudljivije nije moglo, onda se požurilo da se završi – i posle 45 minuta smo dobili i jednu od najbrže ostvarenih pobeda u karijeri – iako je u pitanju bio protivnik ranga 707 na ATP listi.

djokovicxilas-05.jpg
Starsport© 
foto: Starsport©

“Meč je proleteo za mene, protiv najboljeg svih vremena. Proživeo sam ga, voleo sam momenat, malo sam razočaran ali se nadam da će mi ovo iskustvo koristiti puno u daljem teniskom sazrevanju”, kaže nam Joanis Cilas. “Siguran sam da mi je Novak prepustio taj gem, I aplauz publike mi je prijao – iako sam bio na granici suza”, prenosi nam simpatični grčki teniser.

(Vuk Brajović)