Uzbuđenje je na vrhuncu pred završni treći dan sedmog Lejver Kupa, u kome svaka pobeda donosi 3 boda – što znači da bi tim Sveta konačno kapitalizovao na trenutnoj prednosti od 8:4 uz dve pobede. U jučerašnjem danu – u koji se ušlo sa 2:2 a u komo pobede donose 2 boda – čast tima Evrope spasao je Karlos Alkaraz (pobedivši u jednom od najatraktivnijih mečeva sezone Bena Šeltona sa 2:0), dok su svi ostali – Zverev protiv Frica, Medvedev protiv Tijafoa i par Rud/Cicipas protv Tabila i Šeltona – baš podbacili. Zaostatak od 8:4 za Stari kontinent nije mali, svakako nije nenadoknadiv u teoriji – ali u praksi će biti teško izvodljiv.

Jasno je da je indisponiranost i postojeća netrpeljivost nekih članova tima Evrope velika kočnica za družinu na klupi previše spokojnog selektora Bjerna Borga – ma koliko to Medvedev (instruirano) pokušao da odgna tokom svog dela pres-konferencije. Bilo je jasno vidljivo da kad neko od te zavađene trojice Cicipas/Zverev/Medvedev dođe na klupu u pauzi između gemova, da druga dvojica najčešće nisu pored njih, ili tek reda radi stoje iza glavnih „suflera“ – Dimitrova i Ruda. Grigor se – kao najstariji – valjda iz osnovne pristojnosti i po balkanskom temperamentu – nominalno prihvatio uloge glavnog motivatora tima Evrope, kad to već po temperamentu i držanju nisu selektori Borg i Enkvist, kao ni suigrači Rud i Štruf. Karlitos je okej i u ulozi donosioca poena i kao blagi pomoćnik Griši, ali i on ima svoje razloge zbog kojih mu spomenuta trojka ne leži (npr. kada ga je Cicipas gađao na mreži u Madridu, kukao sudijama što je bio glasan pri udarcima u Njujorku) pa se evidentno previše „ne pali da bude čirlider“ spomenutima. U tom smislu, teško će ovakvi Evropljani danas da odlučno sabiju redove kako bi osvojili 9 bodova i prvi stigli do pobedničkog salda od 13. Nadajmo se da će novi dolazeći selektor Janik Noa za naredno izdanje turnira – na gostujućem terenu u San Francisku – uz sebe imati motivisani, harmonizovani tim i prave predvodnike u takmičarskom timskom duhu.

Prvi meč dana će – za promenu – biti dubl Alkaraz/Rud protiv Šeltona i Tijafoa, gde su „Ameri“ izraziti favoriti za postizanje skoro nedostižne prednosti od 11:4.

profimedia-0910663944.jpg
Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia 

Ako tu ne dođu do 11. boda, i ako Šelton ne bude previše umoran – dobre su im šanse da u njegovom meču protiv Medvedeva to tada i učine, jer „Medi“ evidentno previše ne leži nešto sporiji premaz na tvrdoj podlozi u Uber Areni. Ako Evropa tu ipak uzme 3 boda, možda se Saša Zverev oseti odgovornim pred domaćom publikom da dokaže svoj kvalitet i potvrdi razloge za prednost od 7:1 u međusobnim mečevima protiv Tijafoa za još 3 spasonosna boda za svoj tim – pa bi poslednji meč Alkaraz – Fric zaista mogao da bude i odlučujući. Drugim rečima – ako individualni ponos današnjih učesnika mečeva tima Evrope bude na nivou, možda i nije nemoguća misija da se načini veliki preokret nalik na onaj koji je tim Sveta ostvario u Londonu i ostvari peta pobeda u sedam dosadašnjih izdanja turnira.

Ono što se brojni posmatrači koji i dalje pomno prate ovaj zanimljiv egzibiciono-takmičarski format svaki put pitaju je – da li se ipak nešto dešava u prostorijama koje nisu pokrivene stalno upaljenim kamerama koje prate sve članove timova non-stop u ovom jedinstvenom teniskom rijalitiju, odnosno da li će – kao što je čest slučaj na egzibicijama poput one koju su u ponedeljak odigrali Dimitrov i Đoković – nešto biti dogovarano „iza scene“ što bi neizvesnost i dramu dizalo i dovodilo do vrhunca pred završna dva meča? Iako nam je u prošlosti više puta pokazano da za takve špekulacije osnova nije bilo, a svakako ni dokaza – jer iza ovog događaja stoje važne institucije međunarodnog tenisa – skoro je nemoguće ne pomisliti da bi „tamo neko uradio tako nešto“ kako bi slast neizvesnosti bila najveća tada kada najviše vredi da se pojavi. U svakom slučaju, ako tim Sveta uzme prvi dubl dana, zaista će biti vraški teško bolje rangiranim Evropljanima da se vrate u meč i sa tri uzastopne pobede u singlu spreče da im se Svet približi na ukupnih 4:3 pred domaćinstvo u Kaliforniji sledeće godine.

A ako se to desi, Lejver Kup će svakako biti dovoljno aktuelan da sebi privuče i nove generacije pratilaca i učesnika – i nastaviti da se razvija, jer kao format ovog tipa u ovom trenutku zaista nema premca na teniskoj sceni.

Kurir sport / Vuk Brajović

 BONUS VIDEO:

Instagram/djokernole Novak Đoković peva sa Miroslavom Ilićem