Po pomalo zakasneloj i donekle iznenađujućoj odluci Svetske antidoping agencije (WADA) da dodatno ispita “slučaj Siner”, ovim povodom se oglasio i prvi igrač sveta sledećom izjavom:

Razočaran sam saznanjem da je WADA odlučila da uloži žalbu na rezultat mog saslušanja u ITIA (Međunarodnoj agenciji za integritet u tenisu) nakon što me je nezavisna arbitraža oslobodila krivice i proglasila me nevinim. Tokom proteklih nekoliko meseci i tokom ovog procesa postojala su tri odvojena saslušanja – i u svakom od tih slučaja potvrđena je moja nevinost. Nekoliko meseci saslušanja i istrage kulminirali su u tome što je troje viših sudija dodatno istražilo svaki detalj kroz formalno saslušanje. Oni su doneli detaljnu presudu u kojoj su objasnili zašto su utvrdili da nisam kriv, uz to što su pruženi jasni dokazi i što je potvrđena moja saradnja tokom celog perioda.”



profimedia0905962932.jpg
Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Po okončanju tako složenog procesa i same ITIA i Italijanska agencija za borbu protiv dopinga su prihvatile ove zaključke i odrekle se prava na žalbu. Razumem da ove stvari moraju biti temeljno istražene da bi se održao integritet u sportu koji svi volimo. Međutim, teško je videti šta će se dobiti time što će troje drugih sudija biti zaduženo da iznova pogledaju iste činjenice i dokumentaciju. U vezi sa tim, nemam šta da krijem – i kao što sam činio i tokom proteklog leta, u potpunosti ću sarađivati sa žalbenim procesom i pružiti sve što je potrebno da dokažem svoje nevinost još jednom.


S obzirom na to da je slučaj trenutno pred pokretanjem pri Sudu za arbitražu u sportu (CAS), ovu odluku neću dalje komentarisati”, glasi saopštenje Janika Sinera.

Pitanje svih pitanja je zbog čega se WADA ipak odlučila na ovo, iako je po svim raspoloživim informacijama detektovani uzorak bio mikro-mali a Sinerova uloga u procesu – opet po postojećim javno dostupnim informacijama – u potpunosti indirektna ili čak slučajna.

doping-shutterstock-1586659351.jpg
Shutterstock 

Ako je ovaj proces započet da bi se WADA rasteretila kritika što je u minulom periodu po nekima bila inertna i neautoritativna, onda će i ova epizoda u katkad veoma nejasnim i neuravnoteženim odnosima prema slučajevima borbe protiv dopinga u sportu biti još jedna u kojoj bi se prepoznala važnost uloge sportske politike – a ne i etike.


Da vidimo…

(Vuk Brajović)