Poznat još I kao “Pariz orijenta”, najveći kineski grad koji objedinjuje bogatu tradiciju istorije i viziju budućnosti sveta, ponovo će ugostiti najbolje tenisere ATP liste – trenutno skoro bez izuzetaka. Ovo će biti još jedna izuzetna prilika da se uporede ne samo trenutna forma - već i vizija onoga što će teniska scena predstavljati u narednim sezonama i posvećenost igrača da kroz rad na sebi i svojoj igri dokažu svoj pun potencijal. Otkada su skoro svi Mastersi produženi na preko 10 dana (Šangaj – 11) učestvovanje na ovim turnirima donekle podseća na Grend slemove, sa žrebom na 128 učesnika, velikim brojem slobodnih igrača u prvom kolu i ritmom sa danom pauze između mečeva koji se velikom broju asova ne dopada baš toliko. Razlog - previše vremena provode na jednom turniru umesto da imaju više vremena za odmor, porodicu, treninge – ali od kada je ATP namerio da svoje turnire “prodaje” kao još više “premijum” proizvod I učini ih još konkurentnijim za marketinške dolare u odnosu na Slemove i ostala sportska takmičenja – tako je odlučeno da će biti, pa do sledeće (ne)prilike. U svakom slučaju – nekima ova produžena forma odgovara, nekima i ne – ali tu nema ničeg novog kada je teniski svet u pitanju, pa se čeka da se vidi ko će se u svemu ovome najbolje snaći.

Screenshot 2024-10-02 162706.jpg
Printscreen/Instagram 

Na prethodnim Mastersima ove godine najuspešniji je bio I najbolji – Siner (Majami, Sinsinati), a po jedan su osvajali Alkaraz (Indijan Vels), Cicipas (Monte Karlo), Zverev (Rim) Rubljov (Madrid) i novajlija u ovom društvu Popirin (Montreal) – pa se sa pravom najviše gleda u pravcu trojice trenutno najbolje plasiranih za potencijalnog osvajača trećeg, odnosno drugog turnira Serije 1000 u Kini. Deseti jubilarni meč Sinera I Alkaraza u Pekingu (Alkaraz bolji sa 2:1 za 6:4 u pobedama) biće fina predigra za ono što bismo mogli da gledamo južnije u polufinalu 11. oktobra – do kojeg bi u njihovom (gornjem) delu žreba mogle da se odigraju - ako ne iznenađenja – barem mečevi koji bi jednog ili drugog stavili na veće izazove nego što bi želeli.

Screenshot_2.jpg
Instagram 

Ono što je, naravno, fokalna važnost narednog Mastersa za ljubitelje tenisa (u Srbiji i) širom sveta je veliki povratak Novaka Đokovića u Kinu i na ATP turneju u sezoni za zaborav (ili pamćenje – zbog karijernog ostvarenja osvajanjem olimpijskog zlata), uz brižno isčekivanje u pogledu narednih nastupa do kraja 2024. i kako bi to moglo da utiče na narednu sezonu. Đoković je “pozeleneo” na društvenim mrežama u maniru lokalnog zmaja, revijalno druženje sa obožavateljma u Pekingu je prošlo super – ali je najvažnije kako će izgledati u svom prvom meču (drugo kolo, verovatno protiv Mikelsena) i koje kvalitete bi mogao da iz njega prenese u svoje naredne nastupe. Mislilo se za Novaka da je “probio led” u pakleno toplom Njujorku pobedama nad rastrčanim Albotom I snažno udarajućim Đereom, ali je meč protiv Popirina pokazao razočaravajuće odsustvo potrebnog nivoa fizičke forme da bi sve što glava i iskustvo zajedno “koncipiraju” moglo da se izvede. Brojne greške – počevši od onih koje su najpogubnije za takmičarski ritam – iz servisa – očekivano su u Novakovim izjavama uticale na depresivan ton, ali je stvar “izmakla kontroli” u citatima koji su usledili tu i na Dejvis Kupu u Beogradu protiv Grčke po kojima se ne može zaključiti da li Novak uopšte želi da igra preostale turnire u ovoj sezoni, među kojima su Pariski i Torino Masters na kojima je braneći šampion. Dakle, u Šangaju se od Novaka očekuje da teniskom svetu pokaže koliko je zapravo spreman da se bori i žrtvuje u mečevima koji ga tamo očekuju, a zatim i turnirima koje bi možda igrao do kraja godine. Ako je Novakov trenutni stav takav da će pojava u Šangaju biti više “protokolarnog karaktera”, bez previše uzbuđivanja ako rezultatski aspekt izostane – onda je sve moguće u pogledu njegovih narednih nastupa do kraja 2024 – pa i to da oni u većoj meri ili čak i u celosti izostanu. To bi bilo svakako razočaravajuće, možda i štetnije nego što bi u ovom trenutku iko mogao da zamisli – pa da vidimo šta se uradilo tokom relativno kratkih priprema u Beogradu posle pobede nad Grčkom I veselja u Sofiji na egzibiciji bratka Griše. “Luda po teb” je bio hit koji nam je i tada svima ostao u sećanju, ali se nadamo da će više racionalni pristup, pothranjen emocijama borca, preovladati nad ostalim stanjima svesti u “timu Novak” u Šangaju i onome što na terenima sledi posle.

profimedia-0908052381.jpg
Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia 

Uz lepe projektovane mečeve trećeg kola gornjeg dela žreba Siner – Ečeveri, Cicipas – Feliks Ože Alijasim, Pol – Tabilo i Mahač – Rud će se praviti ozbiljnije prognoze za to ko će odlučivati o kandidaturi za ulazak u polufinala i finale u Šangaju. U tom smislu bi meč Siner – Šelton bio daleko od “gotove stvari”, pogotovo što je Ben svoju jedinu pobedu u 4 meča protiv Sinera ostvario upravo ovde prošle godine. U jedinom meču od 13 do sada odigranih u Šangaju Medvedev je bio bolji od Cicipasa (2019) ali je to davno prošlo vreme – s obzirom na teturavu formu obojice poslednjih meseci. Ako je Alkaraz privilegovan verovatno najlakšim žrebom do četvrtfinala (gde bi mogao da ide na Pola ili Mahača/Ruda), biće zanimljivo videti da li je u stanju da dva puta uzastopce u već tradicionalnim polufinalnim obračunima na velikim turnirima sa Sinerom ponovo odnese pobedu u tek dve nedelje. Uz dosta nejasnoća u pogledu trenutne forme viđenijih igrača u gornjem delu žreba, kao i momentu inicijative koji bi mogao da se probudi kod nekih od njih tokom ovog sporovozećeg ali vrednog turnira – većina iznenađenja bi ipak trebalo da se odigra do četvrtfinala.

serbiagreecedaviscup52267.jpg
Starsport© 

U donjem delu žreba (do juče Novakovom, a sada Zverevljevom) uz Noleta se nalazi i jedini preostali srpski igrač, Miša Kecmanović – koji (u slučaju pobede nad izrazitim dublerom Hidžikatom) u svom međusobnom četvrtom meču ide na spomenutog Popirina u jednom od važnijih susreta drugog kola. Istovremeno, na velikom testu psihofizičkog stanja će biti i Rubljov protiv Menšika, Beretini ili O’Konel protiv Runea (svi zajedno) a za Novaka posebno važno – dvojica kandidata za igrače koji su najviše napredovali ove sezone – Koboli i Mpeči Perikar. Bolji u meču Italijana I Francuza će igrati sa Đokovićem (ako pobedi velikog server Mikelsena), gde kreće pravi test Novakove odlučnosti i spremnosti da u Šangaju dobrim plasmanom možda i obezbedi učešće na završnom Mastersu u Torinu. Koboli je prava osica, Perikar veliki server sa velikim forhendom – i Nole će morati da bude “onaj pravi” da u oba slučaja izađe kao pobednik. Ipak, to će biti tek predigra za ono što ga čeka u četvrtom kolu – opasni i posebno nadahnuti Franses Tijafo, a zatim (ako nadvlada izazove u vidu Rubljova ili Serundola) i Dimitrov – ovoga puta u punom takmičarskom modu. Srbin ili Bugarin u polufinalu bi išli na igrača koji “ispliva” iz “vira” donjeg dela žreba, u kome Fric možda ima najkomotniji žreb i blagu prednost nedavne pobede nad Zverevim, glavnim takmacem za mesto u polufinalu. Zverev bi – kao Zverev – i ovoga puta sebi mogao da bude najveći protivnik, ali sveže imenovani drugi igrač sveta bi u čast tog izuzetnog plasmana mogao da fokusiranim pristupom u ne toliko izazovnim mečevima do 4 kola (osim neugodnog Grikspura) sebi značajno pomogne i ulaskom u dobar ritam postane apsolutni favorit za sučeljavanje sa Đokovićem ili Dimitrovom (ili možda Tijafoom) za plasman u veliko finale.

Kako je pred nama dug Masters, a sa njim i svašta što može da pođe u raznim smerovima kod igrača i uvek veoma angažovane šangajske publike, prepustimo reketima da pričaju nadalje u razrešenju zabavne neizvesnosti koja nas očekuje u narednim tenisom ispunjenim danima.

(Vuk Brajović)