Nikolas Mau, francuski teniski veteran, govorio je o doping aferi koja potresa svet tenisa, gde je u glavnoj ulozi Janik Siner, trenutno broj jedan na ATP listi.


Svetska antidoping agencija (WADA) ponovo je pokrenula slučaj vezan za Janika Sinera, tako što se žalila Sudu za sportsku arbitražu (CAS) i zatražila suspenziju od jedne do dve godine za Italijana. Valja pomenuti da je za mnogo manji prekršaj, nedavno svoju kaznu morala da odleži Simona Halep, rumunska teniserka.

profimedia-0878391367mau.jpg
Baptiste Autissier /imago sportfotodienst / Profimedia 

Nikolas Mau, već nekoliko nedelja radi kao stručni konsultant na TV stanici Eurosport. Govorio je o mnogim temama, a rado je podelio svoje zanimljivo razmišljanje o italijanskom teniseru Janiku Sineru.

- Ako me pitate za moje mišljenje, vezano za doping aferu u kojoj se nalazi Siner, ne mislim da je pokušavao da vara. Zaista, postoji nemar. Ali mislim da se Novaku Đokoviću nikada ne bi dogodilo ono što se njemu desilo. Objasniću - kazao je Nikolas Mau i nastavio:

screenshot-3.jpg
Printscreen 

- U istoj situaciji kao i Janik Siner našao se i ijedan grač dubla (Marko Bortoloti op.a.) .Uložio je žalbu, nije suspendovan i oslobođen je. Proizvod koji sadrži Klostebol, zabranjenu supstancu, je proizvod koji bez recepta možete da kupite u Italiji. Dakle, njegov tim zna o čemu se radi. Grešniku je trebalo dati do znanja da postoji takav proizvod u okolini i ako ga je koristio, fizioterapeut je trebalo da opere ruke i stavi rukavice. I po mom mišljenju, igraču kao što je Novak ovo se nikada ne bi desilo jer bi on bio obavešten. Došlo je do nemara od strane Sinerovog tima. Interna komunikacija unutar njegove ekipe bila je veoma loša. Nedostajalo je pažnje jer su drugi igrači bili pozitivni na ovaj proizvod i on se danas našao u ovoj situaciji. Moguće je da je nevin, ali suspendovan zbog nemara.

Nikolas Mau  ima 42 godine, a profesionalni tenis igra od 2000. godine. Znatno bolje uspehe ostvarivao je u dublu, u odnosu na singl. Bio je prvi na listi dubl igrača polovinom 2016. godine, dok mu je najbolji plasman na renking list, u pojedinačnoj konkurenciji 37. pozicija 2014. godine. Kao dubl igrač ima pet grendslem titula - Australijen open (2019), Rolan Garos (2018, 2021), Vimbldon (2016) i US open (2015).

profimedia-0915218429.jpg
HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia 

Nikolas Mau je vlasnik jednog ozbiljnog rekorda. Teniski meč između Amerikanca Džona Iznera i Francuza Nikole Maua, odigran u prvom kolu Vimbldona 2010. godine bio je najduži meč u istoriji profesionalnog tenisa – i po vremenu trajanja i po broju odigranih gemova. Nakon 11 časova i pet minuta igre tokom tri dana, susret je završen pobedom Iznera, rezultatom 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68. Glavni sudija meča bio je Muhamed Lahijani.

Meč je počeo u 18.18 časova, u utorak, 22. juna 2010, a prekinut je zbog mraka pri rezultatu 2:2 u setovima. Potom je bio nastavljen sutradan u 14.05 i rekord po dužini trajanja meča je bio oboren u 17.45. Igra je ponovo bila prekinuta zbog mraka u 21.13, pri rezultatu 59:59 u petom setu. Meč je nastavljen u četvrtak u 15.40, a završen je u 16.49 časova. Poslednji set je trajao 8 časova i 11 minuta.

Instagram/djokernole Novak Đoković peva sa Miroslavom Ilićem