Španski teniser Rafael Nadal odlučio je da završi profesionalnu karijeru, poslednje mečeve odigraće krajem novembra za Dejvis kup reprezentaciju Španije.

U izuzetno emotivnom videu koji je objavio na društvenim mrežama, Nadal je saopštio vest koja je rastužila ljubitelje tenisa širom sveta.

"Pozdrav svima. Ovde sam kako bih vas obavestio da završavam profesionalnu karijeru. Realnost je da su iza mene neke teške godine, posebno poslednje dve.

Mislim da nisam mogao da igram bez limitacija. Ovo je naravno teška odluka, za koju mi je bilo potrebno određeno vreme da je donesem. Ali, u životu sve ima početak i kraj i mislim da je ovo pravo vreme da završim karijeru koja je bila dugačka i mnogo uspešnija nego što sam ikada mogao da zamislim.

Veoma sam uzbuđen što će mi poslednji turnir biti finale Dejvis kupa gde ću predstavljati svoju zemlju. Mislim da sam obrnuo ceo krug, jer mi je jedan od prvih uspeha u karijeri bilo igranje u finalu Dejvis kupa u Sevilji 2004. godine.

Osećam se veoma, veoma srećnim zbog svih stvari koje sam doživeo. Želim da se zahvalim celoj teniskoj industriji. Svima koji su deo ovog sporta, svim svojim kolegama, posebno mojim najvećim rivalima. Proveo sam mnogo sati sa njima i proživeo mnogo trenutaka koje ću pamtiti ceo život", rekao je Španac.

Nadal će u penziju i zvanično otići nakon nastupa za reprezentaciju Španije u Dejvis kupu, od 19. do 24. novembra, gde zajedno sa Karlosom Alkarazom ima objektivno dobru šansu da se oprosti titulom.

Nadal je u karijeri osvojio 22 titule na Grend slem turnirima, među kojima rekordnih 14 na Rolan Garosu. Na Olimpijskim igrama ima zlatne medalje u pojedninačnoj konkurenciji i u dublu. Na prvom mestu ATP liste porveo je ukupno 209 nedelja, a osvojio je i 36 titula na Masters turnirima. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih tenisera u istoriji.

Kurir sprot/J.M.

RTS Rafael Nadal čestita Novaku Đokoviću