Proslavljeni španski teniser Rafael Nadal danas je obavestio javnost da nakon finalnog turnira Dejvis kupa odlazi u penziju.

Nakon dve izuzetno teške sezone u kojima je dosta kuburio sa povredama, doneo je odluku da se povuče kako dodatno ne bi ugrozio svoje zdravlje.

Iako su zapadni mediji godinama u prvi plan isticali njegovo dugogodišnje rivalstvo sa Rodžerom Federerom, njegov najveći rival bio je i ostaće srpski teniser Novak Đoković.

Odigrali su čak 60 međusobnih duela u kojima je Novak slavio 31. put. Čak 28 puta igrali su u finalu, a u jednom od njih Nadal je doživeo i svoj najbolniji poraz u karijeri.

Reč je o epskom finalu Australijan opena 2012. godine.

Antologijski meč, koji se i dan danas prepričava, trajao je čak pet sati i 53 minuta, a Novak je na kraju slavio rezultatom 3:2 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5:7), 7:5).

profimedia-0116120433.jpg
RYAN PIERSE / AFP /Profimedia 

Nadal je posle četiri iscrpljujuća seta, u petom imao prednost 4:2, ali je Novak uspeo da se vrati u život, iako je delovao pptpuno "isceđeno". Nakon poslednjeg pena na meču, Novak se srdačno pozdravio sa Nadalom i u naletu emocija pocepao majicu.

Meč je završen u 1.37 minuta posle ponoći.

profimedia-0116048276.jpg
RYAN PIERSE / AFP / Profimedia 

Na svečanoj ceremoniji bukvalno nisu mogli da stoje na nogama, pa su organizatori odlučili da im donesu stolice kako bi seli.

Jednom prilikom, Nadal je rekao da mu je to bio najteži poraz u karijeri, ali i najbolji meč koji je odigrao.

Prisetite se detalja sa ovog antologijskog meča:


Nadal je u karijeri osvojio 22 titule na Grend slem turnirima, među kojima rekordnih 14 na Rolan Garosu. Na Olimpijskim igrama ima zlatne medalje u pojedninačnoj konkurenciji i u dublu. Na prvom mestu ATP liste porveo je ukupno 209 nedelja, a osvojio je i 36 titula na Masters turnirima. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih tenisera u istoriji.

Kurir sprot/J.M.

RTS Rafael Nadal čestita Novaku Đokoviću