Poznati španski teniser Rafael Nadal saopštio je danas da završava profesionalnu karijeru na kraju ove sezone.

Čovek koji je u tenisu osvojio gotovo sve što se osvojiti može ostaće upamćen i kao jedan od najsujevernijih sportista u istoriji.

Španski teniser Rafael Nadal oduvek je bio poznat po brojnim ritualima koje je praktikovao na terenu tokom mečeva.

Nadal je na svakom meču između poena i gemova ponavljao određene radnje, kako bi smanjio napetost i otklonio uznemirujuće misli, a to je neretko ozbiljno išlo na živce protivnicima.

Jednom prilikom  je priznao da bi voleo da nema rituale, ali oni mu pomažu da se koncentriše i jednostavno ne može da funkcioniše na terenu bez njih.

"Svako mora da nađe svoj način da se koncentriše. Nema apsolutne formule. To vam kaže neko ko ima mnogo rituala. Voleo bih da ih nemam, ne krijem to, ali tenis je tako mentalno agresivan sport da bilo šta spolja može lako da vam odvuče pažnju. Ja to radim i možda ne shvatam zašto, ali funkcioniše i pomaže mi da se koncentrišem dok se takmičim. Sigurniji sam u sebe", rekao je Rafa u jednom "on-line" razgovoru za Univerzitetsku kliniku u Madridu.

Neobični rituali:

Prilikom izlaska na teren uvek bi prvo stao isključivo desnom nogom, a reket je obavezno držao u levoj ruci.

Stolice i peškiri su morali biti u ravni. Tokom pauza kada sedne na stolicu uvek je korišćeni peškir stavljao na desnu stranu od sebe i čistio noge iznad kolena.

Flašice su bile dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavljao je dve flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim bi uzeo prvu flašicu, otvario je i iz nje pio vodu, a nakon toga bi je vratio na identično mesto. Onda bi uzeo drugu flašicu,  popio vodu i vratio je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

Nakon bacanja novčića uvek je sledio sprint do osnovne linije. Nikad nije  gazio linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno bi ustao posle protivnika...

Dolazimo do rituala vezanih za servis - sad tek kreće zabava. Na šljaci, uvek pre servisa je čistio liniju. Zatim je povlačio šorts iz zadnjice dole, a majicu gore. Nakon toga bi usledio čuveni "Nadalov pokret": obriše se po nosu, stavi kosu iza levog uha (iako uvek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha...

Za svoje rituale je uvek tvrdio da nisu praznoverje, već da samo "traži da poredak u okolini bude u skladu sa poretkom u njegovoj glavi".

Ipak, čovek je u svojoj blistavoj karijeri osvojio 22  Gren slem titule, tako da nemamo pravo da mu sudimo...

Kurir sport/J.M.

RTS Rafael Nadal čestita Novaku Đokoviću