Toni Nadal, bivši trener i stric Rafaela Nadala, otkrio je da je Rafa najteži poraz u karijeri doživeo od srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Odluka Rafaela Nadala o odlasku u igračku penziju i danima unazad glavna je tema u svetu tenisa.

Najbolji španski teniser u istoriji u četvrtak je obavestio javnost da će nakon finalnog turnira Dejvis kupa okončati svoju profesionalnu karijeru.

Iako su zapadni mediji godinama u prvi plan isticali njegovo dugogodišnje rivalstvo sa Rodžerom Federerom, njegov najveći rival bio je i ostaće srpski teniser Novak Đoković.

Odigrali su čak 60 međusobnih duela u kojima je Novak slavio 31. put. Čak 28 puta igrali su u finalu, a u jednom od njih Nadal je doživeo i svoj najbolniji poraz u karijeri.

U razgovoru za špansku "Marku" Toni Nadal je priznao da je poraz u finalu Australijan opena 2012. godine bio najteži u karijeri.

profimedia-0116048276.jpg
RYAN PIERSE / AFP / Profimedia 

"Najgori poraz bio je protiv Đokovića na Australijan Openu 2012. godine. Nikada nisam ponovo gledao taj meč jer sam otišao slomljen", otkrio je Toni Nadal.

Reč je o verovatno najboljem finalu Grend slema u istoriji, antologijskom meču koji se i dan danas prepričava. Okršaj je trajao čak pet sati i 53 minuta i završen je u 1.37 posle ponoći, a Novak je na kraju slavio rezultatom 3:2 (5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5:7), 7:5).

Nadal je posle četiri iscrpljujuća seta, u petom imao prednost 4:2, ali je Novak uspeo da se vrati u život, iako je delovao pptpuno "isceđeno". Nakon poslednjeg pena na meču, Novak se srdačno pozdravio sa Nadalom i u naletu emocija pocepao majicu.

Na svečanoj ceremoniji bukvalno nisu mogli da stoje na nogama, pa su organizatori odlučili da im donesu stolice kako bi seli.

Kurir sport/J.M.

RTS Rafael Nadal čestita Novaku Đokoviću