Banjka je stigao u Beograd kako bi prisustvovao Samitu Centralno-istočno evropskih antidoping agencija (CEEADS) u Belom dvoru gde su se pojavili predstavnici iz 27 zemalja.

Događaj je okupio stručnjake u oblasti borbe protiv dopinga u sportu, koji su razgovarali o ključnim pitanjima i izatovima sa kojima se suočavaju antidoping organizacije u regionu.

Vitold Banjka
Zorana Jevtić 

Gospodin Banjka je izdvojio vreme za razgovor koji je počeo neformalnim pitanjem: Kako ste? Kako vam se sviđa u Beogradu?

"Veoma dobro. Osetio sam srpsko gostoprimstvo već nekoliko puta, nije mi prvi put da sam u Beogradu. Prvi put sam došao 2009. kada sam trčao sa poljskom štafetom na Univerzijadi ovde. Osvojili smo srebrnu medalju, pa imam puno pozitivnih sećanja iz perspektive sportiste. Ovde se uvek osećam veoma dobro", rekao je Banjka.

Ističe Poljak da mu je iskustvo koje je doživeo kao sportista koji se takmičio na visokom nivou, ali i na poslu koji je imao pre dolaska na poziciju predsednika, pomoglo da se lako pronađe u WADA.

"Kao nekadašnji sportista, imam tu perspektivu kako pravila funkcionišu i šta bi trebalo da unapredimo i to što sam bio sportista je uvek od pomoći, činjenica da znam kakve su procedure je veoma dobra. Prethodno sam četiri godine bio ministar sporta i turizma u Poljskoj pre nego što sam postao predsednik WADA. Sva ta područja gde sam bio angažovan kao sportista i minstar su svakako od pomoći u mojoj trenutnoj ulozi".

Vitold Banjka
Zorana Jevtić 

Predsednik je postao u januaru 2020. godine, šta se promenilo od tog trenutka, do danas?

"Naravno, suočili smo se sa puno problema u antidopingu. Nekada se šalimo kako nikada ne znamo šta će da vam stigne u imejl sanduče. Mnogo je izazova. Počeo sam sa budžetom koji je iznosio manje-više 37 miliona dolara, ali sam uspeo da povećam budžet WADA i sada imamo više od 55 miliona dolara. Prošli smo kroz veoma velike reforme, promenili smo način na koji WADA funkcioniše. Struktura WADA je bila kompromitovana između "stejk holdera", između olimpijskog pokreta i Vlada. Sada je WADA mnogo jača kada se radi o propisima, imamo jači program praćenja usklađenosti, jači "I&I department" (Obaveštajno-istražni odsek). Stavljamo edukaciju u centar onoga što radimo. Za pet godina moram da kažem da smo uradili dosta, možda nije skromno sa moje strane, ali moram da kažem da je to istina i da smo promenili puno u antidopingu i mislim da trenutno antidoping sistem radi mnogo bolje nego ranije i da je mnogo jači".

Međutim, i dalje postoji prostora za napredak, a glavni cilj jeste da se poboljša stanje i svest u zemljama slabije razvijenim kada se radi o borbi protiv antidopinga.

"I dalje imamo regione i zemlje sa prilično slabim antidoping programom. Iako kao globalni regulator pokušavamo da uradimo sve što možemo da bi sistem funkcionisao dobro, bez podrške Vlada i sportskog pokreta nismo u mogućnosti da ispunimo naše misije. Šta bi trebalo da uradimo, jeste to da "poguramo" manje razvijene regije i države da urade više u području antidopinga za svoje sportiste, da popune praznine u sistemu i rade više testova, više istraga i edukacije":

Vitold Banjka
Zorana Jevtić 

Jasno je bilo Poljaku da će dobiti pitanje o trenutno "vrućoj" temi, odnosno o slučaju Janika Sinera.

Podsetimo, Italijan je imao dva pozitivna rezultata doping testova nakon čega je kratkotrajno i u tajnosti suspendovan, pre nego što je Međunarodna teniska agencija za integritet prihvatila njegovo neobično objašnjenje kojim je skinuo krivicu sa sebe. Doneta je odluka da najbolji teniser u ovom trenutku bude, praktično, pomilovan i da izbegne ozbiljnu kaznu.

Međutim, WADA je uložila žalbu protiv ove odluke i to Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

"Očekivao sam ovo pitanje... Molim vas, nastavite", rekao je uz osmeh Banjka i dozvolio da postavimo pitanje zbog čega je doneta odluka o žalbi.

Vitold Banjka
Zorana Jevtić 

"Nažalost, ne mogu da komentarišem ovaj slučaj, jer kao što znate i sami, u pitanju je slučaj koji traje. Odlučili smo da uložimo žalbu i to je veoma osetljivo pitanje, biće pred CAS-om i ne mogu da pričam o detaljima. Ne mogu čak ni da objasnim zbog čega smo odlučili da se žalimo. Trenutni status je sledeći - čekamo saslušavanje Janika Sinera, CAS će odlučiti o sledećem koraku", poručio je Poljak koji je dodao da razume da je ovo "zanimljiva tema, posebno ljudima u Srbiji".

Kurir sport

Bonus video:

Instagram/djokernole Đoković i Siner igraju piklbol