NOVAK GA OTPUSTIO, A ON ODAO TAJNE SRPSKOG TENISERA ITALIJANIMA! Prešao u Sinerov tim, pa "propevao": Đoković je van terena divan, ali na njemu...

JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Novak Đoković napravio je brojne promene u svom timu, a jedan od ljudi kojima se zahvalio na saradnji bio je kondicioni trener Marko Paniki. Italijan je potom prešao u tim Janika Sinera, a zatim je za tamošnje medije govorio o Novaku Đokoviću i otkrio je brojne tajne o srpskom teniseru.

Prvo je Paniki odgovorio na pitanje zbog čega se Đoković češće obraćao njemu nego Ivaniševiću u vreme dok je hrvatski stručnjak bio glavni Novakov trener.

- Kondicioni trener ima znanje od 360 stepeni, dok sa fizioliške tačke gledišta ne zahteva da trener bude stručnjak. U pojedinim trenucima me je pitao za nešto biomehaničko, na čemu smo radili. Ali obraćao se i fizioterapeutu - počeo je priču Paniki, pa govorio o padu Nadala i Đokovića u sezoni koja traje:

- Nadal ima fizički problem, ne može kontinuirano da trenira. To je automobil koji je prešao mnogo kilometara. Nole je netaknut, ali ima pad motivacije. Kada bismo mogli da ih spojimo, dobili bismo superšampiona.

David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Zatim je nastavio da priča o Đokoviću.

- Želi da bude uvek korak ispred drugih, u svakom detalju. U vrsti pripreme, u potrazi za mašinama i tehnikama koje mu mogu omogućiti bržu pripremu i oporavak, u brizi o ishrani. Van terena je divan, inteligentan, zabavan momak. Na terenu se pojavljuje slovenski ratnik u njemu, koji treba da se "hrani". Ako taj aspekt nedostaje, malo se gubi. Malo je izgubio motivaciju, što je razumljivo sa 37 godina - rekao je Italijan, a onda otkrio i kako je to raditi sa najboljim teniserom sveta:

- Kao polagati ispit na fakultetu svakog dana. Ali upravo zato je uzbudljivo. Nole je veoma zahtevan, prema sebi i prema drugima. Kada smo se prvi put sreli, postavio mi je trik pitanje: "Misliš li da nešto treba da se promeni ili misliš da sam ovako dobro?". On mrzi standardizaciju. Stižu mlađi protivnici? Onda je potrebno nešto novo da se s njima pozabavi.

Za kraj, Italijan je govorio i o Novakovom oporavku.

- Mnogi igrači, čak i oni na visokom nivou, zadovoljavaju se masažom kasno uveče. Novak ne, i dalje prati proceduru koja može da traje dva-tri sata, kod fizioterapeuta, sa specijalnim kompresivnim pantalonama koje pomažu u oporavku. Njegova doslednost je impresivna - zaključio je Marko Paniki.

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zezanje do suza - Novak i Grigor pravili šou  Kurir