EVO ŠTA MILOMIR MARIĆ RADI NA +40 U DUBROVNIKU! Čuveni novinar sa suprugom spakovao kofere, pa se posvetio posebnim turama
Foto: Privatna arhiva

Odmor za sve pare

EVO ŠTA MILOMIR MARIĆ RADI NA +40 U DUBROVNIKU! Čuveni novinar sa suprugom spakovao kofere, pa se posvetio posebnim turama

Stars -

Milomir Marić otputovao je na zasluženi odmor.

Glavni i odgovorni urednik Hepi televizije sa suprugom Vesnom Radusinović godinama unazad uživa u Crnoj Gori, a boravak tokom letnje sezone na primorju iskoriste i da se prošetaju do Hrvatske.

Tako je bilo juče. Čuveni novinar je obišao Dubrovnik, a njegova lepša polovina je ovekovečila taj trenutak.

Vesna Radusinović, Milomir Marić
foto: Privatna arhiva, Nemanja Nikolić

Razgledanje grada predstavnik "sedme sile" i književnica započeli su iz stare gradske luke koja se nalazi nadomak takozvane "nulte tačke“ iliti centra starog grada.

Milomir važi za čoveka koji istoriju zemlje i sveta drži u malom prstu, pa, ne čudi što se svake godine iznova vraća u ovaj primorski gradić.

Marić je ispozirao pored Gradskog zvonika koji je izgrađen je 1444. godine i visok je 31m. Na njemu se nalazi metalni sat, skazaljka mesečevih mena, i dve bronzane figure, čuveni „zelenci“, koje otkucavaju sate. Na zvoniku, a što bi se u suprotnom tako i zvao, visi i veliko zvono iz 1956. godine. Zanimljivo je da je ovo drugi, reizgrađeni zvonik, identičan svom prethodniku koji je srušen 1929. godine nakon što se u velikom zemljotresu prilično nakrivio i predstavljao opasnost po bezbednost.

Marić ispozozirao ispred Dubrovačkog gradskog zvonika
Marić ispozozirao ispred Dubrovačkog gradskog zvonikafoto: Privatna arhiva

Sa druge strane, Milomir je ovekovečio i trenutak na severnoj strani trga Luža gde se nalazi palata Sponza. To je jedna od najlepših gradskih građevina, građena u monumentalnom gotsko-renesansnom stilu. Ime „Sponza“ je iskrivljena verzija italijanske reči „spongia“ (sunđer, doslovni prevod), jer se ranije na tom mestu sakupljala kišnica koja je snabdevala grad vodom. Obzirom da se ova građevina nalazi pored gradskih vrata služila je i kao carinarnica, kovnica novca, državna blagajna i banka. Danas se u njoj nalazi Istorijski arhiv Dubrovačke Republike koji po bogatstvu raznovrsne dokumentarne građe predstavlja jedan je od najvažnijih istorijskih arhiva na svetu.

Milomir Marić nedaleko od Palata Sponza
Milomir Marić nedaleko od Palata Sponzafoto: Privatna arhiva

Nije čudo što Marić i te kako vodi računa gde pozira. Turisti iz Srbije su, kako saznajemo bili oduševljeni kada su spazili Marića kojeg očito nisu očekivali da u sred bela dana na plus 40 stepeni šeta Dubrovnikom.

00:23

Milomir Marić naučio da čita sa 3 i po godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track