NJENE STIHOVE ČAK 4 PEVAČA JE PRETVORILO U MUZIČKU NUMERU: Pesma Desanke Maksimović osvojila region
Foto: Kurir, Zadužbina Desanke Maksimović, screenshot

NJENE STIHOVE ČAK 4 PEVAČA JE PRETVORILO U MUZIČKU NUMERU: Pesma Desanke Maksimović osvojila region

Stars -

Mnogi naši pevači su prepevali stihove vrhunskih srpskih pesama, Branka Radičevića, Duška Radovića i mnogih drugih. Čak četri pevača odlučilo je da tekst jedne od najomiljenijih književnica Desanke Maksimović pretvori u muzičku numeru.

Desanka Maksimović
foto: Printscreen/RTS

- Pesma "Po rastanku" je prva koju sam snimio sa Bucom Jovanovićem. Bilo je to 1975. godine, baš kada su se Buca i Šaban razišli. Nikad neću zaboraviti tu Bucinu radost kada je dobio odobrenje od Desanke da može da snimi pesmu - pričao je legendarni Dobrivoje Topalović u Muzičkoj apoteci.

- U Bucinoj "čekaonici" sam proveo nekoliko godina, iako sam još '69. "polagao audiciju", takoreći u isto vreme kada i Šaban. I sad se naježim kad se setim: Buca vežba sa Šabanom, a ja čekam da i mene čuje. Kad sam čuo Šabanov triler, upitao sam se šta li ja ovde tražim. Kada sam snimio ovu Desankinu pesmu, bilo mi žao što nije prošla. Razmišljao sam kako li bi prošla kod Šabana. Početkom 90-ih sam je presnimio u nekom modernom ruhu - ali ne vredi! Kod mene se nije mnogo čula - iskren je bio legendarni Dobrivoje.

Sredinom 70-ih Dobrivoje Topalović je važio za nekomercijalnog pevača. Važio je i za pevača koji miluje pesmu i kome nije lako napraviti hit.

Dobrivoje Topalović
foto: Printscreen RTS

- Pričao mi je Buca da je Desankina pesma jedan ubitačan ženski sentiš i da samo ja od svih muškaraca mogu da je donesem baš onako ženski. A tek kad mi je na snimanju doveo i ženski hor da me podrži, glas mi je još više zadrhtao. Buci se to svidelo, priznajem i meni je zvučalo jako lepo - priznao je Dobrivoje.

- Bile su to sušne godine i za mene i za moga kuma Miroslava. Sredinom 70-ih zaređali smo sa nekoliko promašaja, pa smo se zezali:

"Kume, ti opet?"

"Ja opet."

Ipak, prvu verziju pesme "Po rastanku" snimila je 1973. godine Maja Danilović na melodiju Doce Ivankovića i uz aranžman Petra Sama, i to odmah posle velikog hita "Zašto mi srce rani".

- Koliko se sećam, Doca Ivanković mi je bukvalno u studiju čitao i šaputao stihove. Izgleda da su estradni vuci hteli da zbrzaju posao, a ja sam živela u nekom svom svetu, svetlosnim godinama daleko od estradnog. Bio je to Diskosov pokušaj da od mene naprave zvezdu, neku svoju verziju Silvane Armenulić. Nisam htela da budem Silvanina kopija i zato sam se zauvek povukla sa estrade - pričala je Maja Danilović u Muzičkoj apoteci.

U vreme najveće popularnosti i Nada Obrić je početkom 80-ih snimila pesmu "Po rastanku" na melodiju i aranžman Blagoja Košanina i uz ansambl Dragana Stojkovića Bosanca. Pesma je uvijena u šlagersko ruho, sa nebeskim visinama u refrenu, ali bez šireg odjeka kod publike.

2012. godine pesmu "Po rastanku" snimila je i Merima Njegomir u balada fazonu Milutina Popovića Zahara.

NA RASTANKU

Reci mi sad kada već prošlo sve je,

časi bolni i dani dragi, lepi;

kad novi bol se starom bolu smeje,

od reči tvojih kad duša ne strepi.

Reci da l' te je moja tuga bolela,

nekad kad sam te mnogo, mnogo volela.

Reci mi sad kada me ne voliš više,

kad ti se prošloj ruga nova sreća.

I kad se dana koji nekad biše

duša ti samo kad me vidiš seća.

Reci da l' te je moja radost bolela

jednom kad nisam više tebe volela.

(Desanka Maksimović)

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

05:48

STARS EP 372

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track