BILA JE ZVEZDA GRANDA, ALI OVAJ POTEZ JE BIO PRESUDAN! Životni put Tee Tairović: Od balerine do pevačice prepoznatljivog stila
Foto: Dušan Petrović

BIOGRAFIJA

BILA JE ZVEZDA GRANDA, ALI OVAJ POTEZ JE BIO PRESUDAN! Životni put Tee Tairović: Od balerine do pevačice prepoznatljivog stila

Stars -

Tea Tairović rođena je 26. aprila 1996. godine u Novom Sadu. Ova talentovana pevačica i plesačica stekla je popularnost nakon učešća u muzičkom takmičenju “Zvezde Granda”.

Njen jedinstveni stil, koji kombinuje elemente pop-folka i turbo-folka, brzo je osvojio srca publike širom Balkana. Sa dva studijska albuma, “Balkanija” i “Balerina”, i nizom hit singlova, Tea je postala prepoznatljivo ime u muzičkoj industriji, često opisivana kao “Balkanska Shakira” zbog svojih energičnih nastupa i plesnih sposobnosti.

Tea Tairović
foto: ATAImages

Rani život i obrazovanje

Tea Tairović je rođena 26. aprila 1996. godine u Novom Sadu. Odrasla je u umetničkoj porodici koja je negovala kreativnost i umetnost. Njen otac, Zoran Tairović, poznat je kao akademski slikar, dok je njena majka, Božica Malević, radila kao TV voditeljka. Ovakvo okruženje od malih nogu uticalo je na Tea i njen razvoj umetničkih sklonosti.

Od rane mladosti, Tea je pokazivala izuzetan talenat za muziku i ples. Već sa tri godine počela je da pohađa baletsku školu, gde je razvijala svoje plesne veštine. Njen interes za ples proširio se i na standardne i latino-američke plesove, balet, kao i džez balet. Tea je svoje obrazovanje nastavila u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Novom Sadu, gde je stekla široko opšte obrazovanje.

Tea Tairović
foto: Printscreen/Instagram

Nakon završetka gimnazije, Tea je upisala Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Iako je imala mogućnost da se posveti studijama psihologije, Tea je ostala verni svom djetinjem snu da postane pevačica. Ovaj rani interes za muziku i ples postavio je temelje za njenu kasniju muzičku karijeru, gde je kombinovala svoje vokalne sposobnosti sa impresivnim plesnim performansima.

Počeci u karijeri

Karijera Tea Tairović započela je skromno, ali sa jasnom vizijom i posvećenošću. Njeni prvi javni nastupi bili su na lokalnim muzičkim događajima i takmičenjima u Novom Sadu, gde je pokazivala svoj rastući talenat. Ovi rani nastupi bili su ključni za razvijanje njenog samopouzdanja i scenskog prisustva.

Veliki preokret u njenoj karijeri dogodio se 2013. godine kada se prvi put pojavila u popularnom muzičkom takmičenju “Zvezde Granda”. Iako nije odmah postigla značajan uspeh u ovom takmičenju, iskustvo joj je pružilo dragocene uvide u muzičku industriju i pomoglo joj da izgradi svoj identitet kao izvođača.

Tea Tairović
foto: Printskrin

Tea je 2014. godine objavila svoj prvi singl “Da si moj”, koji u početku nije privukao veću pažnju publike. Međutim, njena upornost i posvećenost muzici nisu jenjavale. Njen povratak na “Zvezde Granda” 2015. godine označio je prekretnicu, jer je tada stekla veću popularnost i prepoznatljivost. Ovaj drugi pokušaj na takmičenju bio je mnogo uspešniji, a Tea je počela da dobija priznanje za svoj jedinstveni glas i scenski nastup.

Početni izazovi, kao što su nedostatak šire publike i ograničena medijska pažnja, nisu obeshrabrili Teu. Naprotiv, ona je koristila ove izazove kao motivaciju za dalji rad i usavršavanje. Njeni rani dani u karijeri bili su ispunjeni učenjem, prilagođavanjem i neprestanim trudom da se izdvoji u konkurenciji, što je postavilo temelje za njen kasniji uspeh.

Muzička karijera i albumi

Uspon Tee Tairović ka slavi započeo je njenim drugim učešćem u “Zvezde Granda”, popularnom muzičkom takmičenju koje je platforma za mnoge mlade talente u Srbiji i regionu. Nakon što se nije istakla u svom prvom pokušaju, Tea se vratila na scenu takmičenja 2015. godine sa većom odlučnošću i jasnijom vizijom svoje umetničke karijere. Ovaj put, njen nastup je bio primetniji, a njen jedinstveni glas i scenski nastup brzo su privukli pažnju publike i kritičara.

Nakon “Zvezde Granda”, Tea je počela da objavljuje singlove koji su postepeno gradili njen put ka slavi. Njen singl “Meni odgovara” bio je jedan od prvih koji je stekao značajnu popularnost. Ova pesma je bila prekretnica u njenoj karijeri, jer je pokazala Teinu sposobnost da kombinuje tradicionalne balkanske melodije sa modernim pop i turbo-folk elementima.

Tea Tairović
foto: Promo

Njeni hitovi poput “Igračica” i “Nevolja” brzo su se popeli na vrhove muzičkih lista u regionu, dokazavši da Tea nije samo prolazna senzacija, već umetnica sa stvarnim talentom i sposobnošću da ostavi trajan utisak na muzičkoj sceni. Ovi hitovi su takođe pomogli u širenju njene popularnosti izvan granica Srbije, čineći je prepoznatljivom i u drugim zemljama Balkana.

Album “Balkanija” (2022)

“Balkanija”, njen prvi studijski album, objavljen je 2022. godine i predstavlja značajan korak i potez u njenoj karijeri. Album sadrži devet pesama, svaka sa svojim muzičkim videom, što je praksa koja nije česta na Balkanu. Svaka pesma na albumu ima svoj jedinstveni zvuk, ali zajedno čine koherentnu celinu koja odražava Tein muzički identitet. Pesme kao što su “Dva i dva” i “Dubai” brzo su postale hitovi, sa visokim pozicijama na muzičkim listama. Album je bio dobro prihvaćen kako od strane kritike, tako i od publike, i pomogao je u cementiranju Teinog statusa kao jedne od vodećih pevačica u regionu.

Album “Balerina” (2023)

Njen drugi album, “Balerina”, objavljen je 2023. godine i nastavio je tamo gde je “Balkanija” stala. Album uključuje pesme kao što su “Izrael i Palestina”, “Bibi Habibi” i “Da si najbolji”, koje su sve bile popularne među fanovima i kritičarima. Ovaj album je pokazao Teinu sposobnost da eksperimentiše sa različitim zvucima i žanrovima, dok istovremeno ostaje verna svojim korenima. Album “Balerina” takođe je postigao međunarodni uspeh, ulazeći u zvanične albume liste u Austriji i Švajcarskoj.

Tea Tairović
foto: Printscreen YT

Muzički stil

Tea Tairović je postala prepoznatljiva figura na muzičkoj sceni zbog svog specifičnog muzičkog i igračkog stila. Često je upoređivana sa svetski poznatom pevačicom Shakira, zbog sličnosti u energičnim i strastvenim plesnim performansima. Kao i Shakira, Tea kombinuje ples sa pevanjem, stvarajući dinamične i vizuelno privlačne nastupe koji oduševljavaju publiku. Njen stil plesa uključuje elemente belly dance-a i latino plesova, što dodaje egzotični i senzualni element njenim nastupima.

Tea Tairović
foto: Andreja Damjanović

Lični život

Tea Tairović, kao javna ličnost i popularna pevačica, često je viđena gost u klubovima i diskotekama širom regiona, kao i u mnogim evropskim gradovima. Njen društveni život je aktivan i dinamičan, što odražava njen energični duh i ljubav prema muzici i zabavi. Ovi izlasci su prilika ne samo za opuštanje, već i za povezivanje s fanovima i kolegama iz industrije.

Tea Tairović
foto: Privatna arhiva

Iako je Tea prisutna u javnom životu, ona veoma ceni svoju privatnost, posebno kada je reč o njenom ličnom životu. Ona retko deli detalje o svojim privatnim odnosima i preferira da održava diskreciju. Ovo se posebno odnosi na njen emotivni život. Tea je poznata po tome što pažljivo bira šta deli na društvenim mrežama, a posebno je oprezna kada su u pitanju fotografije sa svojim partnerom. Na Instagramu često koristi različite metode da sakrije identitet svog dečka, što pokazuje njenu želju da zaštiti privatnost svoje veze.

Kurir.rs/BiografijaOnline

Bonus video:

06:50

Tea Tairović pred koncert na Trgu republike u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja