DINO MERLIN OTKRIO PRAVU ISTINU O "BEOGRADU": Napisao sam je ‘91, za sve je kriv Cecin tadašnji dečko Harun! A on je terao da radi
Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić, Reprint Sabor

DINO MERLIN OTKRIO PRAVU ISTINU O "BEOGRADU": Napisao sam je ‘91, za sve je kriv Cecin tadašnji dečko Harun! A on je terao da radi

Stars -

Dino Merlin u intervjuu za Kurir dao je dugoočekivani odgovor u vezi sa pesmom "Beograd" čiji je on autor, a koju peva Svetlana Ceca Ražnatović.

Dino je otkrio da on nije trebalo da snimi pomenutu pesmu, već da je ovaj veliki hit napisan za Cecu Veličković na molbu njenog tadašnjeg partnera Haruna Samardžića.

Napisali ste nezvaničnu himnu ovom gradu. Da li ste i dalje pri stavu da nećete pevati "Beograd" na svojim koncertima?

- Sretna je okolnost da sam napisao dovoljno pjesama koje moja publika voli. Ali, kako vrijeme prolazi, a pjesama je sve više, sve mi je teže sastaviti set listu za koncert kako bih zadovoljio i sebe i njih. "Beograd" mi je draga pjesma, ali gotovo nikad ne izvodim pjesme koje sam napisao za druge. Međutim, nikad ne reci nikad. Dali ste mi dobru ideju, razmislit ću o tome.

Ceca Ražnatović, Dino Merlin
foto: Damir Dervišagić, Petar Aleksić

Hoćete li nam otkriti posle posle 32 godine da li je istina da je trebalo vi da snimite "Beograd", pa ste se predomislili i pesmu dali Ceci Ražnatović?

- Nažalost, ni to nije istina. Pjesma "Beograd" je napisana za Cecu Veličković u Švicarskoj, u St. Galenu, jedne noći početkom '91. godine, na molbu njenog tadašnjeg partnera Haruna Samardžića. Tada sam joj napisao tri pjesme, među kojima je i pjesma "Beograd".

O periodu kada je Ceca Ražnatović bila u Švajcarskoj pisali su tadašnji mediji.

U arhivi smo pronašli još i članak objavljen u listu Sabor 21. oktobra 1991. pod naslovom "Jadi Cece Ražnatović: Otac je kriv za sve", u kojem autor Ekrem Milić piše kako su svi kivni na mladu zvezdu, i ugostitelji, i publika, i novinari, zbog neprofesionalnog ponašanja. Jednostavno, kako je naveo novinar, Veličkovićeva se nije pojavljivala u zakazano vreme na nastupima i intervjuima, a za to je krivac bio njen otac Slobodan Veličković, koji joj je tada bio menadžer.

- Zvuči neverovatno, ali je istinito. Iako peva više od tri godine, tek pre nekoliko meseci u Visokom Ceca Veličković je primila na ruke zarađeni honorar. Brojeći 40 milijardi starih dinara prozborila je: "Prvi put u životu da izbrojim svoj zarađeni novac i da znam koliki mi je honorar. Ćale o svemu brine. Niko ne zna istinu o mom životu. Moj otac je jako strog. Volim ga, ali ovako više ne može. On i mama mene ne shvataju. Žele da upravljaju mnome kao devojčicom od 10 godina. Punoletna sam devojka, sposobna da organizujem život i karijeru kako meni odgovara" - piše u tom tekstu.

Svetlana Ceca Ražnatović
foto: SKENIRANE NOVINE

Još jedan sličan ovom objavljen je u Ekspres politici 4. marta 1992. Naslov "Kude je Ceca" više nego jasno naslućuje sadržinu članka.

- Od prijatelja kod kojih je stanovala u Beogradu odselila se odmah posle Nove godine. Odnosno, nije se odselila, nego je samo odnela stvari i više se nije javljala. Posle svega reklo bi se da je lepoj Ceci udarila slava u glavu. Ili je možda odlučila da ostavi pevanje i da se sasvim posveti filmu, jer kažu da je odlično odigrala Koštanu u Stojčićevom filmu "Nečista krv". Postoji i treća verzija - da se Ceca naprasno zaljubila i da joj je pevanje sada u drugom planu. Priča se da je Ceca napustila roditeljski dom u Žitorađi i da je negde svila ljubavno gnezdo - između ostalog piše u ovom tekstu, čiji je autor potpisan kao D. Vesović.U istom novinama 12. jula 1992. novinarka Zorica Konić napisala je tekst "Pet meseci od bekstva u Švajcarsku: Ceca se vraća kući?".

Svetlana Ceca Ražnatović
foto: SKENIRANE NOVINE

- Bekstvo u Švajcarsku izbacilo je mladu pevačicu Svetlanu Veličković u red spektakularnih ličnosti. Pet meseci od tog šoka zvuci "Volim te", "Babaroga" i "Hej, vršnjaci" sve manje se čuju. Na radio-talasima aktuelni su sada neki drugi hitovi. Hit pitanje, međutim, i dalje je gde je Ceca i da li će se vratiti.

Osamnaestogodišnja pevačica smeštena je u jednom hotelu u Sankt Galenu, radi punom parom, o njenim poslovima sada brinu Eso i Haro Samardžić. Kolege koje je sreću prilikom gostovanja po kafanama vraćaju se s pričama kako je Ceca zaljubljena, presrećna, a istovremeno i s kontratvrdnjama kako je očajna, svesna da je pogrešila i da se kaje. Pominju se čak i fantastične priče da je primorana da peva u kafanama gde je zabranjen ulazak određenim nacijama - navela je ona. Dalje Konićeva navodi kako ima saznanja da je tada mladu Cecu u Švajcarskoj posetio otac Slobodan i da mu je obećala da će se vratiti kući.

- Nesporazum oko odlaska je prevaziđen i ćerka je obećala tati da će ubrzo doći, možda već ovog vikenda - piše u tom članku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track