Bora Đorđević, koji je preminuo jutros u četiri sata u bolnici u Ljubljani, rođen je u Čačku, gradu u kojem je odrastao. Njegovi nekadašnji sugrađani sa velikom tugom su primili vest da čuveni roker nije uspeo da dobije bitku s teškom upalom pluća.

nebojsa-mandic-2.jpg
Nebojša Mandić 
foto: Nebojša Mandić

Nekadašnja komšinica frontmena "Riblje čorbe", devedesetogodišnja Zorka Zečević za medije je ispričala da je muzičara volela kao svoje dete. Na ivici suza prisetila se Bore i njegove porodice.

- Reći ću vam živu istinu o našem Bori. Mnogo mi je žao što nije izdržao, a molila sam se i nadala da će preživeti i biti jači od bolesti.

Bora je sa roditeljima i sestrom živeo u stanu koji se nalazi na dva metra od baka Zorkinog.

- Bora je bio divno, lepo i umiljato dete koje sam volela da mazIm, po kosi i licu. On se nije branio, bio je zlatan dečak i samo takvog ga pamtim.

Baka se priseća kako se družila sa Borinim ocem i majkom.

- Otac Đordje je radio u fabrici " Sloboda" i suprug i ja smo tamo radili. Moj muž Slaviša je bio školski drug sa njim i zajedno su išli u Nemačku na službeni put. Sećam se da su nama ženama doneli čarape sa linijom pozadi, to kod nas još dugo posle toga nije stigli. Mnogo smo se lepo družili sa tom porodicom - priča baka Zorka.

boraa.jpg
Dragana Udovičić, Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva, Dragana Udovičić

Seća se Borinih drugara i kako su se igrali po kraju, a kasnije vežbali da sviraju u podrumu.

- Kao dete je nosio kratku frizuru, kao i njegovi vršnjaci u to vreme. On bi sa društvon sedeo na ogradi i tu su se skupljali i odatle išli da se igraju loptom. Ulica je bila neasfaltirana tada- prepričava baka.

Svedoči o tadašnjim prilikama i o dobroti Borine bake.

-Njegova baka Mileva, majka njegove majke Nene me je odvela u bolnicu da se porodim i tada mi je spasla život. Mi tada nismo imali porodilište nego smo se dovijali. Sećam se i doktora Ocokoljića, brata od tetke našeg Bore. Ma svi su bili divni. Nikada nismo imali primedbu jedni na druge, disali smo jednom dušom- zaključuje srdačna i veoma ljubazna baka Zorka.

djordjevic-bora-01-2.jpg
Starsport 
foto: Starsport

Njoj je žao što ne zna ništa o Borinoj sestri, a njega je i posle preseljenja viđala kada je dolazio u posete porodici u Čačku.

- Borina sestra je bila počela da studira u Beogradu pa se razbolela i kako sam čula ona je bila na lečenju Sloveniji - setno kaže baka.

Kurir/Republika/Preneo: I.L.

Bonus video:

Kurir TV STARS EP 380