OVDE JE ŽIVEO BORA ČORBA: Ovo je zgrada u kojoj je muzičar odrastao, ceo Čačak zavijen u crno, a ovako mu je izgledalo detinjstvo
Foto: Kurir, Nemanja Pančić

sa lica mesta

OVDE JE ŽIVEO BORA ČORBA: Ovo je zgrada u kojoj je muzičar odrastao, ceo Čačak zavijen u crno, a ovako mu je izgledalo detinjstvo

Stars -

Čini se da danas cela Srbija tuguje zbog smrti Bore Čorbe.

Bora je detinjstvo i mladost proveo u stanu na drugom spratu zgrade koja i danas postoji u Čačku i nalazi se na uglu ulica Kralja Petra Prvog i Veselina Milikića. Živeo je sa roditeljima ocem Đokom, koji je bio vojno lice i majkom Nerandžom Nenom, rodom iz Mirosaljaca kod Arilja, koja je u čačanskoj Gimnaziji predavali srpski i ruski jezik. Sestra Jelena koja je živela sa njima, preminula je pre 17 godina i svi su sahranjeni u Beogradu.

Bora Čorba
foto: Denis Čeković

Detinjstvo je proveo u Gradskom parku, sedeći na klupama sa decom iz kraja, sve dok u njegove ruke nije stigla prva gitara. U Čačku je završio osnovnu školu, a Gimnaziju je morao da napusti jer je zbog jednog nestašluka na završnoj godini iz nje izbačen.

- Bora je znao da sedi na ovim šipkama ispred zgrade, a kada je nabavio prvu gitaru jurio je par desetina metara dalje u Amidžinu ulicu, gde su vežbali u podrumu porodične kuće jednog od članova benda - priča komšija Đurđe, Čačanin koji pamti vreme kada se po parkovima i na ulicama nije smelo preglasno pevati il svirati.

- Ali Bora je još s vrata zgrade počinjao da prebira po žicama, tačno smo po zvuku mogli da znamo njegovo kretanje - kaže komšija, koji je tri godine mlađi od Bore.

1 / 1 Foto: Denis Čeković

Dolaskom u Beograd Bora je maturirao u Petoj beogradskoj Gimnaziji i upisao Pravni fakultet koji je napustio i nakon još dva pokušaja da stekne akademsko zvanje, odustao.

- Njegov otac Đoko, bio je vojno lice, ali je negde na pola radnog veka prešao u vojnu fabriku "Sloboda". Bio je to jedan gospodin, odmeren, strog i svi smo ga se u kraju plašili, zbog autoriteta kojim je zračio. Majka Nadežda, divna, tiha i odmerena žena je radila kao profesor u Gimnaziji, sećam se da je uvek imala frizuru, kao da je tek izašla iz salona - priča Čačanin.

00:23

Zgrada u kojoj je kao decak ziveo Bora Corba

Bora je u Čačku odrastao sa sestrom Jelenom, koja je bila starija od njega. Preminula je pre 17 godina i sahranjena je u Beogradu gde je porodica dugo živela. U prestonici su takođe sahranjeni i njegovi roditelji, a prema kazivanju komšija Bora, osim brojnih bliskih prijatelja, u Čačku odavno nema živih bliskih srodnika.

Njegov sin Boris, iz prvog braka sa Draganom, već nekoliko godina živi na Rudniku. Poznanici ga opisuju kao veoma skromnog i kulturnog mladića koji se povukao iz velikog grada i živi miran život na selu. O njegovoj skromnosti najbolje svedoči činjenica da kada odlazi u Čačak ili Gornji Milanovac u nabavku ili kakvim poslom, to čini gradskim prevozom. Borina prva supruga Dragana ima ćerku iz prvog braka Tamaru, koju je Bora odgajio i tretirao kao svoje dete. Tamara živi u Beogradu i radi u prosveti.

00:16

Kafic u Cacku koji gleda na prozor Borinog bivseg stana

Koliko su građani Čačka poštovali muzičara svedoče i kadrovi koje smo zabeležili u centru pomenutog grada.

00:15

Bora Corba na video bimu u Cacku

Bonus video:

00:23

Zgrada u kojoj je kao decak ziveo Bora Corba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track