Bora Đorđević umro je juče u 72. godini.

Čuveni roker, poslednjih dana nalazio se u bolnici u Ljubljani. On je takođe poslednjih godina živeo u Ljubljani sa svojom kako je govorio, poslednjom ljubavi, suprugom Dubravkom Milaković.

zorana-jev-2.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Telo sa posmrtnim ostacima proslavljenog rokera Bore Đorđevića krenulo je jutros iz Ljubljane za Čačak. Kovčeg s telom proslavljenog rokera je iz Slovenije, put Srbije krenuo je u prepodnevnim satima.

- Njega iz Ljubljane dovozi vozilo jedne beogradske firme koja se bavi prevozom posmrtnih ostataka. Za Srbiju su krenuli jutros - kaže naš izvor.

Kako kaže, to putovanje zavisi od zadržavanja na graničnim prelazila i gužve na putu i slično.

- U Čačak bi trebalo da stignu u kasnim popodnevnim satima, a vrlo verovatno i večernjim, jer tu ima i papirologije koja na granici treba da se obavi - kaže naš sagovornik.

On dodaje da po planu Borin kovčeg stiže u Službu patologije čačanske Opšte bolnice i tu će se nalaziti do subote, kada je na čačanskom Gradskom groblju zakazana sahrana popularnog kantautora.

Podsećamo, legendarni frontmen Riblje čorbe preminuo je pre dva dana u Kliničkom centru u Ljubljani nakon bolesti s kojom se borio.

Rok legenda Bora Đorđević biće sahranjen u rodnom gradu, potvrdio gradonačelnik Čačka

U oproštajnim rečima koje je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, uputio prijatelju Bori Đorđeviću, nalazi se i ispunjenje poslednje želje proslavljenog rokera, a to je da on bude sahranjen u rodnom gradu. Prvi čovek Čačka i Bora su inače dugogodišnji prijatelji.

- Napustila nas je legenda rokenrol scene naše Srbije i regiona, maestralni i neprevazidjeni muzičar, tekstopisac i frontmen najveće rok grupe Riblje Čorbe. U 72. godini života preminuo je Bora Đorđević, ikona Čačka i čovek koji je za četiri i po decenije muzičkog stvaralaštva ostavio neizbrisiv trag u srcima svih generacija. Odavno postavši besmrtan za njegove Čačane i Čačak, uvrstio se u red najvećih legendi koje je ovaj grad iznedrio. Dragi Boro, dragi prijatelju, hvala ti za svaku strofu i svaki takt uz koji sam odrastao. Hvala ti za svaki savet i lepu reč, a najveće hvala za to što si me smatrao prijateljem. Obećavam ti u svoje i u ime svih Čačana, a ti si to već znao, da nikada nećeš biti zaboravljen - izjavio je Milun Todorović.

nebojsa-mand-1.jpg
Nebojša Mandić 
foto: Nebojša Mandić

Podsetimo, Bora Đorđević je rođen 1952. godine u Čačku. U rodnom mestu je završio osnovnu školu, a nakon problema sa zakonom izbačen je iz gimnazije. Njegovi roditelji su tada, kako bi pobegli od "sramote" koju im je prouzrokovao, odlučili da se presele u Beograd.

Tu je Bora završio Petu gimnaziju i upisao Pravni fakultet. Nakon dve godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Nikada nije primljen na glumu, pa je upisao organizaciju na FDU. Grupu Riblja čorba 1978. godine. Za više od 45 godine karijere snimili su 20 studijskih albuma i osam lajv izdanja. Poslednje album "Da tebe nije" izdao je Siti rekords. Desetak godina živeo je u Sloveniji, gde se treći put oženio.

Bonus video:

Kurir TV STARS EP 381