Bora Đorđević, legendarni muzičar i pesnik, nije bio samo simbol rokenrola, već i čovek izuzetne topline i humora.

Njegov kum i prijatelj, pesnik Miodrag Mića Jakšić, prisetio se u jutarnjem programu anegdota koje najbolje oslikavaju Borin karakter, ali i njihovog zajedničkog puta od prijateljstva do kumstva.

326047-240904.02-13-30-11.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Kumstvo sa Borom

- Bora i ja smo se upoznali osamdesetih godina, kada sam kao mlad novinar radio intervjue sa njim. Međutim, naša bliskost je nastala tek početkom 2000-ih, kada sam počeo da pišem poeziju za decu. Bora je bio moja najveća podrška, bodrio me u pisanju, bio mi mentor i prijatelj. Išli smo jedno drugome na slave, na rođendane, i često smo se družili u krugu porodica - kaže Jakšić, dodajući da je Đorđević bio izuzetno solidaran prema svima oko sebe.

366438-240906.01-50-11-03.still016.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Nikada mu nije bilo teško da pročita nečiji rukopis, da napiše recenziju ili da prisustvuje promocijama. Takva vrsta nesebičnosti i solidarnosti sa kolegama je nešto što je njega činilo posebnim. Bora nije bio samo pesnik, bio je čovek izuzetne dobrote.

Jakšić zatim otkriva kako su se njih dvojica okumili na vrlo neobičan način, kroz dve anegdote vezane za Borina venčanja.

Venčanje u crkvi na Rudniku

- Jednog dana me je Bora zvao i rekao: 'Moramo da se vidimo hitno, sutra se ženim.' Venčanje je bilo planirano za ponoć u crkvi na Rudniku, crkvi koju je pomogao da se izgradi svojim koncertima. Ali, imao je problem - njegova buduća supruga Aleksandra, koja je došla iz Amerike, rođena je u Makedoniji i nisu imali njene papire. Morao sam da pomognem i, uz mnogo truda, uspeli smo da dobijemo te papire zahvaljujući predsedniku Makedonije, koji ih je doneo lično iz Skoplja. Tako se Bora venčao te noći, a ja sam bio deo te avanture - prisetio se Jakšić.

Venčanje sa Dubravkom i stihovi kroz šalu

Jakšić priča i o drugom Borinom venčanju, ovog puta sa Dubravkom:

- Ponovo me je zvao i rekao: 'Ženim se sutra, ali imam problem - Slovenci traže potvrdu da nisam oženjen u Srbiji.' Jedina opcija je bila da dva svedoka potpišu da nije oženjen, i tako smo to rešili. Kada smo završili, Bora je kroz šalu rekao: 'Danas može svaka stoka da nabavi dva svedoka', i te stihove je kasnije često koristio u svojim pesmama.

Kurir televizija UVEK SE JAVI SA 'ŽENIM SE SUTRA, A PAPIRE NEMAM' Borin kum: Zbog Aleksandre upoznali predsednika, a za Dubravku tražili svedoke

Jakšić se osvrnuo na Borin poseban humor i stvaralačku energiju:

- Bora je nosio sveske pune stihova, uvek je pisao. Rekao je da je pisanje stvar treninga, svakodnevno bi beležio nove misli i stihove. Bio je neumoran u tome, kao pesnik koji je svakodnevno živeo svoju poeziju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija NEVEROVATNA PRIČA O "LUTKI SA NASLOVNE STRANE" Lečić otkrio trenutak kada je Bora postao legenda: Bio sam zapanjen...