Srbija i region su i dalje u žalosti zbog gubitkaBore Đorđevića, frontmena Riblje Čorbe, koji je nedavno preminuo.

Njegova smrt ostavila je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni i u srcima mnogih fanova, ali ono što možda niste znali je da Bora, pored toga što je bio prepoznatljiv po svom rokenrol zvuku, stoji iza nekih od najvećih narodnjačkih hitova.

damir-der-2.jpg
Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Na poslednjem ispraćaju Bore Đorđevića u njegovom rodnom Čačku, mnogi su došli da mu odaju počast. Njegovi sugrađani su ga ispratili dostojanstveno, u tišini i sa tugom u srcu.

U Kulturnom centru Čačak bila je otvorena knjiga žalosti, u koju su mnogi upisali svoje poslednje poruke legendarnom muzičaru.

collage-copy.jpg
Damir Dervišagić, Marko Karović 
foto: Marko Karović, Damir Dervišagić

Njegov menadžer otkrio je i poslednje trenutke života velikana, otkrivajući kako je Bora do poslednjeg dana ostao posvećen muzici, iako ga je bolest iscrpla. Bio je miran, svestan, ali borac do kraja, što je i odlika velikih umetnika.

Ali Bora nije bio samo kralj rokenrola - on je bio i majstor pisanja stihova koji su našli put do raznih muzičkih žanrova.

U emisiji Stars specijal, voditelji Aleksandar Panić i Olivija Jontić podsetili su gledaoce na sve hitove koje je Bora napisao, a koje možda nisu svi povezivali sa njim.

- Mnogi ne znaju da je Bora pisao pesme za Cecu, Miroslava Ilića, Šabana Šaulića, Nadu Topčagić i Zdravka Čolića. Čuvena balada 'Ljubav fatalna' sa Cecinog albuma iz 1995. godine, to je Bore delo - istakao je Panić.

sequence-07.00-17-16-19.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Onda je dodao:

- Miroslav Ilić i Šaban Šaulić su takođe pevali njegove pesme, a 'Prikraću se tebi pod prozore' Šabana Šaulića postala je hit među narodom pod nazivom 'Preskočiću tarabu'. To je sve Bora.

Olivija Jontić se nadovezala:

- Kada čuješ te pesme, ne možeš da ostaneš ravnodušan. A sada, kada znaš da je Bora pisao te stihove, osećaj je još jači. Njegov opus je neverovatan.

sequence-07.00-18-08-23.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Osim što je bio glas jedne generacije, Bora Đorđević je bio i tiha snaga iza mnogih pesama koje su obeležile karijere narodnih pevača. Šabanova „Preskočiću tarabu“, Nada Topčagić sa pesmom „Stani malo kafanski sviraču“, pa čak i Zdravko Čolić sa hitom „Produži dalje“ - sve to su pesme koje su iz Bora izvukle drugačiju, ali podjednako moćnu kreativnu energiju.

- To je fascinantno – kao da je Bora imao dar da pogodi u srce svakog čoveka, bez obzira na to da li sluša rokenrol ili narodnu muziku - zaključili su voditelji.

Kurir televizija BORA ĐORĐEVIĆ NAPISAO HITOVE CECI, ŠABANU, ČOLI I ILIĆU! Bilo ga sramota pa se nije potpisivao, svi ih obožavamo: Evo koje su

Bora Đorđević, kao frontmen "Riblje Čorbe", postao je simbol rokenrol pobune, autentičnosti i neustrašivosti. Za svoj legendarni bend napisao je skoro sve pesme, ali malo ljudi zna da upravo on stoji iza nekih prelepih narodnih numera.

Kako je istakao, u početku mu je bilo "truba da potpisuje narodnjake", ali je posle shvatio da su to zaista kvalitetne pesme koje već decenijama traju.

- U početku nisam hteo da potpisujem svoje narodnjake pa sam shvatio da je to iluzorno. U to vreme, potpisivao sam svoju tadašnju ženu, pokojnu, Draganu… Kasnije sam shvatio da ti tekstovi imaju određenu vrednost i da to nisu skarabudženi tekstovi s brda s dola... - rekao je Bora.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija NEVEROVATNA PRIČA O "LUTKI SA NASLOVNE STRANE" Lečić otkrio trenutak kada je Bora postao legenda: Bio sam zapanjen...