Film Srđana Dragojevića dobio nagradu publike u Briselu, a u Tirani dobio je nagradu za najbolju režiju i najbolju montažu

BEOGRAD - Film Srđana Dragojevića "Parada" osvojio je još tri nagrade na međunarodnim festivalima.

Posle nagrade publike u Briselu, "Parada" je nagrađena i na Međunarodnom filmskom festivalu u Tirani. Dragojević je dobio nagradu za najbolju režiju, a za najbolju montažu nagrađen je Petar Marković.

Za "Paradu" je ovo 27. nagrada na festivalima, a 19. na međunarodnim filmskim manifestacijama.

"Moguće da sam pre godinu dana, pred premijeru "Parade" u Beogradu, zvučao previše optimistično kada sam rekao da je ovo moj najbolji film. Izgleda da taj optimizam polako dobija "pokriće"", izjavio je Dragojević.

"Uspeh filma se ne može procenjivati samo na osnovu festivala, već i na osnovu toga u koliko će se zemalja prikazivati u redovnoj distribuciji. Prekosutra počinje distribucija "Parade" u Švedskoj, a u desetak najvećih gradova u Francuskoj film će se prikazivati od 16. januara", dodao je on.

Film je do sada pobrao nagrade na festivalima u Nemačkoj, Italiji, Irskoj, Ukrijini, Hrvatskoj, Portugalu, Crnoj Gori, Francuskoj,...

"Parada" je 15. juna prikazana u Strazburu, u Savetu Evrope, a nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izabralo je Dragojevićev film da bude prikazan u 22 zemlje Evrope u organizaciji nemačkih ambasada u tim državama.

http://www.youtube.com/watch?v=ToOF9K00fUE