Po svemu sudeći, estradne ličnosti odlučile su da izađu u susret vlasnicima klubova koji su letos negodovali što su honorari pevača previsoki, pa su neki od njih odlučili i da spuste cene.

Prema saznanjima Kurira, najpre su vlasnici klubova iz dijaspore tražili da angažmani budu jeftiniji, pa su s menadžerima postigli dogovor da ubuduće ne plaćaju troškove (avionske karte, prevoz, hotelski smeštaj) dolaska estradnim umetnicima.

indira-lavash-12102023-0028.jpg
Antonio Ahel/ATAImages 

To znači da će oni pevači koji su dosad u inostranstvu pevali za 10.000 evra ubuduće morati da se odreknu između 2.000 i 3.000 evra, koji će im otići na pomenute rashode.

Kad je reč o situaciji u Srbiji i regionu, stvari drugačije stoje. Kada nastupaju ovde, pevači će i dalje morati da snose troškove, ali će morati i da spuste cenu honorara. Dosad je to veliki broj njih već uradio.

seka-aleksic-11092024-0047.jpg
ATA images 

- Zvezde poput Indire Radić, Seke Aleksić, Radiše Trajkovića Đanija, Rade Manojlović, Tamare Milutinović i drugih već su pristali da izađu u susret vlasnicima klubova. Koliko znam, Indira je sa 10.000 evra spustila cenu na 8.000, Seka sa 8.000 na 7.000. Đani je ranije uzimao 12.000 u zemlji, a u inostranstvu 15.000, a sad ovde peva za 10.000, dok u inostranstvu ne verujem da će dobiti više od 12.000 evra. Rada Manojlović je oduvek bila fleksibilna i zbog toga ima najviše nastupa. Na primer, ona u obzir uzima sve: i gde se nalazi klub, koliki je prostor, ali i vreme trajanja nastupa. Rada je za dva sata pevanja dosad uzimala 8.000, a sada tezge zakazuje i za 7.000 evra - naveo je naš izvor.

radisa-trajkovic-djani-.jpg
Ana Paunković 

Slična je situacija i kad su u pitanju privatna veselja, pa ćemo navesti primer dve romske svadbe koje će se održati u Beču ovog meseca.

- Đani će na jednoj svadbi pevati za 12.000 evra, ali je od domaćina tražio i da mu posebno plate smeštaj u hotelu u prvom bečkom okrugu i putne troškove. Jedna druga porodica angažovala je zajedno Darka Lazića i Indiru Aradinović Indi, i to za 19.000 evra. Svi oni će imati fiksni honorar, a bakšiš i sve ostalo što dobiju od gostiju moraće da vrate gazdama. Doskoro su svi pevači na proslavama dobijali znatno veće sume - ispričao nam je sagovornik.

Drugi izvor s kojim smo razgovarali na ovu temu insistirao je da ostane anoniman, ali nam je objasnio da su pevači ovim gestom napravili ugostiteljima veliki ustupak koji će biti na njihovu štetu.

gorki-list-07112023-0240.jpg
ATAIMAGES 

- Uvek se priča o tome koliko estradne ličnosti zarađuju i pominju se iznosi od po 10.000 i više evra, pa ljudi misle da je sve to realno i da su oni bogataši. Evo, vi ste mi sad naveli primer da je Indira Radić snizila cenu sa 10.000 na 8.000 evra. Računica bi izgledala ovako: od tih 8.000 evra, Radićeva mora da plati menadžera koji je ugovorio nastup, što je oko 1.000 evra, zatim bend minimum 2.000 evra, kao i rashode, poput prevoza - priča on i dodaje:

- Ako peva u Hrvatskoj, to bi je koštalo između 500 i 700 evra bez hotelskog smeštaja, računajući samo potrošeno gorivo i plaćene putarine. Koliko onda njoj ostane? Pa najviše 3.000 evra, ali ona od toga dalje mora da plaća druge saradnike, poput šminkera, frizera, pi-ara, a o snimanju pesama da i ne govorimo. Samo jedan singl bez spota u proseku košta oko 10.000 evra - zaključuje naš izvor.

1.jpg
Petar Aleksić 

Goran Lečić Leka, estradni menadžer, istakao je za Kurir da je saglasan s gestom pojedinih pevača.

- Spustili su cene oni koji nisu bili realni. Oni koji su imali normalne cene nisu ništa menjali. Sa svojim saradnicima imam normalne cene, ali često izlazimo u susret vlasnicima klubova ako posećenost nije bila dobra. Drago mi je da su spustili ti koji su imali visoke cene jer bi, u suprotnom, i ovi ostali imali problem. Negde moraju da rade svi pevači, nema smisla da se klubovi zatvaraju zbog nerealnih cena nekih pevača.

screenshot-655.jpg
Kurir Televizija 

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV Sceniranje