Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” u organizaciji UG Udruženja muzičkih umetnika iz Tuzle, po 16.put ove godine se održava u Tuzli 13. i 14. novembra.

Ovaj festival je počeo kao manifestacija par zaljubljenika u pesmu sevdalinku, da bi vremenom postao jedan od najvažnijih muzičkih događaja u regionu.

Screenshot 2024-10-25 173626.png
Promo 

Ono što ovaj događaj odvaja od sličnih manifestacija je njegova stručno edukativna uloga u samom očuvanju sevdalinke, ali i proces edukacije mlađih naraštaja u pravilnoj interpretaciji ove pesme.

Ovo Udruženje je 2016. godine podnelo zahtev da se ova pesma uvrsti na UNESCO listu svetske nematerijalne kulturne baštine, kao još jedan od načina da se zaštiti sevdalinka i njena autohtonost.

Ove godine u okviru manifestacije ”Mjesec sevdaha u Tuzli” koja je počela 15. oktobra i traje do 15. novembra posetioce očekuje veliki broj manifestacija koje su usko vezane uz sevdalinku.

Screenshot 2024-10-25 173615.png
Promo 

Tako je po 6-ti put održano međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opevana” gde se više od 70 mladih umetnika pred kompetentnim stručnim žirijem borilo za vredne nagrade i priznanja.

Titula pobednika ove godine je otišla u Beograd u ruke Ivane Petaković. Zatim je za decu sa invaliditetom održana interaktivna radionica „Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije“ a očekuje nas još stručna konferencija o sevdalinci, te izložba umetničkih slika na istu temu.

Ipak, kao i svake godine najatraktivnije „dolazi“ na samom kraju, a to su dve festivalske večeri 13. i 14. novembra.

Screenshot 2024-10-25 173605.png
Promo 

Prva noć 13. novembra je takmičarska noć, na kojoj se izvode kompozicije koje su napisane u duhu sevdaha. Najbolja pesma, ili pobednik takmičarske noći dobija “Plaketu Safet Isović”.

Ove godine za ovu laskavu titulu boriće se osam izvođača koji nam dolaze iz Crne Gore, Austrije, Srbije, Švedske i Bosne i Hercegovine, dok su kompozitori takmičarskih pesama već poznata i priznata imena iz celog regiona.

O pobedniku ove godine odlučuje stručni žiri u sastavu: Ramiza Milkunić (predsednica žirija), Hanka Paldum, Snežana Đurišić, Danilo Ninković, Armin Šaković, Slađana Mandić, Jasna Hadžiselimović i Branko Uvodić, koji kao i prethodinih godina neće imati ni malo lak zadatak da odabere najbolje.

Screenshot 2024-10-25 173559.png
Promo 

Prve noći kao specijalni gosti nastupiće i pobednici svih dosadašnjih Festivala, tako da će to biti jedno jako zanimljivo podsećanje.

Druga noć festivala 14. novembra tradicionalano okuplja najbolje, već etablirane izvođače sevdalinke sa Balkana. Tako će se sa nama tu noć družiti između ostalih i Hanka Paldum, Snežana Đurišić, Nihad Alibegović, Slađana Mandić, Emir Habibović, Nikolina Kovač, Saša Kapor.

 Bonus video:

02:12
Snežana Đurišić izjava pred koncert u Beogradu Izvor: Kurir